Soluţii pentru scăderea costurilor cu energia "verde"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 februarie 2013

Soluţii pentru scăderea costurilor cu energia "verde"

Producătorii de energie "verde" (din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă, biomasă) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat către consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi îşi recuperează costurile de la consumatori.

Cum schema suport a producţiei de energie "verde" aplicată în ţara noas-tră este generoasă, poate cea mai generoasă din Europa, trăim un adevărat "boom" al investiţiilor în parcuri solare şi fotovoltaice în special. Şi aşa facturile populaţiei şi agenţilor economici au început să crească vertiginos. De exemplu, în acest an, plătim cu 70% mai mult decât anul trecut pentru energia "verde".

Dacă pentru populaţie şi micii consumatori factura energiei curate este, deocamdată, suportabilă, pentru industrie "decontul" este unul usturător.

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, analizează mai multe posibilităţi de a reduce impactul electricităţii obţinute din surse regenerabile asupra facturilor plătite de consumatori. Scenariile pe care domnia sa le-ar lua în considerare ar fi, potrivit unor surse guvernamentale, reducerea numărului de certificate verzi înainte de 2014, reducerea preţului maxim al unui certificat verde de la 55 la 30-35 de euro, sau exceptarea marilor consumatori de la obligativitatea achiziţiei certificatelor verzi.

Potrivit surselor noastre, ministrul Niţă a promis investitorilor în producţia de energie regenerabilă că dacă va promova o iniţiativă de modificare a legislaţiei actuale, perioada de consultare cu actorii pieţei va fi una rezonabilă. Reducerea numărului de certificate depinde, însă, de finalizarea, de către ANRE (reglementatorul pieţei), a raportului de monitorizare pe anul 2012. Cum raportul va fi gata undeva în martie-aprilie, micşorarea numărului de certificate tot abia în 2014 va fi aplicată (este necesară o perioadă de dezbateri şi consultare), dar numai pentru energia fotovoltaică şi microhidrocentrale, tehnologii care se confruntă cu supracompensarea.

Ţara noastră beneficiază, însă, de foarte multe parcuri eoliene, cu o putere instalată cât cele două reactoare nucleare de la Cernavodă.

De aceea, susţin sursele citate, Constantin Niţă ar fi vrut să scadă valoarea maximă stabilită pentru certificatele verzi. O asemenea măsură ar putea fi uşor atacată în instanţă şi anulată de investitori, în opinia unor experţi din domeniu.

Interesantă este varianta exceptării marilor consumatori de la plata certificatelor verzi. Spania şi Portugalia deja au adoptat măsura, iar Cehia şi Polonia analizează implementarea sistemului pentru a-şi salva economiile de la o scădere a competitivităţii. Exceptarea poate fi aplicată corect, conform surselor noastre, cu condiţia reducerii certificatelor.

Dacă industria nu va mai suporta factura pentru "energia verde", acest lucru nu înseamnă că vor fi transferate costurile către ceilalţi consumatori (populaţie, instituţii publice, agenţi economici mici). Pentru aceşti din urmă consumatori facturile vor stagna la un nivel suportabil, în ipoteza că ministrul Economiei va agrea această variantă de temperare a creşterii facturilor pentru energia regenerabilă.

Potrivit unor calcule ale ANRE, consumatorii vor plăti, în perioada 2015-2017, circa 25-30 de euro în plus pe MWh pentru energia obţinută din surse regenerabile, potrivit estimărilor ANRE (reglementatorul pieţei de energie). În prezent, plătim circa 12 euro/MWh.

Este posibil ca deficitul actual de certificate verzi, care se tranzacţionează la preţ maxim, să dispară din 2015, respectiv să avem impactul de maxim 30 de euro/MWh chiar în 2015, conform schemei suport actuale. După 2015, este posibil să ne confruntăm cu o ofertă mare de vânzare a certificatelor, iar preţul acestora să scadă vertiginos de la maximul actual de 55 de euro/certificat. După 2015, această scădere a valorii certificatelor se va regăsi în facturi.

Marii consumatori suportă creşteri ale facturii energiei şi din cauza schimbării sistemului de tranzacţionare a certificatelor de emisii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb