Sistemul de plăţi în euro Target2-România se va lansa săptămâna viitoare

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 iunie 2011

BNR va lansa pe 4 iulie componenta naţională a sistemului de plăţi în moneda euro Target 2-România (componentă a sistemului european Target 2), a declarat Răzvan Vartolemei, director în cadrul Băncii Naţionale a Românei, în timpul unei conferinţe de presă susţinute ieri.

Domnia sa a precizat că noul sistem este utilizat pentru decontarea băncilor centrale şi transferuri interbancare de valori mari. Potrivit domniei sale, BNR va deveni, astfel, a 24-a Bancă Centrală Naţională conectată la sistemul Target2 (T2S), din cele 28 care compun sistemul european al băncilor centrale.

Răzvan Vartolemei a declarat: "Pentru început, la sistem vor participa 22 instituţii de credit din Româ-nia, însă in viitor vor putea participa şi alte instituţii de credit precum şi operatori ai sistemelor de credit auxiliar".

Domnia sa a mai declarat că T2S este unul dintre cele mai performante şi mari sisteme din lume, alături de Fedwire (sistemul operat de Federal Reserve Bank) şi sistemul de decontare al tranzacţiilor de tip FOREX, denumit CLS (n.r. Continuous Linked Settlement).

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, a precizat că implementarea sistemului de plăţi în euro T2S în ţara noastră va aduce beneficii intermediarilor şi emitenţilor (precum atragerea de noi clienţi) cât şi investitorilor (precum accesul la tranzacţii cu acţiuni din toată Europa şi posibilitatea creării de portofolii diversificate).

Adriana Tănăsoiu a declarat: "Datorită faptului că sistemul de decontare european (n.r. T2S) va fi unic, practic vor dispărea diferenţele privind decontarea între ţări şi atunci costurile vor scădea în mod semnificativ".

Domnia sa a mai adăugat că şi riscurile investitorilor vor scădea, întrucât decontările transfrontaliere vor fi realizate în conturile băncii centrale, şi nu în cele ale băncilor comerciale, ca până acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb