SOLUŢIE INEDITĂ, DUPĂ FURTURILE DE ACŢIUNI DIN 1998-1999 Acţionarii actuali pot să-i despăgubească pe cei furaţi de acţiunile Bucur Obor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iunie 2016

Acţionarii actuali pot să-i despăgubească pe cei furaţi de acţiunile Bucur Obor

Adunarea Generală în care s-a decis trecerea companiei pe AeRO, anulată în instanţă

Furturile de acţiuni "Bucur Obor" (BUCU) din 1998-1999 şi-au găsit o rezolvare inedită, în acest an, când unii acţionari au fost de acord să îi despăgubească de la ei pe cei furaţi, înţelegere aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), conform unor surse din piaţă.

De altfel, într-un interviu din 2014, Laurenţiu Postovaru, care controlează 49,89% din Bucur Obor (BUCU), sugera că ar putea să se abţină de la vot în contul deţinerilor acţionarilor păgubiţi care vin în sală la Adunarea Generală, ceea ce ar fi echivalat cu a le oferi păgubiţilor din acţiunile sale, pentru ca şedinţele să se poată ţine.

Declaraţia venise în contextul în care, Depozitarul Central a fost obligat, printr-o hotărâre judecătorească pronunţată în anul 2011, să reînscrie ca acţionari un număr de 1344 de persoane, care deţin, în total, 7,32% din capitalul social al companiei, cu un număr de 735 de titluri fiecare. Decizia era însă una aproape imposibil de pus în practică, având în vedere că, timp de 16 ani, s-au făcut tranzacţii de bună credinţă.

Soluţia găsită acum este una "de compromis". La insistenţele ziarului "BURSA", Depozitarul Central a confirmat: "A fost identificată ca soluţie pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti înregistrarea de către Depozitarul Central SA a unor transferuri directe de proprietate din contul acţionarilor existenţi ai societăţii Bucur Obor SA (şi care îşi exprimă acordul pentru această modalitate de aplicare a sentinţei) în contul persoanelor prejudiciate".

Deşi ea ar trebui să fie instituţia care veghează la respectarea normelor de transparenţă impuse de piaţa de capital, Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a dorit să ofere detalii legate de înţelegerea de la nivelul Depozitarului Central: "Emitentul Bucur Obor şi/sau Depozitarul Central sunt în măsură să furnizeze informaţiile aferente".

Acţionarii BUCU - cei actuali sau păgubiţii care vor fi reîmproprietăriţi - s-ar putea trezi însă cu societatea delistată, căci, recent, Bucur Obor a anunţat că Tribunalul Bucureşti a admis cererea de anulare a deciziilor acţionarilor din februarie 2015, cu privire la listarea acţiunilor emise de companie în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare (AERO).

Potrivit ASF, conform informaţiilor existente pe portalul instanţelor de judecată, în dosarul nr. 8667/3/2015, printre altele, Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea formulată şi a constatat nulitatea absolută a hotărârii AGEA Bucur Obor din data de 20.02.2015, stabilind termen de apel de 30 de zile de la comunicare: "Potrivit precizărilor formulate de către reprezentanţii societăţii în raportul curent din data de 12.05.2016, până la respectiva dată hotărârea nu a fost redactată şi comunicată Bucur Obor SA".

În condiţiile în care soluţia instanţei de judecată nu este definitivă, ASF precizează că urmăreşte situaţia acestui emitent din perspectiva litigiilor în care este implicat, urmând ca în funcţie de evoluţia acestora să dispună măsurile care se impun în vederea protejării investitorilor.

În perioada 1998-1999, au avut loc două serii de furturi având ca obiect acţiuni ale Bucur Obor, care s-au lăsat cu condamnări.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti nu menţiona care a fost traseul titlurilor de la furt până în prezent şi nici cine ar trebui să îi despăgubească pe actualii posesori în urmă restituirii acţiunilor vechilor deţinători.

Compania a fost, în ultimii ani, scena unui scandal deschis dintre Laurenţiu Postovaru, care deţine, în nume propriu şi prin firma lui, Amadeus Group, 49,9% din capitalul social al BUCU, şi Gelu Manea, care are 16,05% din companie şi care a condus societatea pentru o perioadă de mai mulţi ani.

Pe fondul conflictului, emitentul a fost chiriat suspendat de la tranzacţionare de către ASF, timp de cinci luni, până în februarie 2015. În luna septembrie 2014, reprezentanţii "Amadeus Group" au raportat că au schimbat Consiliul de Administraţie al companiei, într-o Adunare Generală, însă, atunci, Gelu Manea a susţinut că şedinţa respectivă a fost ilegală. Acţionarii "Bucur Obor" au respins, într-o altă Adunare Generală, descărcarea de gestiune a foştilor administratori Gelu Manea, Gheorghe Pistol şi Silviu Pandrea.

În acest context, surse din piaţă vorbesc despre mai multe procese de anulare a deciziilor acţionarilor BUCU, anulate de instanţă şi neraportate de emitent Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vechile povesti provoaca evolutii noi. Make ar trebui sa ne spuna cum ar vedea el rezolvarea la BUCU. Cazul furtului de actiuni de acolo este dezvaluit de el.

    si la ALR, SIF-uri, Alprom si la cele 40 de societati de la care au fost furate actiuni ce se intampla ?

    ASF si Depozitarul Central sa faca publica corespondenta pe aceasta tema.

    Mai ales ca, fara voia lor sunt partasi la o manipulare. Postavaru da actiuni doar celor pe care vrea sa ii scoata din procese.

    Societatea nu a data anunt, ca sa despagubeasca discretionar pe cine doreste. ASF doarme. Ar trebui obligata societatea sa isi informeze actionarii si ar trebui sa se publice transferurile astea, care afecteaza procentele detinute de actionari!!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb