Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib), organizaţie non-guvernamentală care promovează educaţia economică în România, a lansat platforma interactivă de transparenţă bugetară "Open Budget", potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
"Dezvoltată cu scopul de face accesibile informaţii referitoare la bugetul statului într-un mod facil şi inteligibil, platforma oferă utilizatorilor posibilitatea de a vedea câte taxe şi impozite plăteşte un salariat român, cum sunt alocaţi banii publici, precum şi de a modifica aceste date după propria preferinţă", se arată în comunicat.
Claudiu Năsui, Preşedinte SoLib, este citat în comunicat: "Prin Open Budget încercăm să oferim oamenilor posibilitatea de a înţelege modul în care statul gestionează banii publici, pentru că rezultatul acestui proces are un impact direct asupra vieţii fiecăruia dintre noi. Atunci când acţiunile guvernamentale pot fi înţelese şi verificate de oricine, autorităţilor le va fi mai greu să facă promisiuni electorale nerealizabile, să distribuie bugetul României într-un mod ineficient sau în scopul satisfacerii propriilor interese".
Platforma cuprinde patru secţiuni interactive şi interconectate, care permit utilizatorului să vizualizeze: nivelul impozitelor pe care le suportă economia; impactul fiscal asupra unui salariat, în funcţie de salariul introdus de acesta; sumele pe care statul le colectează din impozite, contribuţii, taxe, accize sau din alte surse; modul în care sunt direcţionaţi banii colectaţi de stat, în funcţie de ordonatorul de credite căruia îi sunt destinaţi, domeniul înspre care se transferă şi natura fondurilor cheltuite.
Prin funcţionalităţile sale, "Open Budget" poate fi utilizat pentru a testa impactul bugetar al politicilor publice. Orice creştere sau scădere a impozitelor şi taxelor sau a cheltuielilor bugetare poate fi simulată pentru a observa efectele sale, se mai arată în comunicat.
"Practic oricine poate deveni un planificator, pus în situaţia de a aloca resurse finite către nevoi infinite. Orice creştere a cheltuielilor, trebuie să atragă creşterea veniturilor sau scăderea altor cheltuieli, pentru a evita o creştere a deficitului bugetar. Pe lângă rolul său educativ, sperăm ca utilitatea Open Budget să fie şi de a facilita conturarea unor propuneri concrete de alocare mai eficientă a banilor publici, de îmbunătăţire a mediului de afaceri din România şi de creştere a nivelului de trai," a mai declarat Năsui.
Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib) este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi neafiliată politic, fondată în 2010, cu scopul de a promova principiile libertăţii individuale şi ale pieţei libere în societatea românească. Prin proiectele şi campaniile sale, SoLib îşi propune să popularizeze educaţia economică şi "să devină o platformă de interacţiune pentru toţi cei interesaţi să aducă o schimbare reală culturii politice şi economice din România", potrivit comunicării.