SONDAJ PWC: 45% dintre companii afirmă că au transmis deja prima factură prin sistemul RO e-factura

F.D.
Companii / 18 august 2022

Daniel Anghel, Partener, liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România

Daniel Anghel, Partener, liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România

Companiile întâmpină diverse dificultăţi şi neclarităţi în implementarea facturării electronice (sistemul naţional Ro e-Factura) şi încă sunt reticente că aceasta reprezintă modalitatea optimă de a emite facturile, rezultă dintr-un sondaj PwC România, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate, deşi 45% dintre respondenţi afirmă că au transmis deja prima factură prin sistemul RO e-factura, majoritatea s-au confruntat cu cel puţin o problemă în cadrul procesului, cauzele fiind în principal neclarităţi legislative şi lipsa unor explicaţii din partea autorităţilor. Ca urmare, 51% dintre respondenţi cred în acest moment că nu pot renunţa la modalitatea de emitere a facturilor pe hârtie, 41,5% nu au încă o opinie, fiind în curs de analiză şi doar 7,5% consideră că sistemul RO e-factura este modalitatea optimă.

"Facturarea electronică reprezintă unul dintre pilonii procesului de digitalizare a administraţiei fiscale şi, ca orice schimbare radicală, nu este lipsită de anumite impedimente sau neclarităţi. Pe măsură, însă, ce va fi implementată de tot mai mulţi contribuabili şi vor fi reglate problemele observate în practică, ne aşteptăm să vedem beneficii atât pentru stat, cât şi pentru mediul privat, pentru că elimină vulnerabilităţile sistemului de facturare pe suport de hârtie şi contribuie la reducerea fraudei la TVA şi a evaziunii fiscale", spune Daniel Anghel, Partener, liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România.

Utilizarea Ro e-Factura a devenit obligatorie, de la 1 iulie 2022, pentru operatorii economici stabiliţi în România, în relaţia cu autorităţi contractate de stat, B2G (business to government), precum şi în contractele încheiate în relaţia B2B (business to business), în măsura în care acestea au ca obiect produse cu risc fiscal ridicat. Pentru celelalte contracte de tipul B2B, utilizarea este opţională.

Conform sondajului, 36,8% dintre respondenţi vor implementa e-Factura până la sfârşitul anului 2022, iar 18,2% pe parcursul anului 2023. Prin urmare, două treimi dintre respondenţi (67,2%) au început pregătirile pentru RO e- Factura, stadiile de implementare fiind, în cele mai multe situaţii, următoarele: 23,8% au finalizat implementarea atât din punct de vedere al preluării datelor din sistem şi transformării datelor pentru generarea facturii în format xml conform cerinţelor în vigoare şi instalarea şi testarea soluţiei RO e-Factura; 17,4% se află în proces de dezvoltare a unei soluţii interne de transmitere a facturilor; 12,7% sunt în proces de instalare / testare a soluţiei RO e-Factura, iar 12,7% au făcut doar o analiză generală a datelor obligatorii pentru generarea facturii în format xml conform cerinţelor în vigoare.

"Tendinţa de digitalizare a administraţiei fiscale este tot mai puternică la nivel global, iar în Uniunea Europeană facturarea electronică este încurajată, mai ales în relaţia B2G, prin Directiva 2014/55/UE, pentru că guvernele trebuie să dea un exemplu în această direcţie.

Cerinţa de a implementa facturarea electronică va fi treptat extinsă, datorită efectului catalizator pe care îl va avea pentru sectorul privat, respectiv în relaţia B2B", explică Inge Abdulcair, Director PwC România.

Întrebaţi care sunt principalele motive care au condus la întârzierea finalizării procesului de implementare a RO e-Factura, 28,8% au indicat timpul necesar pentru adaptarea sistemului ERP şi creionarea regulilor de transformare prin raportare la nomenclatoarele şi regulile de validare RO e-factura şi 26% lipsa unor explicaţii clare privind structura RO e-factura.

Principalele probleme întâmpinate pe parcursul procesului de implementare a sistemului RO e-factura sunt, potrivit sondajului:

- neclarităţi legislative, cum ar fi structura RO e-factura sau sfera de aplicare a RO e- factura (tipurile de operaţiuni pentru care se emite RO e-factura), menţionate de 28% dintre respondenţi.

- emiterea facturii este dificilă (indiferent de modalitate, e.g. API / ERP / soluţie separată), de 16,8%.

- lipsa de dialog în relaţia cu autorităţile fiscale, indicată de 15%.

- validarea facturii nu se efectuează facil din cauza erorilor greu de înţeles, de 14%.

- dificultăţi în accesarea platformei în care sunt primite facturile, de 8,4%.

- primirea facturii de către beneficiar şi a confuziilor apărute cu privire la factura de referinţă pentru plată / deducerea TVA, de 8,4%, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb