Skanska dezvoltă primul proiect din Bucureşti din fonduri proprii şi caută şi alte terenuri

Ziarul BURSA #Companii / 20 noiembrie 2012

Grupul suedez Skanska este interesat să cumpere şi alte terenuri în România pentru proiecte imobiliare, după ce a finalizat prima achiziţie în Bucureşti pentru construcţia unui complex de birouri, în zona Floreasca-Barbu Văcărescu, pe care îl va dezvolta din fonduri proprii.

"Pentru noi este cel mai bun moment pentru a investi în România. Suntem norocoşi că operăm cu banii noştri şi ştim că în zilele noastre banii sunt o problemă, banii costă bani, iar competiţia suferă din cauza lipsei finanţare. Am analizat România acum câţiva ani. Am venit în România în 2007 şi era o piaţă foarte dificilă, era o situaţie dis­proporţionată în ceea ce priveşte costurile, serviciile. Era o mare petrecere de nuntă. Am ştiut că nu era o piaţă sustenabilă pentru noi. Am aşteptat ca piaţa să se aşeze, apoi a venit Lehman Brother şi criza financiară. Bineînţeles că nu am putut prevedea magnitudinea crizei", a declarat, ieri, Andreas Lindelof, preşedintele Skanska România, citat de Mediafax.

Skanska a anunţat ieri dimineaţă că a cumpărat de la omul de afaceri Gabriel Popoviciu un teren de 15.000 de metri pătraţi, în zona Floreasca-Barbu-Văcărescu, pentru primul proiect de birouri de pe piaţa românească. Tranzacţia se ridică la aproximativ 17 milioane de euro, cu TVA.

"Lucrurile s-au aşezat, iar Româ­nia este o piaţă unde există o cerere pentru produsele pe care Skanska le realizează, respectiv pentru dezvoltări comerciale, birouri, rezidenţiale sau infrastructură. Am decis să ne focalizăm pe dezvoltările comerciale, respectiv pe cele de spaţii de birouri şi sperăm să extindem această arie în anii următori", a explicat Lindelof.

Compania vrea să construiscă un proiect de birouri de 52.000 metri pătraţi, în trei faze, lucrările urmând să înceapă în primul trimes­tru al anului viitor. În aceste condiţii, construcţia întregului proiect este programată să fie finalizată în 2018. Skanska va fi şi contractorul general al proiectului.

"Prima fază, de 18.000 de metri pătraţi închiriabili va fi finalizată în 2015, iar restul până în 2018. Este un proiect mare, care nu se întâmplă pes­te noapte. Este riscant să începem cu un proiect mare, de aceea vom construi în faze. Facem pas cu pas, să controlăm riscurile, să vedem dacă există cerere. Vom începe construcţia speculativă, chiar dacă nu avem antecontracte. Am început activitatea de închiriere şi sunt companii interesante, dar durează cam jumătate de an pentru a încheia un contract", a explicat reprezentantul Skanska.

Lindelof nu a menţionat investiţia pe care o va atrage proiectul, precizând că încă se lucrează la evaluarea costurilor.

Skanska va continua să caute terenuri în România, în principal în Bucureşti.

"Nu am venit în România doar pentru un proiect. Continăm să evaluăm terenuri, ne uităm la posibilitatea de a achiziţiona altele. Vrem să continuăm să cumpărăm terenuri. Poate ne vom extinde şi în alte arii, în afara proiectelor de birouri. Piaţa românească este interesantă, şi sunt alte oraşe pot fi interesante. Acum avem însă o misiune, Bucureştiul, care este o misiune importantă", a afirmat Lindelof.

În opinia sa, singurul dezavantaj al pieţei imobiliare din România în prezent este lipsa investitorilor care să cumpere proiecte finalizate.

"România este o piaţă ca oricare alta din Europa, oferă şi oportunităţi, dar şi temeri. Noi, însă, suntem încântaţi de oportunităţile pe care le oferă România. Poate nu există o piaţă a investiţiilor, dar lucrurile se vor schimba. În general, noi construim, închiriem şi apoi vindem. Suntem un dezvoltator", a mai precizat Lindelof.

În ceea ce priveşte piaţa de birouri din Bucureşti, el spune că există o cerere puternică pentru spaţii de birouri verzi, în locaţii corecte şi cu parametri corecţi, iar stocul este cu mult mai redus decât în alte capitale europene. Din acest motiv, reprezentantul Skanska spune că este posibil ca prima fază a proiectului din Bucureşti să fie integral închiriată înainte de finalizare.

Terenul achiziţionat de companie se află pe strada Gara Herăs­trău, în apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu.

Skanska este prezent în Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Marea Britanie, SUA şi mai multe ţări din America Latină. În perioada 2007-2010, grupul a desfiinţat peste 10.000 de locuri de muncă, 17% din totalul posturilor, din cauza recesiunii mondiale.

Skanska a finanţat şi a dezvoltat 1,9 milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale în întreaga lume şi are peste 500.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în dezvoltare. Grupul a avut în 2011 afaceri de aproape 1,4 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb