Sistemul financiar american geme tot mai tare sub povara lichidităţii injectate de Fed

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 iunie 2021

Sistemul financiar american geme tot mai tare sub povara lichidităţii injectate de Fed

Cererea pentru operaţiunile reverse repo (RRP) derulate de Federal Reserve (Fed) a continuat să crească dincolo de precedentele maxime istorice, la finalul săptămânii trecute, în condiţiile în care investitorii instituţionali din Statele Unite sunt "inundaţi" cu lichiditate şi nu au unde să-şI ţină banii. La operaţiunea de vineri, 11 iunie, 49 de participanţi au "parcat" la Fed un total de puţin sub 548 de miliarde de dolari, o sumă record, după 502,9 miliarde pe 10 iunie. Banii depuşi de investitori la Fed au început să crească începând cu finalul lunii martie pe măsură ce din contul general al Trezoreriei americane au început să fie descărcate noi rezerve în pieţe.

La mijlocul lunii mai, analistul Credit Suisse Zoltan Poszar arăta într-o notă pentru clienţi că "utilizarea operaţiunilor reverse repo nu a fost niciodată aşa de mare în afara perioadelor de sfârşit de trimestru", iar aceasta "înseamnă că băncile nu mai au spaţiu bilanţier pentru stocarea unor rezerve şi mai mari la actualele diferenţiale de dobândă". De asemenea, "utilizarea agresivă a operaţiunilor reverse repo arată că şi băncile străine din SUA se sufocă sub presiunea rezervelor excedentare", mai arăta Pozsar în analiza sa.

Chiar dacă rata de dobândă pe această facilitate este 0%, cererea a continuat să crească în condiţiile acestui val imens de cash ce a inundat pieţele de dolari. În acelaşi timp, reglementările bancare din SUA au împins băncile să direcţioneze aceşti bani mai degrabă în fondurile de piaţă monetară.

"Fără modificări, de exemplu relaxarea constrângerilor de reglementare, majorarea bilanţului (Fed) şi descărcarea contului general al Trezoreriei (TGA), ce va continua până în finalul lui iulie (ţinta este de 450 de miliarde de dolari de la 1,6 trilioane în februarie - n.r.), va continua să împingă banii către facilitatea RRP", a afirmat pentru Bloomberg Jonathan Cohn, strateg de investiţii tot la Credit Suisse. Acesta spune că sumele plasate de investitori prin această facilitate ar putea să se dubleze în condiţiile în care în pieţe ar trebui să mai intre, până la finalul anului, încă circa 840 de miliarde de dolari, doar prin relaxarea cantitativă operată de Fed.

Acest munte de dolari din pieţele monetare a provocat de altfel o dezbatere în SUA cu privire la dobânzile aplicate la facilitatea RRP şi la rezervele excedentare (0,1%) - dobânzi administrate. Potrivit Bloomberg, în ultima şedinţă Fed, un oficial al băncii centrale a notat că presiunea descendentă de pe dobânzile overnight aşteptată să se manifeste în următoarele luni ar putea duce la condiţii care să ceară o ajustare mică a respectivelor dobânzi. Fed-ul este astfel aşteptat să decidă la şedinţa programată să înceapă astăzi o anumită ajustare a dobânzilor pe termen scurt (în sus) ca fondurile de piaţă monetară să aibă un alt loc unde să-şi parcheze cash-ul.

Măsura, deşi doar o ajustare tehnică - fără implicaţii pentru politica monetară generală - ar fi însă în cel mai pur sens o măsură de întărire a condiţiilor financiare, arată analiştii ING James Knightley, Chris Turner şi Padhraic Garvey într-un raport.

Sistemul financiar american geme tot mai tare sub povara lichidităţii injectate de Fed

De asemenea, preşedintele Fed Jerome Powell este aşteptat să vină cu o definiţie mai clară şi mai cuantificabilă cu privire la ce înseamnă o "depăşire moderată" a ţintei de inflaţie după rata anuală de 5% din luna mai şi cea core de 3,8% - Powell va trebui să răspundă probabil dacă o asemenea creştere a preţurilor reprezintă o "depăşire moderată" a ţintei Fed. De la ultima şedinţă a guvernatorilor Fed, din aprilie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% de la 2,5%. Powell şi economiştii Fed sugerau în aprilie că efectul bază va contribui la majorarea inflaţiei cu doar 1% la rata anuală şi cu 0,7% la inflaţia core (de bază), o nouă ratare de estimare din partea Fed.

Analiştii Nordea arată că nu este improbabil ca piaţa să continue să dea crezare Fed-ului cu privire la natura tranzitorie a inflaţiei în următoarele două luni, ca urmare a temperării şi cel mai probabil scăderii preţurilor la materii prime şi alimente în următoarea perioadă, însă lunile de toamnă/iarnă se pot dovedi mai complicate. Asta pentru că componenta chirie, care are o pondere ridicată în inflaţia core, va continua să fie la rate de 3,75-4,00% tocmai până în 2022, conform estimărilor Nordea, ceea ce va complica naraţiunea impusă de Fed.

În orice caz, în condiţiile acestui munte de cash şi a dobânzilor zero de pe termen scurt, este posibil ca investitorii din piaţa americană să fi început să cumpere titluri de stat pe termen mai lung în căutarea de randamente, ceea ce ar explica scăderea yield-ului la titlurile de trezorerie pe 10 ani. De menţionat că cererea indirectă a fost extrem de puternică la licitaţiile de săptămâna trecută pentru titluri de stat SUA pe 3 şi 10 ani. Investitorii au răspuns destul de slab la ultimele două rapoarte pe inflaţie din SUA - în special la cel de săptămâna trecută -, ceea ce indică o încredere foarte mare din partea pieţei în Fed şi în mod special în lipsa de acţiune pe partea de întărire a politicii monetare din partea băncii centrale.

Analiştii Nordea mai consideră că dobânzile pe termen lung din Statele Unite sunt prea reduse în prezent în condiţiile în care al doilea cel mai scăzut randament din istorie pe maturitatea 10 ani (US10Y), cu inflaţie core de 3,8%, ca în luna mai, a fost de circa 5,6%. În prezent US10Y este sub 1,5%.

O tranzacţie "reverse repo" (Reverse Repurchase Agreement) derulată între o instituţie financiară şi banca centrală presupune vânzarea temporară a unor titluri către instituţia financiară, de obicei obligaţiuni guvernamentale, de către banca centrală în schimbul numerarului şi răscumpărarea lor ulterioară.

Lichiditatea din sistemul bancar american a crescut exploziv în ultimul an, pe fondul extinderii agresive a programului de relaxare cantitativă, şi a ajuns la 3,9 trilioane de dolari. De la declanşarea pandemiei, Federal Reserve a cumpărat prin tipărire obligaţiunilor guvernamentale cu o valoare medie lunară de circa 120 de miliarde de dolari.

Achiziţia de obligaţiuni guvernamentale prin tipărire a avut printre efecte şi creşterea deficitului de obligaţiuni guvernamentale de pe piaţă şi crearea unor probleme semnificative pe pieţele repo.

Prin operaţiunile reverse repo este retrasă lichiditate din sistemul bancar şi sunt puse în circulaţie obligaţiuni guvernamentale, astfel încât să fie asigurat necesarul de colateral pentru operaţiunile repo.

Federal Reserve Bank of New York, divizia prin care sunt derulate operaţiunile de piaţă ale Federal Reserve, a anunţat în martie 2021 că limita de contrapartidă pentru operaţiunile reverse repo se majorează la 80 de miliarde de dolari, după ce a fost menţinută la 30 de miliarde din 2014.

În aceste condiţii, volumul operaţiunilor reverse repo a crescut puternic în ultimele săptămâni, până la un maxim istoric.

După cum scria în luna mai Wall Street Journal, "operaţiunile reverse repo, prin care Fed-ul preia cash de la companiile financiare eligibile, au ca scop stabilirea unui prag minim pentru dobânzile pe termen scurt şi susţinerea dobânzii de politică monetară, care variază în prezent între 0% şi 0,25%".

"Sistemul financiar din SUA geme tot mai tare sub povara rezervelor suplimentare create de Fed prin QE", sublinia şi Zerohedge pe marginea analizelor lui Zoltan Pozsar şi evidenţia un posibil efect catastrofal al continuării programului de relaxare cantitativă la parametrii săi actuali.

"Mai devreme sau mai târziu va realiza cineva că achiziţiile lunare de sute de miliarde ale Fed-ului şi operaţiunile repo ulterioare nu înseamnă decât monetizarea directă a datoriei publice", se arată în articolul de la Zerohedge, iar "consecinţele pentru randamente şi dolar ar putea fi dezastruoase".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb