ANALIŞTII: "Creşterea Robor nu afectează preţul acţiunilor bursei"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iunie 2018

Creşterea din ultima perioadă, atât a indicelui ROBOR, cât şi a dobânzii de politică monetară practicată de Banca Naţională a României, nu ar trebui să aibă un impact major asupra acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, este de părere analistul financiar Liviu Moldovan. Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care, vineri, ROBOR la trei luni a urcat 3,09%, cel mai ridicat nivel din luna septembrie a anului 2014. Este continuarea unei tendinţe ascendente, pe care indicele a început să o contureze începând cu toamna anului trecut, când Robor 3M a trecut de pragul de 1%. În acest an, BNR a crescut de două ori rata dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 2,5%.

Liviu Moldovan: "În România, piaţa monetară şi cea de capital nu prezintă interdependenţa care se manifestă în alte ţări"

Din punct de vedere teoretic, dacă trendul la depozitele bancare este în creştere, atunci preţul acţiunilor ar putea avea de suferit, pentru că investitorii preferă să îşi plaseze resursele financiare în bănci, subliniază Liviu Moldovan, adăugând: "În opinia mea, în ţara noastră această relaţie nu este valabilă, pentru că, în România, piaţa monetară şi cea de capital nu prezintă interdependenţa care se manifestă în alte ţări, cu o economie şi un sistem financiar mai dezvoltat.

Ca un contra-exemplu, până anul trecut, în perioada în care dobânzile la depozite se situau la niveluri mai reduse, iar ROBOR era de sub 1%, nu a existat o goană a investitorilor din depozite la bănci sau fonduri monetare către acţiuni, care ofereau randamente mult superioare. Prin urmare, consider că nici reciproca nu este valabilă".

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Nu ne aflăm în situaţia în care dividendele companiilor listate la BVB să fie eclipsate de ratele dobânzilor la depozite sau titluri de stat"

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Impactul direct (n.r. al evoluţiei indicatorilor monetari) nu este foarte mare. Contează, însă, în profitabilitatea băncilor, care, de regulă, creşte când dobânzile pe termen lung cresc mai mult decât cele pe termen scurt.

Nu suntem, încă, la nivelul la care dividendele companiilor de utilităţi şi energie listate la BVB să fie eclipsate de ratele dobânzilor la depozite sau titluri de stat. În acelaşi timp, dacă dobânzile urcă, în urma creşterii percepţiei privind riscul de ţară, atunci şi preţurile acţiunilor pot avea de suferit.

Pe termen scurt, nu apreciem că efectul avansului ratelor dobânzilor are vreo influenţă hotărâtoare în privinţa evoluţiei indicilor BVB. Dacă acest trend se menţine şi, mai ales, dacă accelerează, atunci putem vedea un transfer al interesului investitorilor către instrumente cu venit fix, mai ales cele cu rata variabilă a dobânzii".

În acest an, randamentul mediu al dividendului brut pentru societăţile din componenţa indicelui BET, ponderat cu importanţa fiecărui emitent în coşul de acţiuni, este de circa 7%.

Practic, din cele treisprezece titluri ce compun principalul coş de acţiuni al pieţei, doar Transelectrica (TEL) şi MedLife (M) nu au oferit dividende în anul curent.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca atunci cand scadea "dl. ROBOR" influenta pozitiv bursa acum ca el creste probabil influenteaza oleaca indirect si pretul actiunilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb