Sinodul Bisericii Catolice: Discuţii pe teme extrem de controversate

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 4 octombrie

Sinodul Bisericii Catolice: Discuţii pe teme extrem de controversate

English Version

Papa Francisc a deschis Sinodul Episcopilor Bisericii Catolice cu un mesaj puternic adresat celor 368 de participanţi cu drept de vot, printre care se numără cardinali, episcopi şi pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice, femei şi laici. În cadrul unei liturghii oficiate în Piaţa Sfântul Petru, suveranul pontif a cerut delegaţilor să nu promoveze "agende derizorii" sau să îşi impună punctele de vedere, avertizând asupra riscului unui "dialog al surzilor" dacă nu există deschidere şi ascultare reciprocă.

Un moment decisiv pentru viitorul Bisericii

Acest sinod este unul special şi de o importanţă crucială pentru Biserica Catolică, deoarece îşi propune să traseze viitorul acestei instituţii vechi de două milenii. Pe durata a aproape o lună, delegaţi din 110 ţări vor dezbate o gamă largă de teme, unele dintre ele extrem de controversate, cum ar fi binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex, hirotonisirea femeilor sau acordarea unor roluri mai active laicilor în Biserică. Papa Francisc a subliniat că membrii sinodului trebuie să fie deschişi la "părerile tuturor" pentru a putea discerne "vocea lui Dumnezeu" în dezbateri. Acest apel la deschidere şi colaborare vine într-un context tensionat, marcat de critici venite din partea unor cercuri conservatoare din interiorul Bisericii.

Reformele papei Francisc şi opoziţia conservatorilor

Una dintre cele mai importante schimbări introduse de papa Francisc în cadrul acestui sinod este participarea activă a laicilor şi, pentru prima dată, a femeilor cu drept de vot. Aproape 60 de femei sunt membri cu drept de vot în acest an, o decizie care a provocat critici în rândul conservatorilor catolici. Aceştia au avertizat că astfel de reforme ar putea submina structura de autoritate de sus în jos a Bisericii Catolice, în care rolurile de decizie erau tradiţional rezervate clerului de rang înalt. Reformele lui Francisc au fost percepute de mulţi conservatori ca fiind un pericol pentru tradiţia Bisericii. Anul trecut, un grup de cardinali conservatori au scris o scrisoare deschisă în care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de direcţia în care merge Biserica sub conducerea actualului papă. Criticile s-au concentrat în special pe teme sensibile precum binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex şi primirea femeilor în rândul diaconilor, o funcţie care le-ar permite să joace un rol mai important în viaţa bisericească fără a fi hirotonisite ca preoţi. Anul acesta, criticile la adresa sinodului par să fie mai atenuate, întrucât papa Francisc a decis să lase cele mai controversate subiecte în seama unor grupuri de studiu speciale. Aceste grupuri vor elabora rapoarte finale ce vor fi prezentate papei în iunie 2025, ceea ce înseamnă că dezbaterile cele mai dificile vor fi amânate pentru o dată ulterioară.

Apel la unitate şi colaborare

În ciuda opoziţiei conservatorilor, papa Francisc a continuat să pledeze pentru o Biserică mai deschisă şi inclusivă. În discursul său de deschidere, suveranul pontif a subliniat importanţa sacrificării propriilor puncte de vedere pentru a ajunge la un bine comun. "Trebuie să fim gata să ne sacrificăm propriile puncte de vedere şi convingeri pentru a putea da viaţă la ceva nou", a spus papa. Acest apel la unitate şi cooperare reflectă una dintre cele mai mari provocări ale pontificatului său: găsirea unui echilibru între tradiţie şi inovaţie într-o instituţie marcată de o moştenire profundă, dar care se confruntă cu presiuni tot mai mari de modernizare. Participarea femeilor şi laicilor cu drept de vot în cadrul sinodului reprezintă un moment istoric pentru Biserica Catolică. Dacă până acum sinodurile erau dominate aproape exclusiv de cardinali şi episcopi, această deschidere către laici reflectă dorinţa lui Francisc de a implica mai mult întreaga comunitate catolică în procesul de luare a deciziilor. Criticii conservatori susţin că includerea laicilor şi a femeilor poate submina autoritatea clerului, dar Francisc a insistat că aceste schimbări sunt în continuitate cu reformele majore din anii 1960, când Biserica a trecut printr-o serie de transformări pentru a deveni mai inclusivă. "Nu este o chestiune de a-i înlocui pe unii cu alţii, ci mai degrabă ni se cere să lucrăm împreună", a explicat papa.

Urmările sinodului

Discuţiile din cadrul sinodului se desfăşoară în mare parte în spatele uşilor închise, iar votul asupra documentului final va avea loc pe 26 octombrie. După acest moment, papa Francisc va decide dacă va emite un document propriu care ar putea include schimbări doctrinare. Totuşi, este puţin probabil ca suveranul pontif să anunţe schimbări majore înainte de a primi rapoartele grupurilor de studiu desemnate, cel mai devreme la jumătatea anului 2025. Sinodul Episcopilor din acest an marchează o etapă importantă în eforturile lui Francisc de a reforma Biserica Catolică şi de a o face mai deschisă la diversitatea de opinii din interiorul şi exteriorul său. Rămâne de văzut cum aceste reforme vor fi percepute pe termen lung şi cum vor reuşi să modeleze viitorul unei instituţii aflate într-o perioadă de schimbare profundă.

Sinodul din acest an reprezintă un pas important în eforturile de reformă ale papei Francisc, dar şi un test pentru capacitatea Bisericii de a gestiona schimbările şi de a răspunde provocărilor contemporane. Mesajul său de deschidere şi colaborare reflectă o viziune a unei Biserici care nu se teme de dezbateri, dar care, în acelaşi timp, încearcă să păstreze unitatea într-o lume tot mai divizată.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Papistasi rupti de Sf Duh.

    In afara de erezii ei nu pot emite altceva 

    1. :))

    Sunt convins ca tema cununiei religioase a LGBT in Biserica reprezinta o problema stringenta si o prioritate pentru Biserica Catolica, acesti oameni riscand sa ramana necununati in fata lui Dumnezeu.

    Altfel, ideea ca femeile sa oficieze slujbe in Biserica.. nu mi se pare rea... De ce nu ? 

    1. NU se discuta despre cununia religioasa LGBT in cadrul Bisericii Catolice, acest lucru este exclus. Se discuta despre binecuvantarea cuplurilor homosexuale, atat.

      Nu ari vrea sa va cunune in biserica si cand veniti cu un magar sau o vaca sa va "cununati"?

      Ce binecuvantare, nene ? Au binecuvantare de la Dumnezeu ??

      Iar daca nu au, cum poate un purtator de sutana sa ofere aceasta binecuvantare cu de la el putere ??

      Scrie undeva ca Dumnezeu iubeste homosexualii ??? 

      nu, dar scrie ca-i iubeste pe toti oamenii, deci se subintelege.

      Da, ii iubeste pe toti desi dragostea lor se bazeaaz pe sex anal... si alte deviante bolnave.

      viata intima a altora nu e problema ta.

    Compromisurile facute de Biserica Catolica o indeparteaza si mai mult de Sf Duh , ba chiar o face caraghioasa . o slujba facuta de o femeie e ca un western cu sherif in loc de John Wayne cu lady Gaga , si un pistolar homosexual , brrrr !

    1. Nene, probabil ai in subconshtient o gramada de fantezii. Barbatzii shi femeile sunt egali in fatza lui Dumnezeu.

      se lucreaza la asa ceva la un film facut , bineinteles la Hollywood , cu canadienii si ei mare amatori de asa ceva , unde legendarul Wyat Earp este jucat de o lesbiana .

      Tanti , tu ai fantezii , nu poti schimba istoria si religia pentru ca vreti voi marxistii useristi ,sa ambalati orice in aceiasi poleiala , asa zise egalitati de tot felul , aici nu este vorba de drepturi .

      Dar despre ce?

      Despre viciu sexual bolnav, este vorba... iar acu nu mai e suficient ce fac sub patura, vor sa primeasca binecuvantarea oficiala din partea Bisericii, statului si notarului public.

      NImic mai abject ! 

      ma acum vrei sa le dictezi altora si cum sa faca sex?

      istorie si religie , am spus clar , esti analfabeta functional ?

      ma acum vrei sa dictezi altora normali sa le placa sex anal ?

      Dar cine te obliga? sau iti dicteaza sau impune? faci ce vrei in dormitor. asa si altii, fac ce vor, ca sunt 2 adulti , ii priveste.

      ia uite unul mai functional decat papa de la roma, lol

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb