Situl arheologic Tirighina - Barboşi, tranformat în obiectiv turistic

ANA FELEA
Miscellanea / 11 aprilie 2021

Situl arheologic Tirighina - Barboşi, tranformat în obiectiv turistic

Sit arheologic, transformat în obiectiv turistic la Galaţi. Pentru prima dată, au fost accesate fonduri europene pentru astfel de lucrări la capătul cărora gălăţenii vor avea cea mai veche zonă a judeţului, despre care există date istorice, transformată într-un punct de atracţie turistică, inclus într-un circuit naţional şi unde va exista inclusiv un muzeu de sit.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat:"Primăria municipiului Galaţi informează că lucrările pentru punerea în valoare a sitului arheologic Tirghina-Barboşi avansează. Până acum s-au derulat lucrări de pregătire a terenului, s-au amplasat majoritatea piloţilor foraţi (90%) şi se lucrează pentru stabilizarea taluzului unde se vor face şi plantări. Punem în valoare situl arheologic care poate deveni un veritabil obiectiv în circuitul turistic, mai ales că vom avea şi un muzeu de sit. Este pentru prima dată când se derulează lucrări în acest scop şi, mai mult, am reuşit să atragem fonduri europene".

Lucrările aferente obiectivului constau în: lucrări de conservare-restaurare vestigii arheologice antice şi interbelice; construire structuri de protecţie a vestigiilor arheologice - permanente şi temporare şi construire Muzeu de sit cu punct de informare; amenajări exterioare pentru acces la monumentul istoric - drum acces sit, alei de circulaţie pietonală; amenajări pentru sugestii configuraţii istorice - trasee fortificaţii, circulaţii antice, prelucrări ale terenului - ramblee circulaţii pietonale, împrejmuire, balustrade şi plantaţii; lucrări pentru iluminat exterior arhitectural şi peisagistic; lucrări de protejare a taluzurilor - protecţie antierozională.

"Pentru contractul de execuţie a lucrărilor la obiectivul «Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina, Barboşi», oferta declarată câştigătoare a fost cea depusă de Rovis Lider SRL Galaţi. Valoarea contractului încheiat în luna noiembrie a anului trecut este de 18.598.716,01 lei cu TVA, iar durata acestuia este de 24 de luni", se arată în comunicatul emis de Primăria Galaţi.

Obiectivul general al proiectului vizează conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale, în vederea impulsionării dezvoltării locale.

Obiectivele specifice ale proiectului au în vedere: restaurarea şi conservarea sitului arheologic Tirighina-Barboşi, în termen de doi ani de la semnarea contractului de finanţare; dotarea sitului arheologic Tirighina-Barboşi, în termen de doi ani de la semnarea contractului de finanţare; punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboşi la finalizarea implementării proiectului.

Reamintim că municipiul Galaţi are calitatea de beneficiar al finanţării proiectului «Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina - Barboşi», cod SMIS 119952, în cadrul Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 "Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural", Prioritatea de investiţii 5.1. "Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural", apelul de proiecte POR/2017/5/5.1/SUERD/1.

Valoarea totală a proiectului este de 22.328.395,39 de lei, din care contribuţia de la bugetul local este de 13.745.249,61 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb