Standard & Poor's (S&P) a revizuit în creştere, de la "BBB plus" la "A minus", ratingul de credit pentru datoria pe termen lung atribuit Băncii Internaţionale de Investiţii (BII), perspectiva asociată fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, relatează Agerpres.
Calificativul pe termen scurt a fost confirmat la "A-2".
BII este emitent de obligaţiuni pe bursa de la Bucureşti.
Banca Internaţională de Investiţii şi-a întărit guvernanţa şi structura de conducere prin introducerea unui sistem de vot proporţional, prin diversificarea structurii acţionariatului şi prezentarea unei strategii de expansiune, care include relocarea sediului său central, se arată în comunicatul S&P.
Perspectiva este stabilă, reflectând aşteptările agenţiei că recenta întărire a profilului de risc al BII va sprijini viitoarea expansiune a şi va consolida rolul băncii, precizează sursa citată.
Îmbunătăţirea ratingului reflectă progresele BII înregistrate în repoziţionarea sa ca instituţie europeană diversificată. Aceasta include relocarea sediului său central din Rusia în Ungaria şi majorarea procentului deţinut de statele europene în capitalul subscris şi în portofoliul de împrumuturi. De asemenea, este inclusă îmbunătăţirea structurii de guvernanţă şi sprijinul solid din partea acţionarilor, demonstrat de aprobarea unei injecţii de capital de 200 de milioane de euro, ca parte a planului de capitalizare pentru perioada 2020-2022, se arată în comunicatul S&P.
Banca Internaţională de Investiţii a decis, în decembrie 2018, relocarea sediului său central din Moscova în Budapesta, iar noile birouri ar urma să devină operaţionale anul acesta.
S&P apreciază că decizia va ajuta la atenuarea temerilor privind impactul pe care le-ar putea avea asupra băncii sancţiunii occidentale asupra Rusiei şi va permite un acces mai uşor la finanţare.
Banca Internaţională de Investiţii (IIB) este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în anul 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale.
Cei nouă membri ai Băncii sunt: Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.