Social-democraţii cer demisia ministrului agriculturii

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 30 iulie 2010

Social-democraţii cer demisia ministrului agriculturii

Liderii PSD susţin că ministrul Mihail Dumitru este "total depăşit de situaţie" şi că producătorii agricoli au înregistrat, anul acesta, pierderi mari din cauza neimplicării Guvernului

Social-democraţii solicită, în regim de urgenţă, demisia ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, pentru că este totalmente depăşit de situaţie, a declarat, ieri, senatorul Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că social-democraţii vor propune, în perioada următoare, un pachet legis­lativ pentru reglarea situaţiei din agricultură.

"Primul Siloz şi alte propuneri ale noastre au intrat deja pe procedurile parlamentare, dar, din păcate, nu s-a respectat absolut nimic din ce a promis acest Guvern", a spus senatorul PSD, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Olguţa Vasilescu a afirmat că, deşi acest an, din punct de vedere al rezervelor de apă, a fost cel mai bun din ultimii zece, fermierii au raportat pierderi importante, din cauza neimplicării Guvernului: "Potrivit situaţiei exacte prezentate de specialiştii din departamentele PSD, producţia de grâu este cu 40% mai mică decât cea estimată pentru anul 2010 din următoarele motive: neexecutarea la timp a tratamentelor fitosanitare, ploi prelungite şi repetate în perioada de recoltare, neasigurarea unei cantităţi minime de motorină pentru uscarea grâului recoltat, dar şi nepunerea în aplicare a planului Primul Siloz. S-a pierdut producţia de grâu din cauza scuturării boabelor din spic, a scăderii glutenului, a greutăţii hectolitrice, şi a excesului de umiditate, care a dus la încolţirea boabelor în spic".

Olguţa Vasilescu a adăugat că specialiştii PSD recomandă fermierilor să nu vândă acum grâul, deoarece preţul acestuia va creşte în câteva săptămâni. "Producţia de grâu din Rusia, Ucraina şi ţările vecine este compromisă din cauza secetei şi nu există presiune pe piaţă", a mai spus aceasta.

Olguţa Vasilescu a adăugat că şi alte producţii agricole au fost afectate, cea de rapiţă înregistrând pierderi între 30% şi 60% din cauza scuturării boabelor, iar culturile de legume sunt compromise din cauza ploilor şi a lipsei tratamentelor fitosanitare.

Agricultorii ameninţă cu proteste

Organizaţiile sindicale şi profesionale din agricultură au decis începerea dialogului social cu oficialităţile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectoarele din agricultură, zootehnie, pomicultură, viticultură.

"Dacă nu primim răspuns favorabil, pe 2 septembrie vom organiza acţiuni comune în toată ţară, pe 9 septembrie, un mare miting de protest în Bucureşti, iar pe 23 septembrie vom bloca drumurile naţionale, judeţene şi vămile", a declarat preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, după întâlnirea de joi cu liderii din teritoriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb