Soarta Secţiei de anchetare a magistraţilor, o prioritate pentru Ministerul Justiţiei

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 29 noiembrie 2019

Cătălin Predoiu: "Nu ne putem permite să devenim o ţară de destinaţie infracţională. Cer Ministerului Public o ripostă fermă în faţa acestei îndrăzneli în creştere a infractorilor, interlopilor, traficanţilor, proxeneţilor, corupţii, organizaţi în grupuri sau individual, să fie din nou confruntaţi energic, loviţi devastator, descurajaţi, anihilaţi judiciar! Braţul ferm al legii să fie din nou simţit de toţi cei care şi-au pus în minte să facă din România un paradis al infracţiunilor".

Cătălin Predoiu: "Nu ne putem permite să devenim o ţară de destinaţie infracţională. Cer Ministerului Public o ripostă fermă în faţa acestei îndrăzneli în creştere a infractorilor, interlopilor, traficanţilor, proxeneţilor, corupţii, organizaţi în grupuri sau individual, să fie din nou confruntaţi energic, loviţi devastator, descurajaţi, anihilaţi judiciar! Braţul ferm al legii să fie din nou simţit de toţi cei care şi-au pus în minte să facă din România un paradis al infracţiunilor".

Guvernul nu poate desfiinţa "peste noapte" Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, a declarat, ieri, cu prilejul unei conferinţe de presă, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei. Conform ministrului de resort, discuţiile pe această temă ar urma să fie reluate în Parlament, în prima sesiune care va avea loc la începutul anului viitor.

Cătălin Predoiu a arătat: "Pentru desfiinţarea peste noapte a Secţiei Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar şi de consens politic. După părerea mea este nevoie de o dezbatere în cadrul sistemului judiciar şi apoi dacă este posibil de un consens politic în Parlament, repet, dacă este posibil. (...) Nu există în acest an premisele pentru a interveni legislativ asupra acestei instituţii".

Ministrul Justiţiei a declarat că nu este "deloc mulţumit de activitatea acestei instituţii şi de aceea o vom aborda anul care vine cu prioritate". Predoiu a subliniat că a cerut opinia parchetelor şi instanţelor din ţară cu privire la SIIJ şi că doreşte să ia, astfel, pulsul sistemului judiciar.

La solicitarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, conducerile instanţelor şi parchetelor s-au întrunit pentru a decide asupra SIIJ şi a altor trei teme - schimbarea ciclului de şcolarizare la Institutul Naţional al Magistraturii, renunţarea la pensionarea anticipată şi trecerea la completurile de 3 judecători în apel.

Miercuri şi joi, au avut loc adunări generale în peste 50 de instanţe şi parchete din ţară, iar până acum toate s-au exprimat, în unanimitate sau în majoritate, pentru desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor.

212 dintre cei 264 de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au votat, ieri, cu privire la des­fiinţarea SIIJ. Din totalul de 212 voturi, 166 voturi au fost exprimate în favoarea abrogării legii privind înfiinţarea SIIJ, 34 de voturi au fost în favoarea amendării normelor în vigoare, iar 12 voturi în favoarea menţinerii Secţiei speciale în forma actuală. .

De asemenea, Parchetul Curţii de Apel Bucureşti s-a pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei speciale, acelaşi rezultat al votului fiind consemnat şi la Parchetul General.

La o parte din parchete şi instanţe, adunările generale ale magistraţilor pentru lămurirea acestor chestiuni se vor desfăşura astăzi.

Ministrul de resort, Cătălin Predoiu, a precizat că nu a interacţionat cu reprezentanţii Secţiei, "pentru moment", deoarece nu vrea să creeze nicio presiune asupra sistemului judiciar. Cătălin Predoiu a spus: "Nu vreau să cer nici măcar o statistică de la SIIJ în acest moment pentru că nu vreau să creez presiuni. Statistici sunt şi la CSM şi pot cere şi prin CSM. Am citit şi eu un raport de ţară şi am văzut şi eu ce au făcut până azi (n.r.-ieri). Au des­chis dosar unui oficial care avea imunitate, ceea ce mi se pare spectaculos".

Ministrul Justiţiei a menţionat că a "invitat" Consiliul Superior al Magistraturii să amâne votul în privinţa Adinei Florea la şefia SIIJ, iar dacă se va ajunge la acest lucru, totuşi, votul său va fi împotrivă.

Amintim că trei instituţii europene - Comisia Europeană în raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, GRECO şi Comisia de la Veneţia - au susţinut că SIIJ este o instituţie ce afectează independenţa magistraţilor şi îndeplinirea actului de justiţie.

Selecţie pentru procurorii şefi

Ministerul Justiţiei va lansa, în 2 decembrie, procedura de selecţie a procurorului general al României, dar şi cele pentru procurorii-şefi de la DNA şi DIICOT, funcţiile fiind ocupate momentan de interimari, a anunţat, ieri, ministrul Cătălin Predoiu.

Cu acest prilej, el a cerut procurorilor o "ripostă fermă" în faţa infracţionalităţii, spunând că România nu poate ajunge "o ţară de destinaţie infracţională".

Cătălin Predoiu a spus: "Nu ne putem permite să devenim o ţară de des­tinaţie infracţională. Cer Ministerului Public o ripostă fermă în faţa acestei îndrăzneli în creştere a infractorilor, interlopilor, traficanţilor, proxeneţilor, corupţii, organizaţi în grupuri sau individual, să fie din nou confruntaţi energic, loviţi devastator, descurajaţi, anihilaţi judiciar! Braţul ferm al legii să fie din nou simţit de toţi cei care şi-au pus în minte să facă din România un paradis al infracţiunilor".

Ministrul Justiţiei a mai spus că ştie că, în ultimii ani, "s-a încercat" slăbirea legilor penale, în special, şi procurorii au fost blamaţi în masă pentru unele greşeli, abuzuri sau eşecuri în ins­tanţă, dar a menţionat că nu împărtăşeşte culpabilizarea lor în masă.

Ministrul de resort a punctat: "În ansamblu, corpul de procurori are valoare. Să o demonstreze! Societatea aşteaptă acţiune eficientă din partea procurorilor. Defetismul nu este o opţiune. Problema este clară: ori câştigă infractorii, ori câştigă partea cinstită a societăţii! Pentru Ministerul Justiţiei nu există decât o soluţie acceptabilă: legea să fie aplicată, iar cei care atentează la viaţa, proprietatea şi siguranţa cetăţeanului să fie trimişi în faţa judecătorului cu probe solide".

Referitor la selecţia viitorilor procurori şefi, Uniunea Salvaţi România(USR) îi cere ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să nu organizeze concursurile pentru conducerea Parchetului General, DNA şi DIICOT, înainte de modificarea legii. Mai mult, USR consideră că, ieri, ministrul de resort "a pasat" Parlamentului responsabilitatea de a abroga legea recursului compensatoriu sau de a desfiinţa Secţia Specială.

USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este "o urgenţă", deoarece peste 20.000 de deţinuţi au fost deja eliberaţi din închisori înainte de ispăşirea pedepsei şi "în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi".

USR subliniază că primul punct din Acordul semnat cu PNL pentru susţinerea Guvernului Orban menţionează angajamentul Cabinetului de a implementa recomandările din cadrul MCV şi punerea în acord a legilor justiţiei cu avizele Comisiei de la Veneţia şi recomandările GRECO.

În acest context, Uniunea Salvaţi România îi cere ministrului Justiţiei să ia în considerare apelul magistraţilor din urmă cu două săptămâni şi să nu organizeze concursurile pentru noii procurori şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT fără modificarea legii.

Deputatul Ion Stelian, vicepreşedinte al USR a declarat: "Problema principală în ultimii ani, care a condus la situaţii de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puţin implicat în această procedură. Miza este colosală pentru justiţia şi pentru democraţia noastră. Trebuie să ieşim din paradigma «cei numiţi de noi sunt ex officio mai buni decât cei numiţi de ei», câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri".

Stelian a precizat că USR a redactat propuneri de punere în acord a legilor justiţiei cu aceste recomandări şi îşi oferă sprijinul pentru elaborarea unui "proiect cât mai complet şi coerent care să repună justiţia pe făgaşul ei normal".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dle Predoiu, faci un sondaj in randul soferilor, sa desfintati Politia rutiera! Ore ce raspunsuri ati primi?:)) Cum sa intrebi pe cei care sunt clientii SIJ daca vor desfintarea SIJ?:))

    Juridic??? Nici puterea, nici justiția nu au vrut și nu v-or vrea răspundere pt. făcute și încă nefăcute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb