Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani este de aproape 22%, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Naţional de Statistică, se arată într-un comunicat al Bestjobs. Totodată, dintre cei care au un loc de muncă, 40% sunt înregistraţi în Comerţ şi Agricultură, chiar dacă au studii superioare. Principalul motiv este că salariile pentru joburile de la început de drum sunt prea mici pentru a acoperi nevoile tinerilor, aşa cum declarau 64% dintre respondenţii celui mai recent sondaj bestjobs efectuat în rândul publicului 18-24 de ani. Astfel, 40% dintre ei ajung să-şi înceapă cariera într-un domeniu nou, pentru care nu au studii sau care nu necesită un anumit set de abilităţi, doar pentru a câştiga un salariu mai bun şi experienţă în CV.
Potrivit sondajului Bestjobs, candidaţii 18-24 de ani reprezintă 20% din totalul utilizatorilor platformei de recrutare online bestjobs şi au efectuat aproape 1 milion de aplicări de la începutul anului şi până în prezent. Cele mai multe au fost în Retail, E-commerce, Call Center, Marketing, Administrativ, Turism, HoReCa, Logistică sau Curierat. O bună parte dintre candidaţi vizează şi internship-urile sau joburile entry-level în Inginerie, IT sau Financiar, iar mulţi dintre ei se orientează către joburi din mediul digital, unde îşi pot construi o carieră care să le asigure flexibilitate şi opţiuni de lucru remote.
"În mod normal, alegerea carierei ar trebui să fie strâns legată de domeniul studiat, astfel încât traseul profesional să fie unul coerent. Din păcate, pentru mulţi nu este aşa. Tinerii candidaţi descoperă rapid că ofertele salariale sunt sub nivelul aşteptărilor lor, cerinţele sunt prea mari, iar mediul de lucru este adeseori stresant în cadrul domeniilor pentru care s-au pregătit academic. În acest context, aleg soluţia mai uşoară, care de cele mai multe ori se rezumă la un job mai bine plătit într-un domeniu precum Comerţ sau HoReCa, unde salariile oferite nu depind la fel de mult de setul de abilităţi sau de vechimea în muncă. Acest scenariu este nefavorabil pentru piaţa muncii în general, întrucât nivelul de cunoştinţe academice şi dorinţa de a evolua în domeniul studiat se diluează în timp, creând o distanţă tot mai mare între experienţa aplicată şi cerinţele sectorului respectiv", spune Ana Vişian, marketing manager bestjobs, potrivit comunicatului.
Cei mai mulţi candidaţi tineri, activi pe bestjobs, au studii academice trecute în CV şi provin din oraşele centre universitare, precum Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj sau Constanţa. Ei înregistrează mai multe aplicări decât segmentele de vârstă superioare, ceea ce indică faptul că angajarea este mai dificilă în cazul lor, fie prin prisma ofertelor salariale care nu le acoperă nevoile, fie prin cea a recrutorilor, care preferă candidaţi cu experienţă, transmite sursa citată.
"Lipsa de îndrumare reprezintă şi ea un obstacol în calea dezvoltării lor profesionale, întrucât amânarea deciziei de a intra pe piaţa muncii sau incapacitatea de a se adapta la mediul de lucru are de multe ori la bază discrepanţa dintre aşteptări şi realitate. Cu sprijinul potrivit, tinerii candidaţi ar putea alege mai bine jobul potrivit. În acest sens, pe bestjobs pot testa chat-ul BIA, pe bază de Inteligenţă Artificială, care oferă consultanţă în completarea CV-ului, în pregătirea pentru interviu, dar şi în găsirea de joburi active care să corespundă abilităţilor şi studiilor candidaţilor", completează Ana Vişian, conform sursei precizate.
1. Titlul corect este
(mesaj trimis de Neamțul53 în data de 22.08.2023, 15:35)
Un tânăr din 5 nu vrea să lucreze, oricând ar găsi de lucru dar au pretenții de director și cer salarii super exagerate și evident niciunul nu vrea muncă fizică numai de birou cu toată că jumătate din angajații care lucrează la birou vor rămâne șomeri datorita robotizării, acești experți HR ar trebui să știe aceste realități,apropo pe termen mediu și ei vor deveni șomeri in proporție uriașă datorită inteligenței artificiale
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2023, 17:16)
Un tinar din 5 este somer, dar pe de alta parte toti se pling ca nu gasesc forta de munca. Concluzia ar fi ca tinerii nu vor sa lucreze pe salariile oferite ?