SONDAJ:  Neîncrederea mediului de afaceri în evoluţia fiscalităţii în 2017 s-a accentuat

Andrei Stan
Companii / 30 octombrie 2017

Neîncrederea mediului de afaceri în evoluţia fiscalităţii în 2017 s-a accentuat

Neîncrederea mediului de afaceri autohton în evoluţia fiscalităţii s-a accentuat în 2017, comparativ cu anul 2015, arată un sondaj realizat de compania de consultanţă şi audit "Deloitte" România cu prilejul conferinţei anuale Taxnology.

Potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă, setul de întrebări a fost similar cu cel utilizat la un sondaj din 2015.

Principalele concluzii ale sondajului privind evoluţia sistemului fiscal românesc în ultimii ani arată că 15% dintre respondenţi apreciază, în 2017, că sistemul fiscal a evoluat pozitiv cu modificări majore comparativ cu 32% în 2015. De asemenea, 22% dintre respondenţi sunt de părere că, în 2017, sistemul fiscal a evoluat pozitiv cu modificări minore faţă de 43% în urmă cu doi ani, în timp ce 52% consideră că evoluţia sistemului fiscal a fost negativă în acest an comparativ cu 22% care considerau acest lucru în 2015.

Despre impactul modificărilor legislative asupra afacerii lor, 46% dintre cei chestionaţi spun că modificările legislative au, anul acesta, impact major cu influenţe negative asupra afacerii lor faţă de 30% în urmă cu doi ani, iar 19% arată că modificările legislative au impact major cu influenţe pozitive asupra afacerii lor în 2017 faţă de 30% în urmă cu doi ani.

Despre modul în care au fost atinse obiectivele modificărilor legislative, 62% dintre respondenţi consideră, în 2017, că modificările legislative au simplificat modul de calcul şi aplicarea taxelor faţă de 23% în 2015. Totodată, 2% dintre cei chestionaţi spun că modificările legislative au dus, anuil acesta, la relaxare fiscală faţă de 28% în urmă cu doi ani, în timp ce 3% cred că modificările legislative au atins, în 2017, obiectivul predictibilităţii sistemului fiscal comparativ cu 13% în 2015.

Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice în cadrul "Deloitte" România, a declatat: "Observăm că în 2017 s-a înjumătăţit procentul celor care consideră că sistemul fiscal a evoluat pozitiv. Totodată, remarcăm că s-au diminuat destul de mult procentele celor care apreciază că modificările legislative duc la relaxare fiscală sau predictibilitate fiscală. Deteriorarea percepţiei mediului de business este determinată, în opinia noastră, nu atât de schimbări legislative sau majorări de fiscalitate, ci de modul în care s-au purtat discuţiile despre politicile fiscale în ultima vreme. Suntem preocupaţi de această accentuare a neîncrederii pentru că va afecta până la urmă deciziile de business privind deschiderea de noi afaceri, extinderea sau angajările şi, implicit, creşterea economiei româneşti care aduce bunăstare atât pentru companii, cât şi pentru angajaţii lor, deci pentru România în ansamblu".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb