Spania, Irlanda şi Norvegia au recunoscut oficial statul Palestina

F.D.
Internaţional / 28 mai

Spania, Irlanda şi Norvegia au recunoscut oficial statul Palestina

Actualizare - Norvegia a recunoscut oficial statul Palestina

Norvegia a recunoscut oficial marţi Palestina ca stat, a anunţat guvernul, un demers coordonat cu Spania şi Irlanda, relatează Agerpres.

"De mai bine de 30 de ani, Norvegia a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai unui stat palestinian. Ziua de astăzi, când Norvegia recunoaşte oficial Palestina ca stat, reprezintă o piatră de hotar în relaţia dintre Norvegia şi Palestina", a declarat Eide într-un comunicat publicat marţi de Ministerul Afacerilor Externe.

Eide a subliniat că recunoaşterea a fost o expresie clară a sprijinului pentru forţele moderate în rândul israelienilor şi palestinienilor şi a declarat că este încrezător că guvernul palestinian va pune bazele unui guvern atât în Cisiordania, cât şi în Fâşia Gaza, în urma unei încetări a focului în războiul care face ravagii din 7 octombrie 2023.

"Este regretabil că guvernul israelian nu dă semne de implicare constructivă. Comunitatea internaţională trebuie să îşi sporească sprijinul politic şi economic pentru Palestina şi să continue eforturile pentru o soluţie cu două state", a declarat el.

Împreună cu Irlanda şi Spania, Norvegia a anunţat săptămâna trecută că recunoaşterea va intra în vigoare marţi. Guvernele speră că acest lucru va da un nou impuls discuţiilor despre o soluţie cu două state.

---

Actualizare - Irlanda a recunoscut oficial statul Palestina

Irlanda a recunoscut oficial marţi statul Palestina, a anunţat guvernul într-un comunicat, un demers coordonat cu Spania şi Norvegia, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Guvernul de la Dublin a aprobat recunoaşterea statului palestinian în cadrul unei reuniuni marţi dimineaţă, se arată într-un comunicat.

"Guvernul recunoaşte Palestina ca stat suveran şi independent şi a fost de acord să stabilească relaţii diplomatice depline între Dublin şi Ramallah". "Un ambasador al Irlandei în statul Palestina va fi numit împreună cu o ambasadă completă a Irlandei la Ramallah", se arată în comunicat, citat de Reuters.

Prim-ministrul irlandez Simon Harris a declarat că această decizie a Irlandei are ca scop menţinerea speranţei pentru pace. "Este vorba despre credinţa că soluţia cu două state este singura cale pentru ca Israelul şi Palestina să trăiască alături în pace şi securitate", a declarat acesta în comunicat.

"Îi solicit din nou prim-ministrului israelian Netanyahu să asculte lumea şi să pună capăt catastrofei umanitare la care asistăm în Gaza", a adăugat el.

---

Guvernul spaniol a adoptat marţi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri, un decret prin care recunoaşte oficial statul Palestina, a anunţat purtătoarea de cuvânt a guvernului condus de Pedro Sanchez, relatează France Presse.

Într-o scurtă declaraţie solemnă făcută marţi dimineaţă, premierul spaniol a afirmat că această recunoaştere, coordonată cu Irlanda şi Norvegia, este "o necesitate" pentru "realizarea păcii" între israelieni şi palestinieni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si bibi? s-a suparat si el si a recunoscut catalonia si bascia?......:)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb