Sondaj Pew: 54% din populaţia lumii - nemulţumită de funcţionarea democraţiei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2024

Sondaj Pew: 54% din populaţia lumii - nemulţumită de funcţionarea democraţiei

English Version

Aproape jumătate din populaţia lumii locuieşte în ţări care au organizat sau vor organiza alegeri prezidenţiale ori legislative în 2024, lucru ce impune o privire mai atentă asupra modului în care este percepută funcţionarea democraţiei în ţările respective.

Centrul de Cercetare Pew a realizat un sondaj care arată că, în cele 31 de state supuse analizei în primăvara anului 2024, o medie de 54% din populaţie este nemulţumită de democraţia din ţara lor, în timp ce 45% este mulţumită.

Sondajul, preuat de visualcapitalist.com, a constat în peste 900 de interviuri realizate în fiecare ţară prin telefon sau faţă în faţă. Respondenţii au fost întrebaţi: "Cât de mulţumit sunteţi de modul în care funcţionează democraţia în ţara dumneavoastră?". Cei chestionaţi au avut ca variante de răspuns "foarte mulţumit", "oarecum mulţumit", "nu prea mulţumit" sau "deloc mulţumit". Persoanele care nu au răspuns au fost excluse din analiză. Sondajul din 2024 a fost realizat înainte de alegerile pentru Parlamentul European, din 9 iunie.

Din anul 2017, centrul Pew a realizat în mod regulat sondaje pe eşantioane din 12 democraţii avansate din punct de vedere economic, urmărind cât de mulţumite sunt persoanele de starea democraţiei din ţara lor. Per ansamblu, satisfacţia a scăzut în aceste ţări între 2017 şi 2019, după care a revenit în 2021, în timpul pandemiei de Covid-19.

Din 2021, totuşi, oamenii din aceste ţări s-au arătat mai frustraţi faţă de democraţiile lor. O medie de 49% din aceste 12 naţiuni au fost mulţumiţi de modul în care funcţiona democraţia lor în 2021; astăzi, doar 36% sunt de aceeaşi părere.

Satisfacţia este mai mică astăzi decât în 2021 în nouă din cele 12 naţiuni în care a fost realizat sondajul în mod constant. În şase dintre aceste ţări, satisfacţia a scăzut cu două cifre: Canada, Germania, Grecia, Coreea de Sud, Regatul Unit şi Statele Unite. Totodată, satisfacţia nu a crescut în niciuna din cele 12 ţări chestionate.

Pe lângă cele 12 ţări în care centrul Pew a întrebat în mod constant despre satisfacţia faţă de democraţie de-a lungul timpului, au fost incluse alte 19 ţări în analiza din 2024.

Europa: 75% dintre suedezi sunt mulţumiţi de democraţia lor, grecii - doar în proporţie de 22%

Analizând regiunile, sondajul citat arată că opiniile legate de funcţionarea democraţiei în Europa variază foarte mult: 75% dintre suedezi sunt mulţumiţi de democraţia din ţara lor, dar în Grecia, proporţia celor mulţumiţi este de numai 22%. Acelaşi lucru este valabil în regiunea Asia-Pacific, unde mai mult de trei sferturi dintre indieni şi singaporezi sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează democraţia lor, iar în Japonia, satisfacţia în acest sens este de numai 31%. Sondajul Pew a fost realizat înainte de alegerile recente din India.

În SUA, satisfacţia faţă de democraţie este de 31%, pe când lipsa de satisfacţie atinge 68%.

În Africa subsahariană şi America Latină, aproximativ două treimi sau mai mult dintre sud-africani, chilieni, columbieni şi peruani îşi exprimă opinii negative despre democraţiile lor. Modul în care oamenii percep modul în care funcţionează democraţia este strâns legat de modul în care cred că funcţionează economia în ţările lor. În toate cele 31 de naţiuni chestionate, persoanele care au evaluat negativ economia naţională sunt, în general, aceleaşi care sunt nemulţumite de democraţia lor.

La fel, modul în care oamenii percep partidul de guvernare din ţara lor este legat de evaluările lor asupra democraţiei. În 27 de ţări, susţinătorii partidului sau ai coaliţiei de guvernare sunt în mod deosebit susceptibili să spună că sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează democraţia.

În opt ţări - Argentina, Chile, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi SUA - oamenii cu mai puţine studii sunt mai puţin mulţumiţi decât cei cu educaţie crescută de modul în care funcţionează democraţia în ţara lor. În şapte ţări - Argentina, Chile, Columbia, Germania, Peru, Singapore şi Coreea de Sud - adulţii sub 35 de ani sunt mai mulţumiţi de democraţie în comparaţie cu cei de şi peste 50 de ani. În alte ţări în care s-au realizat chestionarele, există puţine diferenţe în funcţie de nivelul de educaţie sau de vârstă al populaţiei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. care "democratie"?

    aia (re)denumita injurios "populism periculos" de dinozaurii care inca mai vor sa conduca lumea ???  

    exact care democratie?  

    ca de mult suntem in teritoriul republicii si mai mult de atat pe alocuri alunecam catre autarhii si tiranii ... 

    unde e democratia, ca nu o vad?  

    Ban.Cher.Vali  

    Sa ne arata "barometrul democratiei" si din mujicia, China, Iran, Coreea de Nord, Venezuela, Cuba, Siria:-)...sa avem termen de comparatie:-)

    Oamenii sunt nemulțumiți dacă li se permite. :

    1. Da, exact, in Rusia , China Coreea de Nord etc nu vezi oameni nemultumiti.

    Oamenii sunt nemultumiti de economie, nu de democratie. Si de pericolul Rusia, normal. Probleme pe care nici un partid nu pare a fi in stare sa le rezolve.

    Daca ar fi pace si 2% inflatie, crestere economica reala nu bullshit din pix ce se face acum, prosperitate, democratia ar fi parfum.

    Asa, lumea e gata sa renunte la democratie, la drepturile noastre castigate cu greu, in schimbul unor promisiuni sforaitoare.  

    1. Noi, miliardarii care comentăm pe aici, n-ar trebui să fim foarte nemulțumiți. :

    Romania nici nu e pe lista. Cautati Pew Global Attitudes & Trends Question Database si o sa vedeti ca Romania nu exista.

    Treaba cu democratia se pare ca va fi terminata curand, cel putin in US, si dc cade US, e primul domino.

    Cum ? Simplu. dc castiga Trump-vance nu vor mai pleca, project 25 asta inseamna. Dar dc nu castiga, deja ameninta cu razboi civil, "sa salvam aceasta tara".

    Chiar azi am citit ca trump a spus, daca pierdem acum, astea vor fi ultimele alegeri libere in US. cum asa? simplu, se pregatesc pt lovitura de stat pe motiv de .. cine stie ce, in caz ca pierd alegerile. 

    1. Ohio state Sen. George Lang at JD Vance’s rally: “I’m afraid if we lose this one, it’s going to take a civil war to save the country.”

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb