SORIN CÎMPEANU, DESPRE REDESCHIDEREA ŞCOLILOR "Niciun scenariu nu este exclus"

J.P.
Miscellanea / 5 ianuarie 2021

"Niciun scenariu nu este exclus"

Nu excludem niciun scenariu în ceea ce priveşte redeschiderea şcolilor, orice scenariu - inclusiv o deschidere zonală a învăţământului în forma sa fizică, faţă în faţă, a declarat ieri seara, la Digi24, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

"Orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu - nici scenariul în care am putea avea o redeschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de educaţie, nu excludem absolut niciun scenariu. Însă, fiind vorba de sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă pe acest subiect", a subliniat Sorin Cîmpeanu.

El a spus că a avut luni discuţii cu mai mulţi reprezentanţi din domeniu şi au fost stabilite mai multe criterii pentru luarea unei decizii referitoare la şcoli: evoluţia situaţiei epidemiologice după vacanţa de iarnă, modul în care se desfăşoară campania de vaccinare, situaţia cu elevii care nu au încă acces la educaţie online şi modul în care vor proceda şi alte state.

O decizie în privinţa şcolilor va fi anunţată în orice caz, după jumătatea lunii ianuarie, în condiţiile în care termenul pentru evaluarea situaţiei epidemiologice a fost stabilit pentru 15 ianuarie. Este posbil să se deschidă şcolile fizic în acele regiuni unde rata de incidenţă a cazurilor de îmbolnăvire este mică, a confirmat ministrul educaţiei.

Analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei cu competenţă în domeniu: Ministerul Sănătăţii, cei responsabili de vaccinare, cei de la Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Educaţiei, a punctat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a cerut o situaţie cu personalul din învăţământ dispus să se vaccineze

În plus, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat că a cerut inspectoratelor şcolare şi universităţilor o situaţie în legătură cu disponibilitatea de vaccinare a personalului care lucrează în învăţământ, care ar putea fi inclus în etapa a doua a vaccinării, după cum declara la Digi24, luni seara, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Această situaţie cu personalul dispus să se vaccineze trebuie transmisă până la data de 15 ianuarie, ora 16:00.

Şcolile nu se vor redeschide fizic la 11 ianuarie, data programată în calendarul anului şcolar, spunea ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, zilele trecute. El argumenta că este prea devreme, 11 ianuarie fiind termenul stabilit cu multe luni în urmă. El a precizat că îşi doreşte ca elevii să revină în bănci cât mai repede posibil, în măsura în care situaţia epidemiologică o va permite. În aceste condiţii, 8 februarie a fost vehiculată ca dată posibilă pentru reînceperea cursurilor fizic, în şcoli.

Elevii sunt în vacanţa de iarnă până în data de 11 ianuarie, când vor relua cursurile online, dar în 30 ianuarie intră din nou în vacanţa intersemestrială, care durează o săptămână, până în 8 februarie.

Redeschiderea şcolilor este o decizie riscantă, în condiţiile în care, pe de o parte, există o mare reticenţă privind vaccinarea în rândul profesorilor, iar pe de altă parte, apar mutaţii ale virusului care fac mai vulnerabili la infecţii copiii, iar aceştia pot transmite mai departe virusul către membrii familiei, declara zilele trecute, la Digi24, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.

Declaraţiile ministrului Sorin Cîmpeanu la Digi24

"În urma discuţiilor pe care le-am avut astăzi cu cei mai mulţi reprezentanţi ai procesului de învăţământ din România - este vorba de cadre didactice, de inspectori şcolari, de asociaţii ale părinţilor, ale elevilor, ale studenţilor, de sindicatele de învăţământ -, precum şi în urma discuţiilor pe care le-am avut cu ministrul sănătăţii, cu decidenţii din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi cu coordonatorul campaniei de vaccinare, au reieşit clar următoarele lucruri:

În primul rând, trebuie să avem în vedere evoluţia epidemiologică în urma vacanţei de iarnă, pe care am văzut-o cu toţii cum s-a derulat. Aceste rezultate vor putea să fie disponibile undeva la jumătatea lunii ianuarie. Vom vedea care este rata de infectare, un lucru extrem de important.

Al doilea lucru important este modul în care se derulează campania de vaccinare. În acest sens, în urmă cu câteva ore, am transmis către toate inspectoratele şcolare judeţene rugămintea de a raporta o situaţie la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, am transmis aceeaşi solicitare către toate universităţile din România, cu privire la disponibilitatea la vaccinare a personalului din învăţământ - personal didactic, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic. Este vorba de importanţa pe care o acordăm campaniei de vaccinare, după ce toate unităţile de învăţământ au afişat, la solicitarea pe care am făcut-o în ultimele zile ale anului trecut cu privire la link-ul către site-ul oficial pe care se regăsesc toate informaţiile complete şi corecte despre campania de vaccinare, despre necesitatea şi importanţa vaccinării. Aşteptăm aceste rezultate în data de 15 ianuarie până la orele 16:00, le coroborăm cu evoluţia epidemiologică, rata de infectare, după care, luând în considerare şi măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu aceeaşi problemă, luând în considerare problemele specifice sistemului de educaţie - şi precizez că am cerut o altă raportare, cu termen 11 ianuarie, cu privire la estimările elevilor care se află în risc cu privire la modul de derulare a procesului de învăţământ online.

În urma acestei analize, care trebuie să fie responsabilă, orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu - nici scenariul în care am putea avea o redeschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de educaţie, nu excludem absolut niciun scenariu. Însă, fiind vorba de sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă pe acest subiect. Ea nu poate fi decât partajată între Ministerul Sănătăţii, cei responsabili de campania de vacinare, cei responsabili pentru situaţia de urgenţă şi Ministerul Educaţiei.

Urmare a rezultatelor pe care le aşteptăm în data de 15 ianuarie, sunt convins că profesorii, cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic, personalul din învăţământul românesc va putea să beneficieze de o prioritate (la vaccinare - n.r.) conformă cu importanţa educaţiei, conformă cu aşteptările societăţii în ceea ce priveşte redeschiderea şcolilor".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Un tâmpit vorbește că sa nu tacă spunând că "niciun scenariu nu este exclus" adică NIMIC.

    Daca tăcea și nu râgâia era tot aia, cunoștințele umanității rămâneau intacte. 

    Dar, acum, că a râgâit, știm mai multe și anume, că "se poate întâmpla orice". Asta și voiam să aflăm. Noi credeam că au un plan și tocmai am aflat - nu au nici unul, om trăi și om vedea, numai Dumnezeu știe ce se mai poate întâmpla.

    Cine l-a pus pe asta la Educație, băi nene? 

    1. In timp ce copii romanilor se tampesc acasa,ministrului ii arde de scenarii.Bre nea campene,pai ce crezi bre ca scoala este studioul Animafilm. Daca taceai,filozof ramaneai. !

      Agramatul vorbeste de tacere.

    Scolile din satele izolate pentru ce au fost inchise?Ca asa au vrut niste minti bolnave?

    Omul,a spus ceva.D-ta,esti sluga sau „bulai”?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb