ZIARUL BURSA

25 iunie 2018
Ediţia din 18.09.2024
Tranziţia către autocraţie

Tranziţia către autocraţie

Cristian PîrvulescuPolitică / 25 iunie 2018

Şi fără sentinţa dată în primă instanţă de ÎCCJ în procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului din Teleorman se putea observa orientarea spre concentrarea tuturor pârghiilor instituţionale sub autoritatea - informală, dar cu atât mai decisivă - a lui Liviu Dragnea. Însă, după condamnarea preşedintelui PSD de pe 21 iunie, această tendinţă se va accelera. Doar printr-o astfel de concentrare de puteri mai poate spera preşedintele Camerei Deputaţilor să schimbe nu atât raportul de forţe - care deja îi este favorabil, deşi nimic nu este în politică definitiv -, ci legislaţia pe baza căruia a fost condamnat, astfel încât să fie exonerat de orice răspundere juridică. Or, atunci când puterile statului sunt concentrate de un singur om, democraţia, fie ea şi de vitrină, face loc autocraţiei. Iar în România tentaţia autocraţiei, ascunse sub vălul iliberal, este mai puternică decât oricând altcândva, după căderea comunismului. Să fie un accident datorat doar apariţiei meteorice a lui Liviu Dragnea?

Deprecierea leului şi creşterea dobânzilor nu sunt catastrofale... deocamdată

CUM SE AJUNGE DE LA EXUBERANŢĂ LA FALIMENT? TREPTAT ŞI APOI DINTR-O DATĂ Deprecierea leului şi creşterea dobânzilor nu sunt catastrofale... deocamdată

Călin RecheaBănci-Asigurări / 25 iunie 2018

Călin Rechea

"Nu am văzut niciodată în 27 de ani o situaţie macroeconomică mai bună în România", a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în urmă cu 13 luni, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Română a Băncilor. "Tot la fel de adevărat este că nu am văzut riscuri mai mari", şi-a continuat fraza conducătorul băncii centrale.

Evoluţia ROBOR nu îi alarmează pe analişti

DEŞI A ATINS CEL MAI MARE NIVEL DIN SEPTEMBRIE 2014, Evoluţia ROBOR nu îi alarmează pe analişti

Ramona RaduBănci-Asigurări / 25 iunie 2018

Adrian Mitroi: "Economia ţării noastre îşi caută locul într-un format internaţional dificil" 

Dragoş Cabat: "De acum, dobânzile la depozite ar trebui să înceapă să crească"

Indicele ROBOR la 3 luni, în func­ţie de care se calculează ratele la creditele în lei, a depăşit, vineri, pragul de 3%, urcând alert, de la valoarea de 2,95%, joi, la 3,09%, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR). Acestea arată că ROBOR la 3 luni nu a mai atins acest nivel din toamna anului 2014.

OPEC va majora producţia de petrol

OPEC va majora producţia de petrol

F.A.Companii / 25 iunie 2018

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) va majora producţia, o decizie sprijinită de Arabia Saudită, în timp ce statele care se opun susţin că este o încercare oportunistă de a capitaliza problemele rivalei Riadului, Iranul, transmit Reuters şi Deutsche Welle, citate de Agerpres.

Avem tot, lipsesc doar stadioanele!

EURO 2020 Avem tot, lipsesc doar stadioanele!

D.N.Sport / 25 iunie 2018

Euro 2020 rămâne în continuare o "bătaie de cap" pentru autorităţi şi conducerea Federaţiei Române de Fotbal. Teoretic este o mândrie, practic este un chin. Avem afişul oficial, cunoaştem şi datele meciurilor, doar cu stadioanele şi infrastructura stăm mai prost. Chiar şi în acest moment suntem la acelaşi nivel din 2016, doar în materie de aprobări lucrurile au avansat.

CCR, PSD ŞI GUVERNUL CONTINUĂ Operaţiunea "Totul pentru Dragnea"

GEORGE MARINESCUPolitică / 25 iunie 2018

Sentinţa de joi, 21 iunie, prin care instanţa de fond a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie(ÎCCJ) l-a condamnat pe şeful PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, a dus la polarizarea societăţii româneşti.

Ionel Apostol (al doilea din dreapta), alături de colegii din asociaţiile ieşene care s-au deplasat la Bruxelles săptămâna trecută.

SOCIETATEA CIVILĂ DIN IAŞI ÎNDEAMNĂ STATUL SĂ NU MAI AMÂNE: Cererea de finanţare pentru A8 trebuie depusă până în martie 2019

ALINA VASIESCUCompanii / 25 iunie 2018

2019

Ionel Apostol, "Împreună pentru A8": "Trebuie să dispară pentru totdeauna lozincile potrivit cărora UE nu vrea să ne dea bani"

Reprezentanţii asociaţiilor "Împreună pentru A8" şi "Moldova vrea autostrăzi", care s-au deplasat săptămâna trecută la Bruxelles ca să ceară sprijin la Comisia Europeană şi la Parlamentul European pentru demersul lor legat de construcţia autostrăzii Iaşi - Tg. Mureş (A8), atrag atenţia oficialilor români că trebuie să depună până cel târziu în martie 2019 cererea de finanţare a studiului de fezabilitate întrucât, în caz contrar, ţara noastră riscă să nu primeacă banii necesari construcţiei autostrăzii.

Eugen Teodorovici - preşedintele Consiliului Guvernatorilor BEI

Eugen Teodorovici - preşedintele Consiliului Guvernatorilor BEI

E.O.Bănci-Asigurări / 25 iunie 2018

Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici, în calitatea sa de guvernator al Româ­niei la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a fost numit preşedintele Consiliului Guvernatorilor, a anunţat, vineri, MFP, într-un comunicat. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii anuale desfăşurată vineri la Luxembourg.

Zgomot în... surdină!

OPINII Zgomot în... surdină!

LAURENŢIU MITRACHEMacroeconomie / 25 iunie 2018

Dreptul constituţional acordat Curţii de Conturi a României de a exercita "controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public" este suficient pentru a-i conferi nu atât un loc privilegiat printre cele mai importante instituţii ale statului, cât mai ales dublă calitate de sursă de anxietate pentru administratorii banului public şi de factor liniştitor de prevenţie sau pedepsire a fraudelor pentru cetăţenii plătitori de taxe. Profilul Curţii de Conturi a României este semnificativ conturat de sinteza diverselor sale rapoarte, cum ar fi "Sinteza Raportului privind sesizările penale formulate de Curtea de Conturi către organele de urmărire penală în perioada 2005 - 31.12.2016" aprobat spre publicare de fostul preşedinte la instituţiei, Nicolae Văcăroiu.

Zona euro, la un "acord istoric" pentru reducerea datoriei Greciei

Zona euro, la un "acord istoric" pentru reducerea datoriei Greciei

Internaţional / 25 iunie 2018

Guvernele din zona euro au reuşit în noaptea de joi spre vineri, după peste şase ore de negocieri, să ajungă la un acord îndelung aşteptat pentru reducerea datoriei Greciei, într-un moment în care Atena se pregăteşte să încheie, în 20 august, al treilea program de asis-tenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro, informează publicaţia britanică Financial Times (FT).

Bacalaureat: emoţii pentru 136.871 de candidaţi

Bacalaureat: emoţii pentru 136.871 de candidaţi

O.D.Cultură / 25 iunie 2018

Spaima învăţământului autohton din ultimul deceniu, examenul de bacalaureat are programată astăzi prima probă scrisă. Ministerul Educaţiei Naţionale informează că 136.871 de candidaţi din toate promoţiile s-au înscris pentru susţinerea examenului.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Subjugarea justiţiei, obiectivul coaliţiei PSD-ALDE

G.M.Politică / 25 iunie 2018

O decizie "arbitrară", "neclară" şi "vindicativă" au spus în cor social-democraţii la aflarea sentinţei din 21 iunie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni...

Sierra Quadrant va reorganiza activitatea ELCEN

Sierra Quadrant va reorganiza activitatea ELCEN

Companii / 25 iunie 2018

Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) a desemnat societatea profesională de practicieni în insolvenţă Sierra Quadrant Filiala Bucureşti SPRL drept administrator judiciar al ELCEN, începând cu 21 mai 2018, potrivit unui...

Importăm mai multă încălţăminte, exportăm mai puţină

O.D.Companii / 25 iunie 2018

Ţara noastră a exportat în primul trimestru al acestui an încălţăminte în valoare de 332,9 milioane de euro, o sumă cu 8,4% mai mică faţă de cea din perioada similară din 2017, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică...

MACRO NEWSLETTER 25 Iunie 2018

MACRO NEWSLETTER 25 Iunie 2018

Macroeconomie / 25 iunie 2018

Activitatea în sectorul privat din Franţa a înregistrat o expansiune peste aşteptări în iunie 2018. Indicele agregat al activităţii a crescut până la 55,6 (o valoare sub 50 arată contracţie), cel mai ridicat nivel din ultimele 2 luni, de la 54,2...

Grăbeşte-te... încet!

OBSESII ALIMENTARE Grăbeşte-te... încet!

ADRIAN-NICOLAE POPESCUCompanii / 25 iunie 2018

Ştim cu toţii că vechiul dicton "Festina lente!" se traduce exact cum sună titlul acestui articol, şi nu prin... "festin lent"; adică o masă îmbelşugată, consumată fără grabă, aşadar într-un ritm domol.

Scăderi pe linie pentru toţi indicii

BVB Scăderi pe linie pentru toţi indicii

V.D.Piaţa de Capital / 25 iunie 2018

Rulaj de numai 4 milioane de euro 

Volumul înregistrat în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a fost de numai 4 milioane de euro, mai puţin de jumătate din valoarea medie a acestei luni, de circa 10,2 milioane de euro, în...

Taxe europene pentru importuri din SUA

Internaţional / 25 iunie 2018

Uniunea Europeană a introdus de vineri, 22 iunie 2018, taxe pentru importurile din SUA, o contramăsură faţă de taxele impuse de preşedintele american Donald Trump anterior, în timp ce Jean-Claude Juncker a lansat un nou atac la adresa...

Curs pozitiv pe pieţele europene

BURSELE DIN LUME Curs pozitiv pe pieţele europene

A.V.Internaţional / 25 iunie 2018

Bursele din Europa au urcat vineri, după publicarea unor date din care rezultă că activitatea întreprinzătorilor din zona euro este în creştere. O influenţă pozitivă asupra pieţelor din regiune a avut-o şi faptul că, vineri dimineaţa, creditorii...

Noi instrumente de combatere a fraudei în UE

Internaţional / 25 iunie 2018

Comisia Europeană (CE) a salutat, la finele săptămânii trecute, acordul politic la care au ajuns vineri statele membre ale UE cu privire la noi instrumente destinate remedierii deficienţelor existente la nivelul UE în privinţa taxei pe valoarea...

Săptămâna moţiunilor

Săptămâna moţiunilor

G.M.Politică / 25 iunie 2018 /

Săptămâna politică se anunţă una fierbinte, cel puţin pentru Parlament, deoarece, începând de astăzi şi până miercuri inclusiv, toate energiile aleşilor neamului se vor canaliza în jurul celor două moţiuni: una de cenzură şi alta simplă.

Dănuţ Vasile renunţă la conducerea Biofarm

Dănuţ Vasile renunţă la conducerea Biofarm

A.I.Companii / 25 iunie 2018 /

Dănuţ Vasile renunţă la conducerea producătorului de medicamente Biofarm (BIO) din motive personale, contractul de mandat al domniei sale încetând prin acordul părţilor, informează emitentul printr-o notificare trimisă bursei.

The transition towards autocracy

The transition towards autocracy

Cristian Pîrvulescu (translated by Cosmin Ghidovean)English Section / 25 iunie 2018

Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under...

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo