Ziarul Bursa şi-a întrebat cititorii, cîteva zile înainte ca vreo măsură să fi fost preconizată, în acest sens: "În condiţiile demisiei unor cadre medicale, consideraţi necesară militarizarea spitalelor din România?" Iar cei 758 de participanţi la sondajul nostru, au marcat clar: două treimi (66%) în favoarea măsurii, o treime (34%) împotrivă.
Pentru oricine înţelege rosturile jurnalismului este cît se poate de clar că astfel de sondaje nu sunt menite să facă o fotografie reprezentativă a opiniilor din societatea românească. Acţiunea reprezintă un demers prin care platforma ziarului se deschide pentru cititorii, astfel încît opiniile lor să ajungă la alţi cititori şi, desigur, la noi, cei care facem ziarul Bursa. Este un exerciţiu jurnalistic de comunicare directă, cu trei benzi de circulaţie: ziar-cititori, cititori-cititori şi cititori-ziar. O soluţie win-win-win (!) avantaje pentru toţi participanţii!
Pînă să discutăm rezultatul votului trebuie să spunem că realitatea s-a mişcat deja în direcţia indicată de opţiunile participanţilor la sondajul ziarului Bursa. La Suceava, în acest moment focarul activ cel mai puternic al epidemiei, s-au deplasat atît ministrul sănătăţii, cît şi secretarul de stat, iar una dintre deciziile la faţa locului a fost instalarea la conducerea spitalului judeţean a unui medic militar şi introducerea în spital a unui regim de funcţionare de tip militar. Este una dintre soluţiile discutate şi anticipate de noi în ziar, pe care am numit-o semi-militarizare. Preşedintele României a fost ceva mai puţin scrupulos cu formularea şi i-a spus militarizare deşi, din datele de care dispunem public, nu reiese că spitalul a fost trecut, legal, sub autoritatea vreunei instituţii militare, ci doar i-a fost schimbat regimul de funcţionare şi de management.
Ce spun cititorii?
Opiniile exprimate în scris descriu un peisaj cu aproape toate nuanţele. Unii cred că demisia nu este un act acceptabil în condiţiile prezente. Trebuie totuşi păstrat dreptul cadrelor sanitare la grevă, în momentul cînd primesc sarcini sau lucrează în condiţii care nu ajută la stoparea pandemiei, ci dimpotrivă, la propagarea ei. "Dacă un doctor sau asistentă se îmbolnăveşte va îmbolnăvi 100-200 de pacienţă pe zi." Altă opinie merge în direcţia adoptată de Executiv prin care demisia medicilor, acum, în plină criză, ar trebui penalizată drastic, prin decăderea din dreptul de profesie sau prin blocarea reangajării ulterioare în sistemul de stat. Alte opinii subliniază responsabilitatea celor care ar fi trebuit de mult să asigure spitalele cu materiale de protecţie şi reguli de organizare capabile să stopeze răspîndirea virusului, dar nu au făcut-o. "Să ia şi ei, politrucii, o măscuţă şi nişte mănuşele şi să se ducă în triaj!". În sfîrşit, undeva în cealaltă extremă a spectrului, un cititor avertizează şi se întreabă dacă în perspectiva comportamentului armatei în decembrie 1989, este cel mai înţelept lucru să dai deciziile pe seama unui general "care nu dă doi bani pe cetăţean".
Material de reflecţie, deci, atît pentru cititori cît şi pentru gazetari!
1. nu este militarizare
(mesaj trimis de TV în data de 03.04.2020, 01:10)
Nu este nici pe departe militarizare. Ca este numit un doctor militar la sefia spitalului, de fapt s-a vazut ca anumiti manageri (care nu au fost manageri) nu au stiut sa organizeze activitatea , pana la punerea in pericol a personalului medical si a pacientilor. De fapt se face ce ar fi trebuit sa existe. Militarizare ar insemna sa treaca tot personalul in regim militar cu juraminte,, pregatire etc. Ori la noi nici spitalele militare nu mai sunt de mult militare. Sunt mixte. Cu multi foarte multi medici civili pe garzi, urgenta etc.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 03.04.2020, 07:20)
In articol scrie:
"Preşedintele României a fost ceva mai puţin scrupulos cu formularea şi i-a spus militarizare deşi, din datele de care dispunem public, nu reiese că spitalul a fost trecut, legal, sub autoritatea vreunei instituţii militare, ci doar i-a fost schimbat regimul de funcţionare şi de management."
Comentariul tau ce adauga?!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2020, 10:11)
Este evident ca cititorii si-au imaginat un spital sub regimul garzii martiale, cu armata care pazeste actul medical. Niste analfabeti.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2020, 12:07)
Ar fi timpul o ,,militarizare,,a sistemului de sănatate fără manageri incopetenti si spagari fără medici spăgari si ,,atleți,,după bani si cab.particulare ,asistente botoxate si infirmiere semianalfabete. Vrem ordine,rigurozitate,competent? ?,onestitate și respectarea JURĂMANTULUI LUI HIPOCRATE.
1.4. 1.2.Diacritice nu ai? (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de + Încă un analfabet.? în data de 04.04.2020, 03:16)
Ne-au atacat marțienii.?! Ai scris "GĂRZII marțiale" . Și Tribunal Militar sau Curtea Marțială nu cred că atinge cadrele medicale civile, poate un doctor militar dacă dezerteză. ___Sunt de acord cu # 1. 3.! CORECT.! ; în această situație gravă pentru nația română. Și adaug. O conducere militară ar fi bună și pe timp de pace până când sistemul sănătății publice va fi de nota 10
2. Pe Digi24 se face apologia statului militar
(mesaj trimis de Cristian în data de 03.04.2020, 10:48)
Mai rau decat pe timpul lu Ceausescu, pe Digi24, se repeta obsesiv mesaje despre amenzi, politie, armata, sanctiuni dure, control militarizat. E o adevarata inundatie de cazuri in care "politia si-a facut treaba".
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2020, 12:01)
Educatia civică se face prin cultură ,bună vointă,cei 7 de acasă dacă asa ceva nu este se poate face si prin măsuri coercitive.
2.2. Esti (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Sigur în data de 04.04.2020, 22:51)
Sunt curios cat va dura si cu masurile “ coercitive” cand amendezi sau ameninti pe multi care in ziua de azi nu au nimic de pierdut
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2020, 00:00)
Vine si glontul care-i pus pe teava acuma. Daca tot esti bolnav de nu respecti legea atunci statul te scoate in afara societatii....totul e mai simplu decit te gindesti acuma cind nu esti bolnav.
2.4. Ce (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Amuzant în data de 05.04.2020, 01:24)
Daca la spitale suntem cum suntem nu vreau sa aflu la politie si militari cu masini sh din europa si avioane deasemenea nici nu intru la politie unde au dat ordonanta de crede si nu cerceta ( cu ordinu nu se discuta se executa si cu, concedii anulate cu detasari si alte doctrine)cu masini vechi pe 10 ani mai ales cand multi boschetari au fost eliberati si inca mai sunt eliberati si nu cred ca citesc toti bursa sau defapt nu cred ca citesc deloc :))
3. Cu vrei???
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2020, 16:21)
Unde Justiția e incompetentă și coruptă se năruie tot.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2020, 16:18)
Medicii sunt in marea majoritate o catogorie cu un grad inalt de snobism si aroganta, in special cei din generatia 25-35ani care nu au prins viata in dictatura, asa ca cazarea lor in camine studentesti este o metoda perfecta de depersonalizare siumilire necesara in situatia asta. Chiar daca vor scapa de tribunalele militare nu vor scapa de cele ale DNA avand in vedere ca in majoritatea posturilor publice angajarea s-a facut pe zeci de mii de euro, in special in spitalele universitare. Cei care se vor angaja la stat de acum trebuie sa aiba in contract faptul ca in perioada de criza vor fi trecuti in subordinea armatei si vor raspunde in fata tribunalelor pentru dezertare si sigur asa nu vor mai vrea 2000 euro la stat cu program pana la 15 , vor merge pt 1000euro la privat pana la ora 19 cum se intampla in toata Europa. Adta e rezultatul lipsei de exerci. Daca acum se introducere conducere militara in toate spitalele si 2 saptamanai sunt putin calcati in picioare sa vada ce insemna greutati si privatiuni avem sanse sa trecem de criza..Dupa ce sunt bagati putini la racoare si iau niste bocanci in gura de la soldati pentru ca nu se conformeaza ordinelor vor stii sa fie oamni si dupa criza. ..vorbim de generatia nascuta in puf care merita o lectie, nu decei care au defilat de 23 augist si au facut practica agricola si stiu cum e in privatiuni.