Sistemul energetic, bătaia de joc a politicienilor

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 noiembrie 2009

Sistemul energetic, bătaia de joc a politicienilor

Sistemul energetic a ajuns, din păcate, bătaia de joc a politicienilor, care l-au transformat într-un stindard electoral, fluturat după cum bate vântul. Cu două planuri de restructurare eşuate în ultimii doi ani, sub comanda a două Guverne diferite, companiile noastre energetice sunt acum în situaţia extrem de dificilă de a nu mai găsi fondurile necesare investiţiilor de mediu obligatorii, criza subţiindu-le serios veniturile şi profitul.

Cu toate că au mai rămas vreo doi-trei ani până să expire termenul de aliniere la standardul european de mediu, politicienii continuă să se joace de-a reorganizarea producţiei de energie fără nicio intenţie de a aplica o reformă adevărată.

Mai întâi a venit PNL-ul cu ideea restructurării producţiei într-un holding, alături de filialele Electrica SA rămase în proprietatea statului. Concentrarea producţiei într-un singur grup era de circa 50% din totalul capacităţii instalate.

Apoi a venit guvernarea PD-L-PSD, cu ideea formării a două mari companii, în care să fie incluse, pe lângă filialele Electrica, şi cele două societăţi producătoare de cărbune. Hidroelectrica ar urma să fie desfiinţată şi împărţită între cele două entităţi.

După ce tot anul PSD a susţinut, atât timp cât a fost la guvernare alături de PD-L, ideea restructurării producţiei noastre de energie în două mari companii, în campania pentru alegerile prezidenţiale liderii partidului s-au sucit, promovând ideea formării unui CONEL mai mic. Adică, dacă Mircea Geoană va fi preşedinte şi PSD va ajunge la guvernare, vom avea o singură companie, ce va reuni producţia, distribuţia de energie din proprietatea statului şi societăţile producătoare de cărbune.

Ieri, în cadrul unui eveniment organizat de Forum Invest, Mircea Geoană, preşedintele Senatului şi candidatul PSD pentru funcţia de preşedinte, a declarat, senin: "Eu susţin ideea unui singur holding de stat în domeniul energiei. Cred cu tărie că va trebui să facem din România un adevărat campion energetic naţional. Putem să facem o companie, un holding integrat, care să fie cu adevărat un jucător puternic, capitalizat şi care să înceapă să joace pe piaţa internaţională".

Ideea seamănă izbitor cu programul promovat de fostul Guvern Tăriceanu, care visa tot la un holding energetic şi la un campion naţional şi regional, dar este în contradicţie cu toate acţiunile PSD din acest an, care, fiind la guvernare, l-au numit pe Mihai David la conducerea Hidroelectrica, dar şi la şefia comitetului de implementare a uneia din cele două companii energetice promovate de PD-L.

Întrebat de ce, brusc, nu mai crede în crearea celor două companii, Mircea Geoană a răspuns, iarăşi, senin: "În acest an, proiectul a fost amplu dezbătut de specialiştii în domeniu. Eu am ajuns la concluzia, în urma acestor dezbateri privind cele două companii, că este mai bine să avem un singur holding şi nu două. Desigur este o idee pe care o promovez, din nou, în dezbatere, pentru că restructurarea sectorului energetic nu se face repede şi nici fără o pregătire serioasă".

Colegul său de partid, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor şi cunoscut specialist în domeniul energetic, a declarat, tot, ieri, la Forum Invest: "Sigur că ni se reproşează că nu am combătut ideea celor două companii până acum. Dar nu uitaţi că a fost o dezbatere publică, iar Guvernul demis nu şi-a exprimat intenţia fermă, până în toamnă, de a adopta această decizie printr-o hotărâre de Guvern. Eu, din iulie, m-am retras din dezbatere pentru că nu s-a răspuns la o întrebare fundamentală: cum vor fi şterse datoriile companiilor miniere pentru a se face fuziunea şi ce se întâmplă cu toate creditele în derulare".

Acelaşi Iulian Iancu, actual susţinător al formării unui CONEL mai mic, s-a opus cu ardoare ideii liberale de restructurare într-o singură companie, pe motiv că se creează un monopol şi pe motiv că există studii serioase care ne recomandă formarea a două sau patru companii, care să pornească în piaţă în condiţii egale de preţ şi de formare al mixului de resurse energetice. Cât timp PSD a fost la guvernare, domnia sa nu s-a opus ideii celor două mari companii, iar acum este cel mai aprig combatant al acestui proiect de restructurare.

Între timp, PDL-ul o ţine sus şi tare cu restructurarea producţiei de energie prin formarea a două companii, Guvernul demis chiar având intenţia de a promova o hotărâre pentru aprobarea proiectului, ascunzând faptul că abia a transmis Consiliului Concurenţei solicitarea pentru obţinerea acordului şi că nu deţine toate avizele necesare.

Realitatea este, însă, tragică: conducerile companiilor energetice sunt schimbate după cum bate vântul politic; sunt amânate, din această cauză, decizii importante de investiţii; se pierd oportunităţi de finanţare pe termen lung pe motiv că băncile finanţatoare nu mai au curaj să dea credite unor companii care ar putea, cândva dispărea pentru a lăsa loc altor entităţi.

Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei sindicale Univers din sectorul energetic, ne-a declarat: "Energeticienii vor continua să picheteze sediile companiilor, ale partidelor şi al Ministerului Economiei pentru a protesta împotriva schimbării pe criterii politice a directorilor din societăţile energetice, dar şi împotriva proiectelor de restructurare care vor destabiliza sectorul".

Domnia sa ne-a precizat că lipsa de fonduri pentru investiţii se va agrava dacă politicienii nu vor implica specialiştii în restructurarea sectorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...articol !

    O singura rugaminte : nu-l mai faceti specialist pe ipocritul de Iancu ca nu e deloc. A fost secretar de stat pe vremea lui D.I.P. si a nasit "baietii destepti" asa ca nu e decat un hot ordinar, ca atatia altii. Iar acum se descalifica singur schimband directia dupa vantul aliantelor politice. Un specialist adevarat nu face asta; daca scormoniti un pic arhiva, gasiti ideea tov. Iancu din 2004 cu 4 companii (complexe termo-hidro le zicea) plus stergerea datoriilor la termo... 

    S-ar zice ca pe masura ce imbatraneste reduce pretentiile; sau il lasa memoria ?

    Iar de Geoana...e nevinovat de-a dreptul, n-am cuvinte ! 

    Si angajatii de la ALT UNIVERS unde d-l Muresan este actionar principal vor picheta sediul societatii deoarece salariul este o bataie de joc desii Electrica plateste sume imense pentru citirea contorilor electrice ,dar acestea sint insusite de actionari sub forma de devidende

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb