SONDAJ FINALCAD: Industria construcţiilor din lume nu este pregătită pentru implementarea oraşelor inteligente

A.V.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Construcţii / 4 decembrie 2020

Industria construcţiilor din lume nu este pregătită pentru implementarea oraşelor inteligente

Oraşele inteligente au fost un punct de discuţie încă înainte de pandemia de coronavirus, izbucnită anul acesta, dar acum, în noul context, oraşele fac eforturi ca să devină entităţi conectate digital, astfel încât să îşi servească mai bine cetăţenii.

Totuşi, un sondaj realizat toamna aceasta de Finalcad, furnizor de software pentru construcţii, evidenţiază cât de nepregătiţi de digitalizare sunt jucătorii din industrie, potrivit cdotrends.com.

Sondajul, care analizează viitorul digital pentru sectorul mondial al construcţiilor, a examinat opiniile a 400 de lideri din domeniu, din Franţa, Spania, Singapore şi Japonia. Conform studiului, 47% dintre respondenţi au spus că nu cred că sectorul lor are capacităţi digitale pentru a construi un oraş inteligent.

Cererea există, însă. Spre exemplu, guvernul francez pune accentul pe inteligenţă artificială şi sustenabilitate pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris, programate să aibă loc în 2024. Impactul continuu al pandemiei de Covid-19 este un alt motiv pentru care sectorul construcţiilor va trebui să se digitalizeze, conform sursei.

Sondajul a constatat că aceşti factori determină jucătorii din industria construcţiilor să regândească şi să-şi recalibreze strategiile. Analiza arată că 95% dintre respondenţi spun că organizaţiile lor sunt "oarecum pregătite" să colecteze volume mari de date şi să adopte tehnologii digitale.

Dar, obstacolele continuă să blocheze progresul. Aproape două treimi (68%) dintre cei intervievaţi au adus în atenţie incapacitatea de a colecta date în timp real, ceea ce este o provocare semnificativă pentru dezvoltarea oraşelor inteligente. Peste un sfert dintre cei chestionaţi (28%) au afirmat, de asemenea, că incapacitatea de a crea o "amprentă" digitală a unei clădiri sau a unui activ este o provocare.

Depăşirea acestor obstacole va fi crucială şi pentru dezvoltarea inteligentă şi pentru construcţia "verde" a oraşelor, potrivit analizei.

Amintim că, în luna octombrie, Comisia Europeană a lansat oficial Level(s) - cadrul european pentru clădiri durabile -, care este strâns legat de obiectivele Pactului verde european (Green Deal) referitoare la un sector al construcţiilor durabil, şi care face parte din acţiunile descrise în noul Plan de acţiune pentru economia circulară şi în Strategia privind un val de renovări. Potrivit site-ului Executivului de la Bruxelles, Level(s) este conceput pentru a îmbunătăţi durabilitatea clădirilor de-a lungul ciclului lor de viaţă, ajutând profesioniştii să furnizeze clădiri mai bune şi accelerând în acelaşi timp tranziţia Europei către un model economic mai circular.

Comisia Europeană subliniază că Level(s) este un cadru care contribuie la proiectarea şi construirea de clădiri durabile, ţinând seama de întregul ciclu de viaţă. Cadrul a fost elaborat pentru a fi utilizat de către diverşii actori care participă la construirea unei clădiri, precum şi de către cei care gestionează sistemele de evaluare şi de certificare, pentru a garanta faptul că criteriile lor reflectă cele mai importante priorităţi pentru economia circulară la nivel european.

Dar, cercetarea Finalcad a evidenţiat că firmele de construcţii nu sunt pregătite astăzi pentru o astfel de abordare; mulţi nu pot înregistra şi împărtăşi, spre exemplu, date despre provenienţa materialelor (32%) sau procentul de deşeuri de pe un sit reciclat (42%).

"Pentru firmele de construcţii este o oportunitate să adopte digitalizarea şi să se înarmeze pentru viitor", declară Franck Le Tendre, directorul executiv al Finalcad, adăugând: "Prin prioritizarea digitalizării acum, vor putea intra în tendinţele viitoare, cum sunt oraşele inteligente şi construcţia ecologică. Acest lucru le va permite companiilor de construcţii să-şi joace rolul lor în crearea unui viitor mai durabil, precum şi să acceseze noi fluxuri de venituri care vor fi cheia redresării pe termen lung".

Un alt obstacol major identificat de analiză este decalajul de competenţe digitale. Potrivit sondajului, 96% dintre respondenţi consideră că forţa de muncă nu are capacitatea de a utiliza într-o oarecare măsură instrumentele şi aplicaţiile digitale. Aceasta indică o nevoie extremă ca firmele de construcţii să investească în soluţii intuitive care pun accent pe experienţa utilizatorului şi facilitarea utilizării lor. Dar, sursa menţionează că această transformare poate fi greu de realizat, în condiţiile în care multe companii încă se luptă cu efectele pandemiei.

(Articol preluat din

revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb