SONDAJ INSOMAR Încrederea populaţiei în Ion Iliescu a scăzut abrupt în iunie

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 4 iulie 2005

Mircea Geoană se află în regres la indicatorul credibilitate politică, iar Adrian Năstase continuă declinul constant şi lent

Cota de încredere a lui Corneliu Vadim Tudor o depăşeşte pe cea a lui Ion Iliescu

Traian Băsescu este personalitatea în care românii au cea mai multă încredere

Preşedintele Traian Băsescu, ministrul Culturii şi Cultelor, Mona Muscă, şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu sunt personalităţile care se bucură de cea mai mare încredere din partea românilor, conform unui sondaj Insomar dat ieri publicităţii. Astfel, 59% dintre cei intervievaţi au declarat că au multă sau foarte multă încredere în preşedintele Traian Băsescu, în timp ce Ion Iliescu se bucură de încrederea a doar 15% dintre cei intervievaţi, 54% dintre subiecţi afirmînd că nu au deloc sau au foarte puţină încredere în fostul şef al statului.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu se bucură de încrederea a 38% dintre cei sondaţi, dar 36% dintre intervievaţi spun că au puţină încredere în primul-ministru, alţi 23% afirmînd că au încredere foarte puţină sau deloc. În ceea ce-l priveşte pe fostul prim-ministru Adrian Năstase, 21% dintre subiecţii sondajului spun că au încredere multă sau foarte multă, în timp ce 29% au spus că au puţină încredere, iar 47% foarte puţină sau deloc.

Dintre liderii partidelor parlamentare, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoană, întruneşte cele mai multe aprecieri pozitive, 35% dintre subiecţi declarînd că au multă sau foarte multă încredere în el. Alţi 60% dintre cei intervievaţi au spus însă că au încredere puţină sau foarte puţină în acesta.

Liderul Partidului Democrat (PD), Emil Boc, se bucură de încrederea a 25% dintre subiecţi, în timp ce 62% spun că au în acesta au încredere puţină sau deloc. De notat că 9% dintre intervievaţi au afirmat că nu au auzit de Emil Boc.

Preşedintele Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, este penultimul în topul încrederii în personalităţi. 19% dintre subiecţi afirmă că au în acesta încredere multă sau foarte multă, în timp ce 26% spun că au puţină încredere, iar 52% foarte puţină sau deloc.

Un grafic al evoluţiei încrederii în personalităţi în perioada februarie-iunie 2005 indică faptul că preşedintele Traian Băsescu a avut o evoluţie relativ constantă, menţinîndu-se în jurul valorii de 60%, după ce în lunile aprilie şi mai a înregistrat o uşoară scădere, pînă la 53,5%. Analiza Insomar indică faptul că încrederea în şeful statului a crescut din nou după rezolvarea crizei ostaticilor români din Irak.

O evoluţie similară a avut şi liderul democrat Emil Boc, a cărui evoluţie a fost de 23,9-29,1%, cu o scădere de patru procente în această lună. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a urcat în topul încrederii cinci procente, după ce în luna mai scăzuse brusc cu peste 10% faţă de lunile anterioare, ajungînd la 33,5%.

Încrederea românilor în Mircea Geoană este în descreştere. După ce în luna mai încrederea în preşedintele PSD a urcat de la 35,6% la 44,1%, în iunie aceasta a fost de doar 35,5%.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a avut o evoluţie continuu descrescătoare. Astfel, dacă în luna februarie gradul de încredere era de 29,9%, în următoarele patru luni acesta a scăzut permanent, ajungînd la 14,8%. Analiza INSOMAR relevă că scăderea lui Ion Iliescu a fost determinată de redeschiderea dosarelor mineriadelor din 1990 şi 1991. Fostul premier Adrian Năstase a pierdut în această perioadă doar puţin peste 5%, ajungînd de la 26,9% în februarie la 21,1% în iunie.

Dacă ar fi organizate alegeri duminica viitoare, Alianţa D.A. - 53,5%, PSD - 26,4%

Alianţa D.A. PNL-PD ar obţine 53,5% din voturi dacă ar fi organizate alegeri duminica viitoare, fiind urmată de PSD cu 26,4% din preferinţele electoratului, potrivit sondajului Insomar.

Alianţa D.A şi PSD ar fi urmate de PRM - 10,4%, UDMR - 4,7% din sufragii, iar Partidul Conservator nu ar mai intra în Parlament, avînd 1,6% din preferinţele electoratului. Un scor mic ar obţine şi Partidul Noua Generaţie - 1,4%, restul formaţiunilor politice aflîndu-se sub pragul valorilor semnificative privind intenţiile de vot.

O treime dintre cei chestionaţi - 34,3% - nu ar merge la urne, nu sunt hotărîţi în privinţa votului sau au refuzat să răspundă la întrebare.

40,9% dintre români consideră că PD are cea mai mare putere în luarea deciziilor de guvernare a ţării, în vreme ce 25,3% dintre ei cred că PNL. 23% dintre subiecţii sondajului nu au putut aprecia, iar 9,7% din ei au spus că nici unul dintre cele două partide nu are o putere mai mare de decizie faţă de celălalt.

Sondajul INSOMAR a fost realizat în 55 de localităţi urbane şi 54 de localităţi rurale din 40 de judeţe şi Bucureşti. Volumul eşantionului a fost de 1.702 persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vîrsta de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă este de 2,4%.

Doar 28% dintre români cred că autorităţile au spus adevărul în legătură cu răpirea jurnaliştilor

Trei sferturi dintre cetăţeni cunosc poziţia oficială a autorităţilor române referitoare la răpirea jurnaliştilor romîni în Irak, dar 57% dintre cei informaţi sunt de părere că autorităţile nu au spus adevărul. Un procent de 28% dintre repondenţi au încredere că autorităţile au spus adevărul, în vreme ce 15% nu au putut aprecia.

Românii sunt mulţumiţi de activitatea preşedintelui şi a primului-ministru

Românii apreciază pozitiv activitatea preşedintelui Traian Băsescu şi pe cea a premierului Călin Popescu-Tăriceanu, cu toate că Preşedinţia şi Guvernul nu se bucură de un grad la fel de mare de încredere ca şi conducătorii lor, mai relevă sondajul. Astfel, 53% dintre subiecţi au declarat că sunt destul de mulţumiţi de activitatea lui Băsescu, iar 5% foarte mulţumiţi. 51% dintre cei intervievaţi sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea primului-ministru. Biserica rămîne în continuare instituţia care se bucură de cea mai mare încredere din partea românilor - 85%, urmată de Armată - 70%, mass-media - 57% şi Preşedinţie - 54%. Guvernul întruneşte doar 34% aprecieri pozitive şi 64% negative. Nici Justiţia nu se bucură de foarte multă încredere din partea romînilor. Doar 31% dintre cei intervievaţi au spus că au încredere multă sau foarte multă în Justiţie, în timp ce 47% au spus că au puţină încredere, iar 19% foarte puţină sau deloc.

Sindicatele şi Parlamentul se bucură de cea mai mică încredere cu 26% şi, respectiv, 25% aprecieri pozitive.

Românii susţin fuziunea dintre PNL şi PD

Peste 36% dintre români consideră că cea mai potrivită variantă de viitor pentru Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Democrat (PD) este fuziunea celor două formaţiuni, în timp ce doar 27,8% sunt de părere că cele două partide ar trebui să rămînă independente în cadrul Alianţei D.A., potrivit datelor sondajului.

Un procent de 11,2% dintre cei chestionaţi susţin că pentru PNL şi PD este mai bine să acţioneze independent în viaţa politică, fără a mai forma Alianţa D.A, iar 24,9% dintre ei nu au putut aprecia.

Mai puţin de o treime dintre români cred că ar trebui înfiinţat, în prezent, un partid popular

Peste o treime (35%) dintre români nu pot aprecia nevoia înfiinţării în prezent a unui partid popular în ţara noastră, deşi li s-a adus la cunoştinţă faptul că Partidul Popular este cel mai puternic la nivel european, relevă sondajul INSOMAR.

Persoanele chestionate au răspuns în proporţie de 34% că nu este nevoie în România de o formaţiune politică populară, în vreme ce 27% au fost de părere că este nevoie acum de un astfel de partid. Un procent de 13% dintre cei chestionaţi consideră că în cazul în care s-ar înfiinţa un asemenea partid, cele mai îndreptăţite formaţiuni pentru a purta numele de partid popular ar fi partidul format din fuziunea Partidului Naţional Liberal (PNL) cu Partidul Democrat (PD), urmat de PD, în opinia a 12% dintre repondenţi şi de PNL, după cum cred 6% dintre ei. Un procent de 4% dintre repondenţi apreciază că ar fi îndreptăţit să se numească popular un partid format din fuziunea PNL-PD-Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), iar 3% dintre ei doar PPCD. Totuşi 41% dintre repondenţi nu au putut aprecia care dintre partidele enumerate este cel mai îndreptăţit să se numească popular, iar 12% conside-ră că nici unul n-ar trebui să poarte acest nume. Pe de altă parte, 67% dintre persoanele chestionate au auzit de intenţia PD de a-şi schimba orientarea politică din social-democrată în populară, dar 33% dintre ei nu au ştiut să răspundă dacă acest lucru este bun sau rău pentru partid. 35% dintre cetăţeni au spus că schimbarea denumirii nu este nici un lucru bun, nici rău pentru PD, în vreme ce 24% au apreciat că este bine. 8% dintre ei au fost de părere că transformarea în partid popular a PD ar fi un lucru rău pentru acest partid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb