2019
• Ionel Apostol, "Împreună pentru A8": "Trebuie să dispară pentru totdeauna lozincile potrivit cărora UE nu vrea să ne dea bani"
Reprezentanţii asociaţiilor "Împreună pentru A8" şi "Moldova vrea autostrăzi", care s-au deplasat săptămâna trecută la Bruxelles ca să ceară sprijin la Comisia Europeană şi la Parlamentul European pentru demersul lor legat de construcţia autostrăzii Iaşi - Tg. Mureş (A8), atrag atenţia oficialilor români că trebuie să depună până cel târziu în martie 2019 cererea de finanţare a studiului de fezabilitate întrucât, în caz contrar, ţara noastră riscă să nu primeacă banii necesari construcţiei autostrăzii.
Ionel Apostol, membru al asociaţiei "Împreună pentru A8", ne-a vorbit, la finele săptămânii trecute, des-pre deplasarea la Bruxelles, declarând: "A fost un exerciţiu extraordinar din partea societăţii civile din Iaşi, aş putea spune că a fost un pionierat al acestei societăţi care s-a deplasat la Bruxelles ca să promoveze un proiect economic. Acolo ne-am întâlnit cu doamna Corina Creţu, comisar european pentru Politică Regională, cu doamna Karima Delli, care conduce comisia de transporturi din Parlamentul European, şi cu eurodeputaţii români Siegfried Mureşan, Cătălin Ivan, Marian-Jean Marines-cu, Claudia Ţapardel. Am fost invitaţi în Comisia de transporturi, unde am fost prezentaţi de doamna Delli şi am participat la lucrări, după care am lăsat un document ce cuprinde problemele noastre. Am cerut sprijin atât celor din Executivul european, cât şi din Legislativ. Doamna Corina Creţu s-a arătat foarte deschisă şi a afirmat, din nou, că există bani europeni, mai sunt patru miliarde de euro în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru exerciţiul financiar 2014-2020, care pot fi atraşi şi folosiţi pentru studiile de fezabilitate, numai dacă statul român va face o cerere de finanţare, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Dar, se pare că cei de la CNAIR nu au chef de treabă".
Reprezentantul asociaţiei "Împreună pentru A8" a adăugat: "La finele săptămânii trecute, am purtat discuţii cu CNAIR, după o întâlnire pe care am avut-o luna aceasta cu reprezentanţii companiei, la Bucureşti. Le-am pus în vedere să transmită mai departe, către directorul general al CNAIR şi ministrul Transporturilor, că dacă nu va fi depusă până cel târziu în martie 2019 cererea de finanţare pentru studiul de fezabilitate pentru A8, se vor pierde banii şi nu vom putea cere finanţare pentru execuţia autostrăzii în exerciţiul financiar următor, adică 2021 - 2027. Fără studiu de fezabilitate nu poţi să faci un proiect şi nu te poţi prezenta la UE pentru finanţare".
Ionel Apostol ne-a mai declarat: "Trebuie să dispară pentru totdeauna lozincile potrivit cărora UE nu vrea să ne dea bani, «ne pune beţe în roate» etc. Nu este absolut nimic adevărat, ţine doar de profesionalismul nos-tru, de viteza noastră de reacţie la nou, de politicienii din România, care trebuie să se apuce de treabă pentru că şi aşa suntem în urmă cu zeci de ani faţă de celelalte state ale UE".
Ionel Apostol a menţionat că i-a adresat doamnei Corina Creţu, care este şi membru PSD, să transmită autorităţilor de la Bucureşti şi celor de la CNAIR "cum stau lucrurile" şi "să se apuce de treabă, să trimită proiecte, cereri de finanţare". Domnia sa a concluzionat: "Până în prezent, pentru Moldova nu a apărut nicio cerere de finanţare a unui obiectiv economic. Asta e strigător la cer. Nu ştim ce să credem, dacă este rea-intenţie sau prostie. Cred că sunt amândouă".
Amintim că reprezentanţii celor două asociaţii din Iaşi au întins bannere în faţa instituţiilor europene, după ce, în urmă cu numai câteva săptămâni, au fost primiţi cu ostilitate de autorităţile de la Bucureşti, când au venit să-şi susţină cauza: construcţia A8.