Comisia Europeană (CE) a salutat, la finele săptămânii trecute, acordul politic la care au ajuns vineri statele membre ale UE cu privire la noi instrumente destinate remedierii deficienţelor existente la nivelul UE în privinţa taxei pe valoarea adăugată (TVA), se arată într-un comunicat al forului comunitar, potrivit Agerpres.
Deficienţele constatate pot favoriza frauda pe scară largă în domeniul TVA, care cauzează pierderi de 50 de miliarde de euro pe an pentru bugetele naţionale ale statelor membre ale UE.
Noile norme, propuse de Comisie în noiembrie 2017, au scopul să instaureze un climat de încredere între statele membre, astfel încât acestea să poată face schimb de informaţii, şi să stimuleze cooperarea între autorităţile fiscale naţionale şi autorităţile de aplicare a legii. După intrarea în vigoare a normelor, statele membre vor putea să facă schimb de informaţii mai relevante şi să coopereze mai strâns în lupta împotriva organizaţiilor infracţionale, inclusiv împotriva teroriştilor.
După adoptarea deciziei, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a afirmat: "Noile norme convenite vineri confirmă voinţa statelor membre de a aborda împreună problema fraudei în materie de TVA. UE înregistrează progrese reale pe calea către reformarea TVA-ului, pentru a crea un sistem adaptat scopului său şi eficient în combaterea infractorilor. În ansamblu, pachetul de propuneri al Comisiei privind TVA-ul, din care fac parte aceste norme, va avea un impact profund asupra fraudei în materie de TVA şi un efect pozitiv asupra finanţelor publice şi bugetelor statelor membre".
Noile norme vor consolida cooperarea între statele membre, permiţându-le să combată mai rapid şi mai eficient frauda în domeniul TVA, inclusiv în cazul fraudei care are loc în mediul online. Se va apela într-o mai mare măsură la sisteme informatice care vor înlocui prelucrarea manuală a datelor. De acum înainte, informaţiile privind TVA-ul şi datele operative referitoare la grupurile infracţionale organizate implicate în cele mai grave cazuri de fraudă în domeniul TVA vor fi transmise în mod sistematic organis-melor de aplicare a legii din UE.
De asemenea, îmbunătăţirea coordonării activităţilor de anchetare între administraţiile fiscale şi autorităţile de aplicare a legii la nivel naţional şi la nivelul UE vor garanta faptul că această activitate infracţională, cu evoluţie rapidă, va fi monitorizată şi abordată mai rapid şi mai eficient. Noile măsuri vor oferi un impuls major capacităţii noastre de a urmări şi de a stopa autorii fraudelor şi infractorii care sustrag venituri fiscale pentru propriul câştig.