SORIN BURTEA, MEMBRU CA TVR: "Vrem să împrumutăm 40 milioane lei pentru salarii compensatorii"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 29 august 2012

"Vrem să împrumutăm 40 milioane lei pentru salarii compensatorii"
  • document ataşat Evoluţia cheltuielilor şi veniturilor/acoperirea pierderii contabile (mii lei)
    apasă aici pentru a descărca.

    Programul de redresare economică a televiziunii: "Obţinerea unui credit bancar este, practic, imposibilă"

    Televiziunea Publică intenţionează să se îndatoreze la bănci cu 40 de milioane de lei ca să plătească salariile compensatorii celor circa 1000 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi, ne-a declarat Sorin Burtea, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei.

    Însă programul de redresare economică îl contrazice pe domnul Burtea, obţinerea unui credit bancar fiind, "practic, imposibilă", potrivit documentului citat.

    Programul de redresare economică arată că, la 30 iunie 2012, TVR are "o lichiditate negativă" şi un "grad de îndatorare excesiv, care poate atrage în orice moment insolvenţa societăţii".

    Documentul arată că, în conformitate cu legislaţia actuală, nu există ins­trumente pentru amnistiere fiscală sau alte forme de ajutor de stat, iar obţinerea unui credit bancar este, practic, imposibilă.

    Sorin Burtea ne-a precizat: "Trebuie să se stabilească într-o urgenţă maximă criteriile în baza cărora vor fi daţi afară cei aproape 1000 de oameni, o treime din câţi suntem, după care vom lua bani de la bănci pentru lefurile compensatorii. Evident că împrumutul va trebui să-l plătească cei care rămân. Dacă se va ridica sechestrul de pe anumite conturi, probabil că băncile ne vor sprijini".

    Programul de redresare economică a TVR a fost aprobat ieri, în CA, cu zece voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.

    Sorin Burtea ne-a spus că cele două voturi împotrivă aparţin domniei sale şi, respectiv, lui Valentin Nicolau.

    Printre altele, strategia prevede şi reducerea cheltuielilor cu 54%.

    "Toate televiziunile publice din afara ţării sunt pe minus şi sunt ajutate de stat, noi suntem singurii lăsaţi în această situaţie. Datoriile pe care le avem au fost făcute în proporţie de 95% din motive obiective, din cauza legis­laţiei care nu ne ajută, pentru că suntem singura televiziune publică ce plăteşte TVA, din cauză că taxa TV este neschimbată de opt ani, pentru că sunetm obligaţi să cumpărăm meciuri de fotbal care costă şi 500.000 de euro, în condiţiile în care noi nu scoatem nici 20.000 de euro din reclamă".

    Sorin Burtea ne-a spus că atmos­fera din televiziune este foarte tensionată, precizând: "Este ca la înmormântare, angajaţii vin cu bâte, ameninţă că se sinucid, sunt dispe­raţi, sunt oameni cu familii, cu copii, au rate la bănci, au de plătit case. Se putea şi altfel, dar nu s-a dorit, nu s-au căutat alte soluţii. Am mers până acolo încât am propus să ni se ia din salarii. Să fie disponibilizaţi doar 300 de oameni şi datoria lunară să se împartă la numărul de salariaţi, dar să nu se recurgă la concedieri atât de masive".

    Încă de zilele trecute a fost dispusă sistarea achiziţiilor din surse proprii şi s-a stabilit desfiinţarea unor pos­turi ca "TVR Info" şi "TVR Cultural", activitatea acestora fiind preluată de TVR 1 şi, respectiv, TVR 2, care va deveni "TVR 2 Cultural". În cazul TVR 3, au fost eliminate total cheltuielile de funcţionare. Televiziunea Publică va funcţiona cu TVR 1, "TVR 2 Cultural", TVR 3 şi "TVR Internaţional".

    Instituţia a renunţat la colaboratori şi au fost desfiinţate toate posturile vacante, urmând să se întâmple acelaşi lucru şi cu posturile care vor rămâne libere în continuare.

    Programul de redresare a activităţii din TVR a fost întocmit după ce Guvernul a solicitat, în urmă cu două luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, o strategie de restructurare a instituţiei, care să fie gata până la finalul acestei luni. Executivul a cerut Televiziunii Române să aducă situaţia economică pe linia de plutire, deblocând, pentru o perioadă de şase luni, conturile TVR, care au fost blocate integral, timp de circa o lună, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea recuperării celor 308 milioane de lei, sumă pe care o datora instituţia statului român, în luna mai.

    La jumătatea anului în curs, datoria TVR către bugetul de stat se ridica la peste 350 de milioane de lei.

    Televiziunea Publică se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi de 160,8 milioane de lei, anul trecut, şi de aproape 162 milioane de lei, în 2010, potrivit rapoartelor de activitate depuse de Televiziunea Română la Parlament.

    Modalitatea de plată a datoriilor fiscale şi comerciale restante:

    - datorii fiscale - eşalonarea rambursarii datoriei fiscale pe durata a 7 ani, cu obligaţia plăţii unei dobânzi la nivelul pieţei de capital, în valoare de aproximativ 11 milioane de lei;

    - datoriile comerciale - reeşalonarea acestora prin renegocieri directe şi plata lor printr-un credit bancar necesar asigurării unui cash-flow pozitiv, cu obligaţia corelativă a pieţii de capital în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.

    Unicul punct pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului de Administraţie al TVR de ieri a fost aprobarea Programului de redresare economică a TVR, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

    Acesta arată că principalele obiective ale Programului sunt "repoziţionarea politicii editoriale şi valorificarea producţiilor difuzate pe canalele prevăzute în legea privind organizarea şi funcţionarea societăţii, adaptarea utilizării resurselor umane şi materiale la constrângerile majore actuale şi refacerea echilibrului financiar şi organizaţional".

    Hotărârea CA, nota de fundamentare a acesteia, precum şi Programul în forma adoptată urmau să fie trimise spre informare celor două camere ale Parlamentului României, respectiv către Ministerul Finanţelor Publice, în vederea înscrierii documentului pe ordinea de zi a sedinţei de Guvern de sâmbătă, 1 septembrie, condiţie esenţială pentru eşalonarea pe şapte ani a plăţii datoriilor fiscale ale instituţiei.

    "La 30 decembrie 2012, odată cu expirarea termenului de graţie de şase luni prevăzut în OUG 33/2012 pentru aplicarea de către SRTV a soluţiilor de redresare proprii, prezentul Program de redresare economică se va afla într-o fază graduală de implementare, suficient de convingătoare pentru ca Parlamentul României să aprobe Raportul de activitate al TVR, solicitat în avans faţă de data legală de prezentare", se arată în Programul de redresare economică a TVR.

    2016 este anul în care se estimează acoperirea pierderii contabile, ca urmare a aplicării Programului de redresare economică a TVR.

    Bugetul estimat pentru primul semestru al anului viitor indică realizarea unui profit de peste 28 de milioane de lei, în condiţiile actuale, sau de circa 63,8 milioane lei, dacă ar fi indexată taxa TV, de la o pierdere realizată în prima parte a acestui an de aproximativ 81,8 milioane de lei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb