Banca Centrală Europeană (BCE) nu va lua nicio măsură de relaxare a politicii sale monetare la reuniunea de săptămâna viitoare, conform unui sondaj realizat de agenţia Reuters în rândul traderilor valutari.
Analiza, publicată ieri, arată că un singur trader din cei 19 chestionaţi anticipează că BCE va lua o măsură de relaxare în cadrul şedinţei consiliului guvernatorilor, programată în data de 21 iulie.
Amintim că, după ce Marea Britanie s-a exprimat, în 23 iunie, printr-un referendum, pentru ieşirea din Uniunea Europeană (Brexit), iar pieţele financiare s-au prăbuşit, specialiştii au anticipat că băncile centrale majore vor lua măsuri de relaxare pentru susţinerea economiilor.
Un alt sondaj realizat de Reuters în rândul a 21 de traderi anticipează că BCE va împrumuta cu 44 de miliarde de euro băncile comerciale din zona euro, sumă similară cu cea acordată anterior, de 44,1 miliarde de euro.
La începutul lunii trecute, analiştii "Deutsche Bank" AG spuneau că Banca Centrală Europeană riscă să rupă zona euro "de dragul stabilităţii financiare pe termen scurt", iar "politicile populiste şi extremiste se vor extinde dacă politica BCE va amâna mai mult acţiunile guvernelor".
David Folkerts-Landau, economist-şef al celei mai mari bănci germane, a declarat, într-o notă, că politica dobânzilor negative şi a relaxării cantitative loveşte puternic în cei care economisesc şi le permit politicienilor să amâne mereu reformele structurale. În acest context, banca germană susţine revenirea la consolidarea fiscală (prin austeritate) şi la reforme structurale.
Conform băncii germane, BCE şi-a pierdut credibilitatea pe pieţe şi în rândul publicului, dar instituţia nu ţine cont de acest lucru şi împinge politica sa la extreme.