Societăţile de Investiţii Financiare - SIF- la 29.02.2008

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 martie 2008

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    La finele lunii februarie, nivelul cumulat al activelor nete SIF, a fost de 10,4 mld. lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu circa 3,6% faţă de luna anterioară sau cu 9,3% mai puţin decât la finele anului 2007. Exprimat în moneda euro, nivelul activelor nete de la finele lunii raportate a fost de 2,81 mld., nivel cu 3,6% inferior celui atins la finele lunii anterioare.

    Urmărind evoluţia activelor nete pe fiecare din cele cinci SIF, se constată că în luna raportată toate SIF au înregis­trat în raport cu finele lunii ianuarie diminuări ale activelor nete, acestea find cuprinse în intervalul 1,73% la SIF Muntenia şi 4,96% la SIF Oltenia.

    Privind evoluţia din luna raportată a valorii unitare a activului net, observăm că aceasta se suprapune liniei urmate de activele nete.

    Preţurile de închidere înregistrate la finele lunii februarie, ne arată un tablou foarte diferit comparativ cu finele lunii anterioare astfel: SIF Moldova şi SIF Banat-Crişana înregistrează creşteri cu 1,8% şi respectiv 3,0%, SIF Transilvania şi SIF Oltenia înregistrează diminuări cu 3,3% şi respectiv 3,4%, iar SIF Muntenia înregistrează creştere zero. Raportat la finele anului 2007, nivelurile de creştere ale preţurilor de închidere înregistrate la finele lui februarie sunt în continuare cu minus.

    Privind în structura activelor, constatăm că pe ansamblul celor cinci SIF, la finele lunii raportate comparativ cu luna anterioară, investiţiile financiare pe termen scurt, chiar dacă au coborât de la 8,9 mld. lei la 8,4 mld. lei, nu şi-au schimbat semnificativ ponderea în total active, aceasta ajungând la 79,1% comparativ cu 80,4% la finele lunii ianuarie.

    Urmărită pe fiecare SIF, această evoluţie a investiţiilor financiare pe termen scurt arată corecţii pe linie, amplitudinea acestora find cuprinsă în intervalul -4,1% la SIF Muntenia şi -5,5% la SIF Oltenia.

    Cum era de aşteptat, după evoluţia pieţei bursiere, acţiunile cotate, care deţineau pe ansamblu SIF la finele anului 2007 o pondere de 81,2% din total active, au cunoscut în perioada scursă de atunci o corecţie succesivă, trecând astfel de la 9,55 mld. lei la finele anului 2007 la 8,9 mld. lei la finele lunii ianuarie, pentru ca, la finele lunii februarie, să atingă 8,5 mld. lei, ceea ce reprezintă 79,3% din total active. Analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acţiunilor cotate în total active se prezintă astfel: 77,3% la SIF Banat-Crişana, 81% la SIF Moldova, 78,2% la SIF Transilvania, 73,4% la SIF Muntenia şi 85,9% la SIF Oltenia.

    Investiţiile în industria OPCVM/AOPC, erau, la finele lunii raportate, pe ansamblul SIF, de 22,7 mil. lei, cu circa 0,4% mai mult decât în luna anterioară. SIF Muntenia continuă să aibă cea mai mare expunere pe astfel de instrumente, plasamentele sale în titluri OPCVM/AOPC reprezentând 0,67% din total active, faţă de media de 0,2% pe ansamblul SIF.

    Dacă plasamentele în certificate de depozit se menţin în continuare la un nivel zero pe ansamblu SIF, iată că plasamentele în titluri de stat au sporit cu 24% faţă de finele lunii anterioare, atingând valoarea de 21,2 mil. lei. Aces­te plasamente se regăsesc la SIF Banat-Crişana cu 7 mil. lei, SIF Moldova cu 4 mil. lei şi SIF Transilvania cu 10,1 mil. lei.

    Volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF se situa, la finele lunii raportate, la 245,2 mil. lei, adică cu 1,6% mai mult decât în luna anterioară.

    Din punct de vedere al valorilor deţinute, la finele lunii februarie 2008, în total active SIF, obligaţiunile municipale se menţin în jurul aceleiaşi valori de 2,8 mil. lei, în timp ce obligaţiunile corporative înregistrează o diminuare cu circa 24%, coborând astfel de la 56,1 mil. lei nivel înregis­trat la finele lunii ianuarie, până la 48,5 mil. lei la finele lunii raportate.

    În luna raportată, nivelul de capitalizare înregistrat pe ansamblul SIF a fost de 8,274 mld. lei, adică cu 0,8% inferior celui înregistrat luna anterioară. Exprimată în moneda EURO, capitalizarea la finele lunii februarie atinsese nivelul de 2,2 mld., similar cu cel înregistrat luna trecută. Ca pondere faţă de total active nete, nivelul capitalizării reprezenta doar 77,1% din acestea.

    Urmare a acestui raport sub­unitar, acţiunile SIF s-au tranzacţionat cu discount.

    Analizând evoluţia preţului de închidere, se constată că la fine lunii raportate trei SIF nu înregistrau minusuri în raport cu luna anterioară, şi anume SIF Banat-Crişana, SIF Moldova şi SIF Muntenia. Celelalte două consemnau valori mai mici cu 3,3% la SIF Transilvania şi cu 3,4% mai mici la SIF Oltenia.

    Profitului de 28,1 mil. lei înregistrat pe total SIF la finele lunii raportate nu este deloc semnificativ în raport cu rezultatele ce se vor înregistra în lunile următoare, de aceea doar îl consemnăm.

    Mai precizăm că este în plin proces de desfăşurare operaţiunea de propuneri SIF a cuantumului dividendelor ce se vor acorda pentru anul 2007, după care urmează aprobarea acestora în AGA.

    În luna februarie, SIF Moldova şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, în aceas­tă perioadă tranzacţio­nându-se pe fiecare din ele 5,19%, respectiv 4,23% din capitalul lor social, în cuantumul a 10.997 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 11.537 tranzacţii pe SIF Oltenia.

    Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Banat-Crişana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc în luna februarie 9.554 tranzacţii ce au însumat 3,47% din capitalul social.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9749
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb