Spania a afirmat, la fel ca Germania, că este "prea devreme" să se discute despre trimiterea de trupe în Ucraina, după ce Marea Britanie s-a declarat dispusă să trimită, dacă va fi necesar, soldaţi ca forţă de menţinere a păcii, transmite AFP.
"Este prea devreme pentru moment să vorbim despre desfăşurarea de trupe în Ucraina. Nu există pace în prezent" şi obiectivul diplomaţiei "trebuie să se ajungă la ea cât mai devreme posibil", a declarat ministrul de externe Jose Manuel Albares într-o conferinţă de presă.
"Când vom avea pace, atunci va trebui să vedem care sunt condiţiile pe care le cere. Când vorbim de desfăşurarea de forţe armate, trebuie văzut care este misiunea lor, cine poate să o constituie, sub ce drapel, cu ce mandat", a adăugat ministrul spaniol după o întrevedere cu omologul brazilian Mauro Vieira.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a declarat duminică dispus să trimită soldaţi în Ucraina dacă se va dovedi necesar, pentru a "contribui la garanţiile de securitate" şi i-a chemat pe europeni să joace un rol mai important în NATO.
În ceea ce priveşte Germania, autorităţile germane consideră "prematură" discuţia despre o posibilă trimitere de trupe în Ucraina şi spun că trebuie să aşteptăm "să vedem dacă şi cum pacea, aşa cum sperăm, se instaurează în Ucraina".
La rândul său, Polonia, prin vocea premierului Donald Tusk, a declarat că nu va trimite trupe în Ucraina, aminteşte AFP.
"Nu avem intenţia să trimitem soldaţi polonezi pe teritoriul Ucrainei. Vom acorda sprijin logistic şi politic statelor care vor dori poate să ofere astfel de garanţii în viitor, precum garanţii fizice", a afirmat Tusk înainte de a pleca spre Paris, la o reuniune de urgenţă în care se va discuta rolul Europei într-o posibilă încetare a focului în Ucraina.
Reuniunea informală de urgenţă a fost convocată de preşedintele francez Emmanuel Macron, iar la ea au fost invitate câteva state membre ale UE - Germania, Italia, Polonia, Spania, Olanda şi Danemarca, reprezentând ţările baltice şi scandinave, plus Marea Britanie. Se aşteaptă, de asemenea, participarea lui Antonio Costa, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi secretarul general al NATO, Mark Rutte.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 19:38)
Ce idee, trupe a tarilor NATO care au dus lupta proxy,
o fi rusii prosti, dar nici chiar asa