Societatea Naţională de Compensare, Decontare şi Depozitare îşi va majora capitalul cu 2,12 milioane lei, până la 3,5 milioane lei (1,1 milioane euro), pentru a se alinia la reglementările Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, a explicat Stere Farmache, directorul general al Bursei. "Limita pe care o casă de compensare-decontare trebuie să o aibă, conform legii şi regulamentelor CNVM, este de minim un milion de euro", a declarat, vineri, Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). La momentul înfiinţării SNCDD, legea prevedea o limită de 300.000 euro a capitalului social, a menţionat Farmache.
Capitalul social al companiei se va majora cu 2.118.180 lei, de la 1.381.820 lei până la 3,5 milioane lei. Pentru majorare vor fi emise 211.818 acţiuni, cu o valoarea nominală de 10 lei, preţul de subscriere fiind egal cu valoarea nominală. Acţionarii au la dispoziţie o lună de zile pentru a-şi exercita dreptul de preferinţă în cadrul majorării începând cu 22 iunie, data publicării în Monitorul Oficial. După expirarea acestui termen, acţiunile rămase nesubscrise vor reveni spre subscriere BVB.
"La penultima adunare a acţionarilor SNCDD, din noiembrie 2006, a fost aprobată transformarea companiei în Casa de Compensare Bucureşti. Înregistrarea acestor modificări la Registrul Comerţului a fost întârziată de avizul CNVM. Acum, când şi CNVM a aprobat constituirea Casei de Compensare Bucureşti, transformarea efectivă este doar o chestiune de timp şi depinde doar de publicarea în Monitorul Oficial", a mai spus directorul Bursei.
Societatea Naţională de Compensare, Decontare şi Depozitare pentru Valori Mobiliare funcţionează din iulie 1997, ca organism de autoreglementare, activitatea sa fiind supervizată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. SNCDD a fost constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni non-profit şi are un capital social de 1.381.820 lei. Acţionarii SNCDD sunt 210 organizaţii financiare româneşti, printre care 28 de bănci, 169 de societăţi de servicii de investiţii financiare, Bursa de Valori Bucureşti, Asociaţia Brokerilor (fosta Asociaţie Naţională a Societăţilor de Valori Mobiliare) şi alte 11 persoane juridice româneşti.