Un avocat francez care reprezintă 100 de deţinători minoritari ai "Société Générale" a acţionat în instanţă banca franceză (a doua din ţară), reclamând modalitatea prin care această instituţie a rezolvat problema fraudei comise de unul din traderii săi, Jerome Kerviel. Avocatul Frederik-Karel Canoy a declarat că reprezentanţii băncii ar fi trebuit să-i informeze pe jucătorii de pe pieţe în privinţa pierderilor cu care se va confrunta, înainte să înceapă valul de vânzări masive de acţiuni, de luni până miercuri, pentru a renunţa la poziţiile neacoperite în valoare de 50 de miliarde euro deschise de Jerome Kerviel.
Canoy a mai precizat că a înaintat şi o plângere separată, ca urmare a vânzării unui milion de titluri de către un director al "Société Générale", în 9 şi 10 ianuarie, acţiune menţionată în dosar. Ambele plângeri acuză folosirea de informaţii privilegiate şi manipularea pieţei, a mai spus avocatul francez.
La rândul său, autoritatea de control a pieţelor financiare din Franţa (AMF) a anunţat că un membru al consiliului de administraţie al "Société Générale" a vândut acţiuni în valoare de 85,7 milioane euro pe 9 ianuarie 2008, cu două săptămâni înainte ca banca să anunţe frauda. AMF a precizat că, la data de 9 ianuarie 2008, Robert A. Day, membru în consiliul de administraţie al băncii, a vândut la Bursa de la Paris acţiuni SocGen în valoare de 85,745 milioane de euro, la un preţ de 95,27 euro pe acţiune. A doua zi, pe 10 ianuarie 2008, două fundaţii legate, potrivit AMF, de Robert A. Day, respectiv "Robert A. Day Foundation" şi "Kelly Day Foundation", au vândut acţiuni SocGen în valoare de 8,63 milioane euro, respectiv 959.066 euro.
Un purtător de cuvânt al băncii a arătat, însă, că Robert A. Day vânduse acţiunile "cu mult înainte" ca banca să afle despre frauda în valoare de 4,9 miliarde de euro, provocată de traderul Jerome Kerviel.
Audiat ieri de organele de anchetă, Jerome Kerviel
a acuzat şi alţi traderi ai băncii franceze de încălcarea reglementărilor interne şi de depăşirea limitelor de tranzacţionare, potrivit anunţului făcut de Procuratura din Paris. Conform declaraţiilor lui Kerviel, mai multe operaţiuni ilegale au avut loc la "Société Générale" începând cu finele anului 2005. Procuratura a mai arătat că, deşi Kerviel ar fi acţionat de unul singur, Eurex, bursa europeană a derivatelor, a avertizat banca franceză asupra poziţiilor acestuia încă din noiembrie 2007.