Oficialii de la Madrid au ameninţat, vineri, că vor bloca, prin dreptul lor de veto, acordarea unei noi tranşe din programul de asistenţă financiară destinat Greciei, dacă justiţia elenă nu renunţă la o anchetă care îi priveşte pe trei experţi europeni (dintre care unul spaniol) implicaţi în programul de privatizări al statului elen.
În 2015, un procuror grec i-a acuzat pe trei experţi - din Italia, Spania şi Slovacia -, care erau consilieri la Agenţia pentru Privatizare din Grecia, de delapidare şi nereguli în legătură cu vânzarea a 28 de proprietăţi imobiliare. Cazul nu a fost încă soluţionat.
Începând din 2016, o lege garantează imunitate pentru experţii străini care oferă consultanţă Greciei, dar actul normativ nu se aplică retroactiv.
"În lipsa unei soluţii definitive pentru situaţia celor trei experţi, Eurogroup va bloca eliberarea ultimei tranşe", a declarat, vineri, ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos.
Ca răspuns, un oficial guvernamental elen a declarat că Grecia va face tot ceea ce este necesar pentru soluţionarea imediată a acestui caz.
Amintim că, joi seara, miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogroup) au ajuns la un acord pentru acordarea unei tranşe de 8,5 miliarde de euro Greciei. Însă, eliberarea banilor trebuie aprobată de Mecanismul European de Stabilitate (ESM), fondul de salvare al zonei euro.
Grecia are nevoie de bani ca să poată rambursa datorii de peste şapte miliarde de euro, care ajung la maturitate luna viitoare.
Decizia de deblocare a tranşei a fost luată după examinarea progreselor realizate de autorităţile de la Atena în programul de reforme.
• "FMI nu finanţează Grecia până când nu obţine clarificări privind restructurarea datoriei ţării"
Datoria Greciei trebuie să devină mai sustenabilă înainte ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să se implice financiar în programul de asistenţă destinat Greciei, conform directorului general al FMI, Christine Lagarde.
"Pentru ca noi să ne angajăm şi să participăm din punct de vedere financiar, trebuie să existe mai multă claritate a condiţiilor restructurării datoriei. Este nevoie de extinderea scadenţei împrumuturilor şi de noi negocieri", a spus Lagarde, într-un interviu acordat CNBC.
FMI a participat la precedentele programe de asistenţă financiară, dar a refuzat să se alăture actualului acord, cerând în schimb zonei euro să reducă datoria Atenei.
Săptămâna trecută, FMI a acceptat să-i ofere Greciei un aranjament standby de aproape două miliarde de euro, dar a avertizat că nu va elibera fondurile până când zona euro nu oferă mai multe detalii privind măsurile de reducere a datoriei publice a Greciei, în 2018.
Pe de altă parte, conform unor surse citate de Reuters, Banca Centrală Europeană susţine că este nevoie de mai multă claritate privind măsurile de reducere a datoriei pe care le-ar putea obţine Grecia de la creditorii internaţionali pentru ca BCE să includă bondurile elene în programul său de achiziţii de active.
În opinia analiştilor, Grecia ar putea lansa una sau două emisiuni de obligaţiuni după includerea titlurilor sale în programul de relaxare cantitativă al BCE.
Moneda unică europeană (euro) s-a apreciat după ce Atena a obţinut acordul pentru o nouă tranşă de împrumut. Euro a urcat cu 0,4% vineri, la ora 12.13, pe piaţa din New York, ajungând la 1,1188 dolari.