Sistemul Coca-Cola România devine primul producător local de băuturi cu o unitate proprie de fabricare rPET

SABIN S. BRANDIBURU
Companii / 5 octombrie 2023

Sistemul Coca-Cola România devine primul producător local de băuturi cu o unitate proprie de fabricare rPET

Sistemul Coca-Cola în România, format din companiile Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România, a instalat o unitate de decontaminare a fulgilor de PET în fabrica din Ploieşti şi, astfel, a dobândit capabilitatea să producă PET reciclat (rPET) în circuit intern.

Investiţia totală pentru proiectul de implementare al sistemului de decontaminare al fulgilor de PET şi producţie de rPET a fost de 55 milioane de lei, din care 17,5 milioane de lei reprezintă ajutor de stat.

Sistemul Coca-Cola România devine primul producător local de băuturi cu o unitate proprie de fabricare rPET

Premierul României, Marcel Ciolacu, prezent la evenimentul de lansare al sistemului de decontaminare al fulgilor PET, a declarat: "Mă bucur să particip la inaugurarea unei importante investiţii verzi finanţată în bună parte, cu peste 17 milioane de lei, printr-un ajutor de stat. Este semnalul că acest guvern acordă o atenţie sporită protejării mediului şi mi-aş dori să văd cât mai multe proiecte de acest gen în România. Convingerea mea este că această linie de decontaminare care produce PET reciclat la standarde de calitate înaltă, necesare în industria alimentară, este modelul de afacere sustenabilă, responsabilă, demn de urmat. Momentul lansării acestei linii de decontaminare este cu atât mai important cu cât vine cu o lună înaintea lansării celui mai mare proiect de sustenabilitate din România, anume sistemul de returnare-garanţie. În calitate de principal actor al industriei sale, Coca-Cola şi-a asumat şi rolul de lider în privinţa setării acestui sistem şi mă bucur să văd că un mare investitor privat este în aceeaşi tabără cu Guvernul şi cu ministerul Mediului".

Tranziţie către ambalaje 100% rPET

Investiţia susţine tranziţia întregului portofoliu de ambalaje PET al Sistemului Coca-Cola la 100% PET reciclat (rPET), prin posibilitatea aprovizionării constante cu plastic reciclat la standard alimentar. Transformând recipiente vechi în unele noi, investiţia contribuie la crearea unei economii circulare pentru ambalaje, cu mai puţine emisii de carbon generate. Începând cu acest an, întregul portofoliu de băuturi răcoritoare al companiei, Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Cappy Pulpy, Fuzetea şi Dorna vor fi ambalate în recipiente produce integral din rPET.

Sistemul Coca-Cola România devine primul producător local de băuturi cu o unitate proprie de fabricare rPET

Unitatea de decontaminare a fulgilor PET

Jovan Radosavljevic, General Manager, Coca-Cola HBC România, a declarat: "Eforturile de a ne îmbunătăţi activitatea din perspectiva de mediu au fost constante pe parcursul prezenţei noastre locale, susţinute de investiţii continue în operaţiuni şi sustenabilitate. Investiţia în unitatea proprie de producţie rPET este o iniţiativă de pionierat pe piaţa locală şi situează România drept a doua ţară din cadrul grupului Coca-Cola HBC care utilizează o astfel de tehnologie inovatoare prin intermediul căreia se poate obţine material reciclat care respectă cele mai înalte standarde de calitate si siguranţă alimentară. Suntem mândri de această realizare, posibilă prin determinarea echipei locale, a colaborării cu partenerii instituţionali şi privaţi din România.

Investiţia în această unitate de producţie rPET a fost aprobată pentru a deveni operaţională în acelaşi timp cu cel mai mare proiect de economie circulară implementat vreodată în România: Sistemul de Garanţie-Returnare, care va deveni operaţional la finalul anului. Am fost implicaţi încă de la început în acest efort comun al producătorilor de băuturi, comercianţilor şi Guvernului României şi suntem încrezători că vom avea un sistem de succes, cu potenţial de a impulsiona colectarea separată a ambalajelor de băuturi din plastic, sticlă sau aluminiu. Prin intermediul SGR, producătorii de băuturi vor putea avea acces la materie primă de calitate pentru a o utiliza în ambalajele lor. În acelaşi timp, suntem încrezători că în scurt timp Sistemul de Garanţie-Returnare din România va deveni un exemplu de bune practici pentru restul statelor europene care urmează să îl implementeze".

Investiţia vine în contextul unei strategii de investiţii pe termen lung în echipamente de ultimă generaţie cu impact pozitiv asupra eficienţei operaţiunilor şi mediului înconjurător. În ultimii 5 ani, sistemul Coca-Cola în România a investit aproximativ 1 miliard lei pentru îmbunătăţirea şi extinderea capacităţii de producţie. Aceste investiţii reprezintă o oportunitate de a crea valoare şi de a contribui în continuare la economia locală, prin crearea de noi locuri de muncă de-a lungul lanţului valoric şi venituri mai mari la bugetul de stat.

Sistemul Coca-Cola România devine primul producător local de băuturi cu o unitate proprie de fabricare rPET

Preforme pentru recipiente

"Avem responsabilitatea de a contribui la rezolvarea provocării globale reprezentate de deşeurile de ambalaje şi ne propunem să producem o schimbare în bine, prin tot ceea ce înseamnă activitatea noastră: modul în care sunt fabricate băuturile noastre, designul ambalajelor şi ce se întâmplă cu acestea după ce băuturile sunt consumate. Iar această inaugurare, precum şi inovaţiile şi investiţiile realizate constant de-a lungul anilor demonstrează dedicarea noastră faţă de îndeplinirea acestui angajament. Suntem toţi parte a acestui proiect, alături de partenerii noştri, dar şi de consumatorii din România, cărora le vom oferi în curând toate produsele noastre în ambalaje din 100% PET reciclat. Împreună putem contribui la schimbare, iar mesajul nostru este unul simplu: fiecare gest simplu contează - fiecare sticlă PET colectată separat poate primi o nouă viaţă" a declarat Mark Docherty, General Manager, Coca-Cola România.

Procesul de transformare al ambalajelor PET în recipiente rPET

Procesul de producţie al recipientelor din PET reciclat (rPET) începe prin sortarea corectă a deşeurilor din ambalaje PET, în centrele de colectare. Acestea trebuie să fie colectate şi separate de deşeurile menajere şi alte materiale care pot contamina materialul. După colectare, PET-urile ajung în centrele de sortare şi, ulterior, în centrele de reciclare. În aceste centre de reciclare, ambalajele sunt din nou sortate, curăţate şi apoi sunt tocate mărunt, iar în urma tocării se obţin fulgii de PET. Aceşti fulgi sunt apoi achiziţionaţi de la furnizori autorizaţi şi sunt livraţi în unitatea de decontaminare a Coca-Cola HBC România.

Sistemul Coca-Cola România devine primul producător local de băuturi cu o unitate proprie de fabricare rPET

Tipuri de granule

Odată ajunşi în unitate, fulgii de pet sunt trecuţi printr-un proces de sortare bazat pe tehnologie laser care, cu ajutorul principiului de refracţie a luminii, detectează materialele neconforme şi contaminanţii din fulgii de PET. După înlăturarea contaminanţilor, fulgii de PET ajung în etapa finală a decontaminării într-un utilaj special compus dintr-un extruder şi un reactor. Fulgii sunt topiţi la temperaturi de 300 de grade celsius şi sunt decontaminaţi în condiţii de vacuum. Ulterior, printr-un proces de răcire cu apă, se obţine o rezină rPET care este apoi tocată şi transformată în granule rPET.

Granulele rPET sunt apoi trecute printr-un proces de prelucrare în urma căruia sunt transformate în preforme pentru recipienţi, iar, în final, sunt trecute printr-un blower care le modelează în forma necesară pentru fiecare ambalaj.

Sistemul Coca-Cola România devine primul producător local de băuturi cu o unitate proprie de fabricare rPET

Fulgi PET şi contaminanţi

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb