Sinistraţii, condamnaţi la hoţie

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 iulie 2010

Sinistraţii, condamnaţi la hoţie

Drama celor rămaşi fără case este mult mai mare decât îşi închipuie privitorul neutru. Urcarea pe Golgotă începe în momentul în care omul se apucă să-şi reclădească gospodăria. Dincolo de pături, conserve şi apă minerală, un sinistrat are nevoie de mult mai mult să-şi revină la o viaţă normală. În absenţa unui ajutor din afară, este aproape imposibil ca un om lovit de necaz să poată, prin mijloace proprii, să-şi asigure un minim de confort. Cifrele sunt relevante şi în acest caz. Fără cel puţin 9.000 de euro, niciun năpăs­tuit nu poate visa să aibă o casă adevărată în care să locuiască.

Un pensionar din mediul rural câştigă aproximativ 150 de euro, aici nu sunt incluşi foştii lucrători CAP, care au venituri mai mici, unii chiar sub 100 de euro. Nici în privinţa tinerilor lucrurile nu stau mai bine, având în vedere oferta limitată de locuri de muncă de la sate. Din acest punct pornesc toate calculele. Ridicarea unei locuinţe modeste, din cărămidă sau BCA, de 40 de metri pătraţi, două camere plus bucătărie reprezintă o încercare greu de trecut. Pentru construirea unei case la roşu, costul unui metru pătrat locuibil este cuprins între 150 şi 250 de euro, în funcţie de preţul materialelor şi de manoperă. Aici nu sunt incluse finisajele interioare şi exterioare şi nici racordarea la utilităţi. Practic, o casă ca o peşteră, fără nimic în interior, cos­tă 8.000 de euro (cel mai mic preţ). Dacă mai adăugăm şi un minim de confort, care să includă o brumă de mobilier, un sistem de încălzire, un aragaz, un frigider şi un televizor sărim uşor de 9.000 de euro.

La asemenea venituri, în absenţa unei garanţii, nu se poate vorbi de obţinerea unui credit. În aceste condiţii, economisind lunar câte 100 de euro, o familie obişnuită îşi poate ridica o casă nouă în vreo şapte ani, în tot acest timp urmând să locuiască pe unde apucă, fără a mai socoti şi hrana. Firmele nu par foarte interesate să intre pe o astfel de piaţă. În plus, deplasarea echipelor de muncitori ar creşte substanţial preţul final. Cornel Ionescu, directorul firmei Abstract SRL, ne-a spus:"Chiar dacă nu oferim preţuri estimative, pentru că sunt multe variabile la mijloc, în func­ţie de calitatea materialelor, pot spune că pentru o construcţie la roşu se poate ajunge undeva la 150-160 de euro pe metrul pătrat. Dacă lucrarea este mult în afara Bucureştiului, apar şi alte cheltuieli suplimentare, care ridică preţul, tocmai de aceea este recomandabil să fie angajate firme din zonele respective".

Fără o creditare oferită de stat, situaţia pare fără ieşire. Pentru sinistraţi există şi o altă variantă, aceea a hoţiei, cu o parte din materiale achiziţionate pe căi mai puţin legale. Astfel ar scădea considerabil cheltuielile pentru construcţia locuinţei. Cei care nu îşi permit, încă, să se apuce de furat par condamnaţi la cerşetorie. "Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte de pomană", este o replică din filmul Filantropica. Poveşti dramatice sunt din plin, dar nimeni nu vrea să le mai asculte.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. 7 ani e o cifra optimista, cred ca nici in 10, strangand ban pe ban nu ai cum sa-ti cladesti o casa modesta cu asemenea venituri. Condamnati la moarte.

    1. bine, unii au si o lene ancestrala in ei, dar marea majoritate saracii sunt vai de capul lor. trebuie ajutati cumva indiferent de criza sau de nevoi. solidaritatea asta ne poate ajuta sa depasim criza si sa ne regasim ca popor ca am cam deraiat in ultimii ani

    Pana cand o sa dam bani de la stat pt calamitati?Chiar nu intelegeti ca iar iau bani de la aia care muncesc si iar scumpesc tot?Mai bine e sa primeasca bani de la stat sa contruiasca case. de unde se asigura bani pentru case daca nu au bani nici pentru salarii?Chiar nu mai gandeste nimeni in tara asta. Nu v-ati saturat sa ii tot auziti lamentandu-se (tot aceeasi se lamenteaza)?

    casele distruse de inundatii sunt reconstruite exact in acelasi loc. pai de cate zeci de ori sa primeasca bani de la stat pentru a reconstrui case aflate tot in calea apelor? ce om citav la cap mai construieste o casa daca stie ca la anul apa va inunda din nou locurile????

    1. Si atunci unde? Sunt foarte multi care nu au alternativa, poate nu toti, dar ma indoiesc ca pentru marea majoritate exista posibilitatea stramutarii.

      Parerea mea este ca bani sunt.De exemplu, este posibil ca pld-isti sa dea un tun de zile mari! Prin returnari mascate de TVA clientilor lor! Reali sau fictivi! Chiar asa prosti ii credeti pe respectivii? Valoarea tunului : cam 800milioane -1 miliard euro! Fiti pe faza, daca nu cumva legea omertei ii va obliga pe multi pdl-ist sa faca pe prostii! Asta nu inseamna evident ca toti pdl-istii au trasaturi specifice profitorilor . Dar cu o floare nu se face primavara.! Asteptam cu interes competitia politico- financiara dintre pdl-isti si opozitie care va incepe spre toamna! In alta ordine de idei,fiti convinsi ca planuri pentru evitarea situatiilor prezente in viitor. Si banii necesari se pot gasi daca n-ar fi clientela politica a tuturor partidelor politice. Care dreneaza in scopuri proprii fondurile alocate lucrarilor publice. Cam de 20 de ani! Cu exceptia PRM si a recentului PCR. Ce este de facut?Alegeri anticipate,pe liste de partid. Simultan cu alegerile prezidentiale. In aceasta toamna! Ca o curiozitate, gurile rele dau ca posibila o vizita de stat in ..China Printre insotitori,ministrul dezvoltarii. E Udrea! Ca sa vezi...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb