Societatea civilă doreşte majorarea salariului minim

I.GHE.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 27 iulie 2022

Societatea civilă doreşte majorarea salariului minim

Peste 1,3 milioane de români muncesc pe salariul minim pe economie şi trăiesc la limita subzistenţei şi de aceea este nevoie ca Guvernul să coreleze nivelul venitului respectiv cu valoare coşului de consum pentru un trai decent, susţin reprezentanţii Declic, care au protestat, ieri, în faţa Ministerului Muncii.

,,Ne-am săturat de promisiunile ministrului că va creşte salariul minim de anul viitor. În cel mai optimist scenariu al ministerului, salariul minim ar putea creşte cu cel mult 12 lei pe zi! În condiţiile în care preţurile au luat-o razna, ce fel de om poţi fi ca să ieşi public şi să numeşti asta creştere?'', a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

Salariul minim net în România a fost stabilit la 1524 lei de la 1 ianuarie 2022, fără a lua în calcul faptul că un român avea nevoie de minimum 2.708 lei pentru un trai minim decent, conform calculelor oficiale ale coşului minim de consum. Salariul minim valabil de la 1 ianuarie 2023 va fi negociat, în perioada următoare, în Consiliul Tripartit, de către Ministerul Muncii, sindicate şi patronate.

Comunitatea Declic a iniţiat o petiţie, semnată până în prezent de peste 61 de mii de cetăţeni, prin care îi solicită lui Marius Budăi, ministrul Muncii, să aplice legea care prevede corelarea salariului minim cu valoarea coşului de consum pentru un trai decent.

,,Fapte! Astea lipsesc din activitatea Ministerului Muncii, specializat pe promisiuni deşarte, când e vorba de salariul minim. E un fapt că salariul minim nu e corelat cu coşul minim de consum. Aceleaşi fapte arată că salariul minim e insuficient. Faptele arată că pe 5 iulie, pe 7 şi pe 19 iulie am cerut şi revenit cu solicitarea de a ne întâlni cu ministrul şi de a-i arăta că 1,3 milioane de români muncesc, dar nu se pot descurca cu salariul lor. Faptele arată că şi noi, şi românii am fost ignoraţi. Ministrul a refuzat să se vadă cu noi. În schimb, şi-a pus unul dintre secretari să ne cheme la discuţii inopinate, de pe-o oră pe alta, doar ca să se mai poată lăuda cu încă o promisiune deşartă," a mai spus Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

Referitor la solicitarea celor de la Comunitatea Declic, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a afirmat că salariul minim va fi mărit din nou, după negocieri cu sindicatele şi patronatele, şi că autorităţile centrale susţin instituirea salariului minim la nivel european.

"I-a apucat pe USR-işti şi falangele lor ONG-iste grija de salariul minim. Cât au fost la guvernare l-au mărit puţin spre deloc! Ba chiar au transmis instituţiilor europene că se opun introducerii salariului minim la nivel european! Cât a guvernat PSD a fost mărit mereu salariul minim, iar de când am revenit la guvernare am transmis autorităţilor UE că susţinem instituirea salariului minim la nivel european", a scris Cristian Vasilcoiu, ieri, pe pagina oficială de Facebook.

Secretarul de stat a arătat că reprezentanţii Comunităţii Declic au fost invitaţi de mai multe ori la întâlniri cu ministrul Marius Budăi, dar au refuzat să participe.

"Au refuzat, fiindcă, de fapt, tot ce doreau ei era să facă circ azi în faţa Ministerului Muncii, că doar nu credeaţi că îi interesează de românii care muncesc pe salariul minim şi de sărăcia în muncă. Ei bine, azi n-au decât să bată toba, că ministrul nu e în Bucureşti, iar eu sunt la întâlniri pe alte teme la Guvern", a mai notat Cristian Vasilcoiu.

Referitor la ultima afirmaţie a secretarului de stat, reprezentantul Declic - Andruţa Karetsou - a precizat:

,,N-au decât să bată toba, ne-a transmis un secretar de stat. O să batem toba până o să priceapă...ministrul şi secretarii săi''.

Ea le solicită tuturor cetăţenilor de valoarea salariului minim să semneze petiţia iniţiată de Declic prin care se cere stabilirea unui salariu minim european.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. aceasta miscare va creste si mai mult inegalitatea!!! salariile crecute din pix far cresterea randamentelor si capiacitatilor duce pa inflatii de topeste fulgerator puterea nominala a veniturilor!!!

    cerinta de mai sus tot pe bogat ii vor face mai bogati sau chiar le va atenua costurile in marea criza ce urmeaza!!! 

    pai care este valoarea prezenta a 361 lei pe luna la o dobanda de 5% pe 30 ani?  

    aceasta miscare va ajuta in formarea alte explozii parabolice a creditului in sistem in financiar!!! 

    nu e bine deloc!!! lasat veniturile stagnate pe un an iar oamenii vor castiga putere de cumparare dand joc in preturile ascendente de la raft ce se vor prabusi!!! simultan va creste somajul!! si daca ii mai da gov cu soc inflatie si saca ii da cu soc deflatie!! caci porcum nu mai este productivitate reala in piata paralel cu masa monetara emisa! 

    se va panica gov si va face mai mult ca sigur o nefacuta!!! 

    s c cret  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb