Situaţia din Ucraina şi corupţia din ţara noastră - pe agenda vizitei lui Joe Biden

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 20 mai 2014

Situaţia din Ucraina şi corupţia din ţara noastră - pe agenda vizitei lui Joe Biden

Update 21:50 Biden: România, aliat de nădejde, partener serios şi ferm

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, astăzi, la Baza 90, că forţele americane au găsit în România aliaţi de nădejde, ţara noastră fiind "un partener serios şi ferm din prima zi", transmit surse din presă.

"Este o onoare să am şansa de a vedea militarii lucrând împreună în cadrul acestui exerciţii comun Carpathian Spring. Ultima dată când v-am văzut lucrând împreună a fost în Afganistan. Este un mare beneficiu pentru ambele (ţări - n.r.) că suntem alături. Este o plăcere pentru mine să apreciez tot ce faceţi pentru ca oamenii să fie în siguranţă şi puternici în cadrul alianţei noastre. În ultimii 25 de ani am ajuns să cunosc şi să apreciez aceaestă ţară minunată. Am fost aici de multe ori, m-am întâlnit cu aproape toţi liderii voştri, v-am urmărit în drumul vostru de la tiranie către libertate şi am fost un susţinător al aderării României la NATO pe vremea când eram senator SUA", a declarat Biden în faţa a numeroşi soldaţi americani şi români care iau parte la exerciţiul Carpathian Spring.

Biden a subliniat că a înţeles pe deplin curajul moral şi fizic al românilor, după ce militarii americani i-au spus că "soldaţii români sunt luptători, sunt capabili şi viteji".

"Suntem mândri să fim împreună", a spus Biden referindu-se la militarii români care se află în teatrele de operaţiuni alături de forţele americane.

"Mulţumesc bărbaţilor şi femeilor în uniformă şi familiilor dumneavoastră", a continuat vicepreşedintele SUA.

"Mai întâi de toate sunt aici să mulţumesc bărbaţilor şi femeilor din România care sunt la datorie pentru ca noi să fim în siguranţă, familiilor care îi aşteaptă acasă", a spus Biden, precizând că el şi soţia sa înţeleg acest lucru deoarece mulţi ani fiul lor a fost în Irak.

El a amintit de cei 26 de soldaţi români care şi-au dat viaţa în Afganistan şi Irak, precum şi de cei 143 de români răniţi. "Le datorăm recunoştinţă", a continuat Biden.

Vicepreşedintele SUA a menţionat apoi că Statele Unite au găsit în România un aliat de nădejde.

"În România forţele americane au găsit aliaţi de nădejde. Este un parteneriat serios şi ferm din prima zi" după aderarea la NATO, a afirmat Biden.

"Sunt mulţumit că veţi continua să sprijiniţi misiunea post-2014 din Afganistan", a mai spus Joe Biden, care a amintit şi de contribuţia bazei Mihail Kogălniceanu în cadrul operaţiunilor din Afganistan, de flota de avioane F-16 pe care o va avea România, precum şi de faptul că "România acţionează pentru a creşte bugetul penttru apărare până la 2% din PIB, aşa cum toate statele aliate ar trebui (să facă)".

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a ajuns, în această după-amiază, la Bucureşti, la bordul Air Force 2, împreună cu soţia sa, pentru o vizită oficială de două zile, în care se va întâlni cu preşedintele Băsescu, cu premierul Ponta şi cu societatea civilă, tema centrală fiind situaţia regională.

Imediat după aterizare, Joe Biden a mers la Baza 90 Otopeni, unde le-a vorbit militarilor români.

----

Update 11:43 Cipru: Aeroportul din Larnaca, evacuat după o falsă ameninţare cu bombă

Aeroportul din Larnaca (Cipru) a fost evacuat, timp de circa o oră, în această dimineaţă, după ce autorităţile au primit o falsă ameninţare cu bombă, informează Cyprus Mail.

Apelul de ameninţare a fost primit în jurul orei 9:30, iar autorii lui susţineau că un dispozitiv explozibil ar fi fost plasat într-o toaletă.

Clădirea a fost imediat evacuată, iar poliţia a început să cerceteze zona, cu câini dresaţi. Circa o oră mai târziu, poliţiştii au anunţat că nu există probleme.

---

Conflictul din Ucraina şi lupta împotriva corupţiei de la noi din ţară vor fi principalele puncte de discuţie ale vicepreşedintelui american Joe Biden cu autorităţile noastre. Domnia sa va avea discuţii atât cu preşedintele Traian Băsescu, dar şi cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Surse politice ne-au declarat că, prin această vizită, SUA vrea să-şi ia anumite măsuri de siguranţă, unele privind NATO, într-o posibilă escaladare a conflictului din Ucraina, altele privind relaţiile bilaterale dintre SUA şi România.

"O componentă importantă a acestei vizite este imaginea. După eşecul cu Crimeea, americanii vor să arate acum că sunt activi. Dar ce fac ei acum e mai mult imagine decât acţiune", ne-au mai spus sursele.

O altă temă importantă în vizita lui Joe Biden este combaterea corupţiei de la noi din ţară. Sursele susţin: "SUA vrea să arate că este cu noi, fie că vrem sau nu, în reluarea acţiunilor de diminuare a corupţiei până la cote inofensive pentru buna funcţionare a statului de drept. Vrea, de asemenea, să demonstreze că este alături de noi în eforturile de relansare economică şi că România este o destinaţie sigură pentru investiţiile americane dacă se respectă diminuarea corupţiei".

Sunt însă unii care spun mai în glumă, mai în serios, că Joe Biden vine în România să-i ureze succes lui Mugur Isarescu la alegerile prezidenţiale.

Recent, Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, a declarat că România a făcut progrese imense în combaterea corupţiei, după cum s-a văzut în ultima perioadă, şi este important ca momentul acesta să nu se piardă. Duane Butcher a menţionat: "Un alt motiv al vizitei vicepreşedintelui american este să încurajeze România să se concentreze pe eforturile de combatere a corupţiei, să aibă instituţii independente puternice şi un bun mediu de afaceri. Vrem să reflectăm faptul că România a făcut progrese imense şi, de fapt, a ajuns un model pentru ţările din regiune în ce priveşte lupta împotriva corupţiei, după cum am văzut în ultima perioadă. Este important ca momentul acesta să nu se piardă, iar eforturile de combatere a corupţiei să continue".

Vizita vicepreşedintelui american a fost subiect de dispută între preşedinte şi premier. Dacă Administraţia prezidenţiala a anunţat recent că preşedintele Traian Băsescu l-a invitat pe vicepreşedintele SUA să facă o vizită în România, premierul Victor Ponta a declarat că a discutat telefonic cu Joe Biden şi că acesta l-ar fi întrebat dacă ar fi bine să viziteze România.

Joe Biden va mai vizita Cipru, pentru discuţii, în special despre criza din Ucraina. Într-un comunicat de presă, Casa Albă aprecia că, în cursul acestui miniturneu în România şi Cipru, "vicepreşedintele Biden va discuta cu liderii celor două ţări despre reacţiile comunităţii internaţionale la intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile destabilizatoare ale Moscovei". De asemenea, conform aceleiaşi surse, vicepreşedintele Biden va avea discuţii şi despre necesitatea aprofundării legăturilor economice cu România şi R. Cipru, în special în cadrul Acordului de liber-schimb SUA-UE, aflat în curs de negociere.

Joe Biden s-a mai aflat la Bucureşti în octombrie 2009.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deci, dupa atat amar de vreme, de 24 de ani, noi avem aceeasi problema cu coruptia? Dl.Biden vine la corupti sa-i convinga sa lupte impotriva coruptiei? Incredibil... Pai nu tot ei au incurajat pe actualii conducatori sa conduca tara noastra in felul acesta? Nu ei au dat liber la furt si la distrugerea intregii economiei care facea concurenta economiilor din tarile dezvoltate? Nu ei au incurajat ofiterii si paravanele lor sa-si bage in buzunar fonduri publice in mod direct sau indirect, prin vanzarea de fier vechi sau a transferului de active din proprietate publica in proprietate privata? Acum ce-ar mai putea dori? Nu se mai poate ce vrea dansul... Romanii corupti au acum destui bani, sunt destul de protejati, si sunt destul de smecheri incat sa mai reziste inca 20-30 de ani, atat ei cat si familiile lor.

    El vorbeste de coruptie, care si-a pus fiul in conducerea companiei de petrol si gaze din Ucraina? La noi e coruptie si la ei e lobby? Business? Democracy? Vine de fapt sa vorbeasca de Rosia Montana si de Chevron/ gaze de sist. Un mic santaj: va aparam de rusi daca ne lasati sa va otravim tara. Urat, foarte urat... mister Biden.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb