Situaţia Greciei taie optimismul privind zona euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 septembrie 2012

Antonis Samaras

Antonis Samaras

"Discuţii dure" între liderii de la Atena şi troica FMI-UE-BCE

Moneda unică îşi reia deprecierea

Premierul elen, Antonis Samaras, a derulat, ieri, o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii creditorilor internaţionali ai ţării, care cer măsuri de austeritate adiţionale, însă discuţiile nu par să vină cu un rezultat pozitiv prea curând. Întâlnirea lui Samaras cu inspectorii Fondului Monetar Internaţional, ai Uniunii Europene şi Băncii Centrale Europene (troica) a venit cu o zi înainte ca oficialul elen să se întâlnească cu preşedintele BCE, Mario Draghi.

Oficialii troicii evaluează propunerile Greciei în privinţa pachetului de austeritate în sumă de 11,5 miliarde euro pentru 2013-2014, conform afirmaţiilor ministrului de Finanţe, Yannis Stournaras. "Sunt discuţii dure, întrucât măsurile sunt dure", a declarat Stournaras după întâlnirea de ieri. Întrebat dacă inspectorii FMI-UE-BCE insistă pe disponibilizări în sectorul public elen, Stournaras a afirmat doar atât: "Încercăm să convingem că argumentele noastre sunt corecte".

De menţionat că, în cadrul unor discuţii desfăşurate dumincă, troica a respins o parte din propunerile Greciei în privinţa măsurilor suplimentare de austeritate. Oficialii străini au considerat neadecvate unele măsuri de reducere a cheltuielilor şi creştere a veniturilor, ca parte a pachetului pe care Grecia trebuie să-l adopte ca să obţină următoarea tranşă din finanţarea internaţională. Unele surse citate de presa internaţională spuneau, chiar, că negocierile dintre oficialii eleni şi troica vor dura multă vreme, întrucât nu s-a finalizat nimic deocamdată.

În condiţiile date, euro s-a depreciat pentru prima oară în ultimele patru zile, faţă de dolar, revenind sub pragul de 1,28 dolari atins la finele săptămânii trecute. La ora 10.44, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,2783 dolari, în scădere cu 0,3% comparativ cu ultima zi a săptămânii trecute.

Amintim că, vineri, moneda împărţită de 17 state din UE a trecut de 1,28 dolari pentru prima oară după 22 mai. În intervalul 3-7 septembrie, euro a câştigat 1,9% faţă de dolar, acesta fiind cel mai important avans săptămânal din februarie până în prezent. Creşterea a avut la bază optimismul generat de planul anunţat joi de Banca Centrală Europeană în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale. Însă, se pare că acest optimsm păleşte din cauza negocierilor oficialilor eleni cu troica, care bat pasul pe loc.

Investitorul american George Soros a adresat o pledoarie guvernului de la Berlin, potrivit căreia Germania fie scoate zona euro din recesiune prin stimularea creşterii economice, crearea unei autorităţi fiscale comune şi garantarea de obligaţiuni comune, fie părăseşte uniunea monetară pentru salvarea viitorului Europei, conform Financiat Times (FT).

"Conduceţi sau părăsiţi euro: aceas-ta este o decizie legitimă pe care trebuie să o ia Germania", a declarat Soros, adăugând: "Fie împărtăşiţi soarta cu restul Europei - vă asumaţi riscul de a vă scufunda sau de a înota împreună -, fie părăsiţi euro, pentru că, dacă plecaţi, problemele regiunii se vor ameliora".

În opinia lui Soros, situaţia este în întregime dependentă de atitudinea Germaniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb