BURSELE DIN LUME Curs pozitiv pe pieţele europene

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 25 iunie 2018

Curs pozitiv pe pieţele europene

Bursele din Europa au urcat vineri, după publicarea unor date din care rezultă că activitatea întreprinzătorilor din zona euro este în creştere. O influenţă pozitivă asupra pieţelor din regiune a avut-o şi faptul că, vineri dimineaţa, creditorii Greciei au ajuns la un acord pentru relaxarea termenilor de rambursare a unei părţi din datoria publică uriaşă a ţării.

În acest context, titlurile "Alpha Bank" AE s-au apreciat cu 2%, la 2 euro, iar cele ale "Piraeus Bank" SA - cu 0,2%, la 3,05 euro.

Acţiunile constructorului european de aeronave "Airbus" SE au înregistrat un avans de 2,1%, la 100,64 euro. Compania a emis, joi seara, cel mai puternic avertisment de până acum referitor la impactul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmând că lipsa unui acord comercial pentru Brexit o va obliga să îşi reconsidere prezenţa pe termen lung în această ţară.

Titlurile companiei germane de telefonie "Deutsche Telekom" AG au câştigat 1,2%, atingând 13,49 euro. "T-Systems", divizia de IT nerentabilă a "Deutsche Telekom", va concedia 10.000 de angajaţi, în cadrul unui plan pe termen de trei ani de revenire la profitabilitate, a anunţat directorul general al acesteia, Adel Al-Saleh.

Acţiunile companiei auto germane "Bayerische Motoren Werke" AG (BMW) s-au depreciat cu 1%, la 80,01 euro, iar cele ale "Volkswagen" AG - cu 0,1%, la 148,10 euro. Vineri, preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că, după taxele vamale impuse pe oţelul şi aluminiul importate din Uniunea Europeană, ar putea institui o taxă vamală de 20% pe importurile de autoturisme din statele blocului comunitar.

Indicele ASE al pieţei din Atena a scăzut cu 0,2%, la 771,18 puncte, CAC 40 al celei din Paris a crescut cu 1,3%, la 5.387,38, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,5%, la 12.579,72.

SUA, pe curs pozitiv

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Statele Unite au urmat un curs pozitiv vineri, în majoritate, pe fondul avansului din sectorul ţiţeiului, generat de decizia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de majorare a producţiei de profil.

Titlurile gigantului petrolier "Exxon Mobil" Corp. s-au apreciat cu 2,1%, la 81,38 dolari, la fel cele ale rivalului mai mic "Chevron" Corp., care au ajuns la 125,10 dolari.

Acţiunile companiei de comerţ online "Amazon.com" Inc. au coborât cu 1.715,67 dolari. Statele federale americane pot obliga retailerii online să colecteze taxe pe vânzări de ordinul miliardelor de dolari, conform unei decizii a Curţii Supreme a Statelor Unite, care anulează un avantaj de care au profitat numeroase companii de comerţ electronic, faţă de cele de comerţ tradiţional.

Titlurile producătorului de motociclete "Harley-Davidson" Inc. s-au depreciat cu 2,3%, la 44,21 dolari. Uniunea Europeană a introdus, în 22 iunie, taxe pentru importurile din SUA, ca răspuns la taxele impuse anterior de administraţia Trump. Taxele de 25% privesc bunuri ce valorează în total 2,8 miliarde de euro, printre care se numără produse precum whisky, motociclete, suc de portocale.

Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 0,2%, la 2.754,88 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,5%, la 24.580,89, Nasdaq Composite a scăzut cu 0,3%, la 7.692,82.

Declin în Asia

Pe pieţele din Asia, acţiunile au scăzut vineri, în majoritate, pe fondul temerilor legate de impactul disputelor comerciale asupra creşterii economice globale.

Titlurile "Telstra" Corp. au pierdut 1,5%, ajungând la 2,68 dolari australieni. Compania australiană de telefonie a anunţat că va elimina 8.000 de posturi. În acelaşi domeniu, acţiunile "Vocus Group" Ltd. s-au depreciat cu 2,8%, la 2,43 dolari australieni, iar cele ale "TPG Telecom" Ltd. - cu 0,4%, la 5,27 dolari australieni.

Titlurile "APN Outdoor Group" Ltd., companie de publicitate din Australia, au coborât cu 2,4%, la 6,40 dolari australieni. Compania şi-a majorat oferta de preluare pentru divizia "Ashdel" aparţinând rivalului "Here, There & Everywhere" la 540 de milioane de dolari australieni, de la 500 de milioane de dolari.

Acţiunile companiei petroliere australiene "Woodside Petroleum" Ltd. s-au depreciat cu 1,5%, la 34,37 dolari australieni, ca urmare a declinului cotaţiilor ţiţeiului, overnight.

Tot în acest sector, titlurile "PetroChina" Co. au scăzut cu 1% pe piaţa din Hong Kong, la 5,71 dolari HK, iar cele ale "China Petroleum & Chemical" Corp. - cu 0,7%, la 7,05 dolari HK.

Acţiunile "Australia & New Zealand Banking Group" Ltd. au urcat cu 2,9%, la 28,65 dolari australieni. Banca a dublat valoarea programului de răscumpărare de acţiuni la 3 miliarde de dolari australieni.

Indicele S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney a coborât cu 0,1%, la 6.225,23 puncte, Hang Seng al pieţei din Hong Kong a crescut cu 0,2%, la 29.338,70.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb