Siretul Paşcani foloseşte profitul pentru susţinerea investiţiilor

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2009

La finalul anului trecut, compania Siretul Paşcani SA (simbol SRT, la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucureşti) a consemnat un profit brut în valoare de 357.741 de lei. După deducerea impozitului pe profit, în valoare de 47.561 de lei, a rezultat un profit net în sumă de 310.180 de lei. Din acesta, s-a constituit rezerva legală de 17.887 lei (reprezentând 5% din profitul brut de 357.741 de lei), iar diferenţa de 292.293 de lei a fost repartizată pentru investiţiile ce vor fi efectuate în cursul acestui an.

Conform raportului administratorilor, situaţia societăţii păşcănene s-a caracterizat anul trecut prin menţinerea tendinţei descendente a activităţii de producţie, realizându-se în final o cifră de afaceri de 14 milioane lei, reprezentând 89% din cifra de afaceri a anului 2007, cu 32% mai mică faţă de veniturile propuse prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli. Pătrunderea produselor textile din Asia (China, Pakistan), Turcia şi alte ţări, caracterizate prin nivelul foarte mic al preţurilor, a determinat diminuarea comenzilor pe piaţa internă şi externă.

Finalul anului 2008, caracterizat prin evidenţierea unei crize economice la nivel mondial, a afectat în parte şi Siretul SA, în cea mai mare măsură prin diminuarea puterii de cumpărare a persoanelor fizice şi juridice, consecinţă fiind reducerea comenzilor certe şi încasarea cu greutate a creanţelor.

Ca atare, veniturile din exploatare ale companiei s-au redus cu 24% comparativ cu anul precedent, până la nivelul de 16.478.718 lei, reducerea producţiei reflectându-se şi în diminuarea cheltuielilor de exploatare, valoarea de 15.748.259 lei consemnată la acest capitol fiind inferioară cu 26% celei din anul anterior. În aceeaşi măsură s-au redus şi veniturile şi cheltuielile totale, până la 16.682.715 lei, respectiv 16.324.974 lei, din diferenţa celor doi indicatori rezultând un profit brut în sumă de 357.741 lei, în creştere, însă, cu patru procente comparativ cu anul precedent. Anul trecut, ponderea vânzărilor la intern a reprezentat 61 % din total vânzări, în timp ce producţia exportată a însemnat 39%. Analizând realizarea producţiei pe grupe de produse, rezultă că ponderea cea mai mare în valoarea totală a producţiei continuă să o deţină perdelele, care reprezintă 44% din total. Confecţiile ocupă o cotă de 42% din total producţie realizată, iar tricoturile deţin o pondere de 14%. Pe ansamblu, producţia de confecţii a fost la nivelul anului 2007, iar cea de perdele şi tricoturi a înregistrat o scădere faţă de anul anterior cu 10%, respectiv 35%.

"În ciuda situaţiei existentă pe piaţa de profil, Siretul SA a continuat activitatea de producţie, s-au căutat şi s-au găsit noi clienţi, nu a efectuat disponibilizări, ba mai mult, salariile personalului au fost majorate, s-au efectuat investiţii în lărgirea obiectului de activitate prin achiziţionarea utilajului de produs geogrile, dar şi prin modernizarea halei de fabricaţie unde funcţionează acesta. Totuşi, indicatorii de performanţă înregistraţi de Siretul SA, evoluţia lor descendentă, atenţionează asupra poziţiei societăţii în contextul recesiunii mondiale şi în special în sectorul industriei textile, impunându-se măsuri pentru depăşirea acestei situaţii nefavorabile. Prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aferent anului 2009, Siretul SA îşi propune realizarea continuităţii activităţii specifice profilului de activitate, îmbinat cu producerea de geogrile şi îmbunătăţirea indicatorilor economico financiari ai societăţii", se arată în raportul menţionat.

Marele pariu al acestui an, pentru societatea din Paşcani, este reprezentat de lansarea pe piaţă a unui nou produs: geogrila biaxială. În prezent, societatea din Paşcani este singurul producător român care realizează şi comercializează geogrile biaxiale din poliester de înaltă tenacitate, acoperite cu un strat de PVC sau de bitum. Astfel, GridBit este denumirea sub care au fost lansate geogrile biaxiale din fire poliester de înaltă tenacitate peliculizate cu bitum, utilizate pentru armarea îmbrăcăminţilor asfaltice şi a straturilor de uzură. GridPlast este produsul constituit din geogrile biaxiale din fire poliester de înaltă tenacitate peliculizate cu PVC, cu rol de armare/consolidare în construcţia de drumuri, de stabilizare şi reabilitare a versanţilor instabili etc. Principala funcţie a geogrilelor este cea de armare, ele fiind utilizate pentru armarea stratului de agregate din fundaţia drumurilor, parcărilor, pistelor aviatice; armarea stratului de balast la căile ferate şi liniile de tramvai; armarea umpluturilor, rambleelor, digurilor şi barajelor; stabilizarea şi reabilitarea pantelor instabile; realizarea de structuri de sprijin (ziduri) din pământ armat; saltele pentru construcţii realizate pe terenuri moi sau umpluturi neomogene, în scopul măririi capacităţilor portante a acestora. De asemenea, tricoturile tehnice se mai pot prezenta sub forma plaselor pentru protecţia culturilor împotriva intemperiilor, a plaselor impregnate pentru protecţie împotriva insectelor, a copertinelor, prelatelor sau a materialelor suport pentru panouri publicitare. Geogrilele măresc rezistenţa la sarcină a solului, reducând deplasarea şi fisurarea acestuia sub umplutură. Datorită rezistenţei identice în direcţie longitudinală şi transversală, geogrilele biaxiale asigură o foarte bună funcţionare în contact cu pietrişul din pământ.

Constantin Zamcanu, directorul general al fabricii păşcănene, ne-a declarat că societatea va depune eforturi mari pentru a fi acceptată cu acest produs atât pe piaţa internă, cât şi externă. "Informaţiile primite precum şi studiile tehnico - economice realizate ne fac să fim optimişti în reuşită, respectiv în relansarea brandului Siretul Paşcani şi să asigurăm "liniştea materială" a celor 400 salariaţi ai firmei. Proiectul de realizare a geogrilelor a fost iniţiat în urma unor temeinice analize tehnico-economice de piaţă. De altfel, acest proiect a fost principalul beneficiar al eforturilor investiţionale realizate anul trecut de societatea noastră, achiziţionarea liniei tehnologice de fabricare a geogrilelor costând circa 1,8 milioane de euro, furnizor fiind compania LIBA, din Germania. Ca atare, geogrilele vor reprezenta principalul pariu cu piaţa al societăţii noastre, pentru acest an. În acelaşi timp, însă, vrem să păstrăm şi să diversificăm produsele de tradiţie ale companiei noastre, pe baza cărora s-a construit brandul Siretul Paşcani", a spus Constantin Zamcanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb