SPANIA/ REFERENDUM Catalanii votează neoficial pentru independenţă

Andrei Stan
Internaţional / 27 septembrie 2015

Catalanii votează neoficial pentru independenţă

Catalanii merg la vot astăzi în cadrul unor alegeri regionale esenţiale, văzute ca un referendum de facto asupra independenţei, care ar putea lansa Spania şi UE într-un teritoriu necunoscut, transmite site-ul theguardian.com.

Formal, scopul votului este de a alege cei membri 135 de membri ai guvernul regional din Catalonia. Dar după ce guvernul central de la Madrid a stopat încercările liderilor catalani de a organiza un referendum privind independenţa, naţionaliştii au convocat alegeri anticipate care ar putea acţiona ca un cvasi-referendum în chestiunea ruperii de Spania a bogatei regiuni nord-estice.

Coaliţia pro-independenţă Junts pel Si, formată din naţionalişti de stânga şi de dreapta, precum şi din activişti de centru, s-a angajat să demareze procesul de independenţă catalană. Partidul de extremă stânga Unitatea Populară, sau CUP cum este cunoscut în limba spaniolă, este, de asemenea, adeptul ruperii unilaterale de Spania.

Coaliţia de stânga Catalunya Sí que es Pot, susţinută de partide precum ICV şi Podemos, a declarat că ar prefera organizarea unui referendum oficial pentru independenţă.

Aripa regională a socialiştilor a militat pentru o reformă constituţională la nivel federal care, aşa cum susţin aceştia, va acorda Cataloniei mai multe puteri, în timp ce coaliţia de centru-dreapta Ciutadans, filiala regională a partidului Ciudadanos, vrea să schimbe sistemul de finanţare pentru regiunile spaniole, susţinând o distribuire mai clară a competenţelor între guvernul central şi cele regionale.

Partidul Poporului, forţa conservatoare aflată la guvernare în Spania, a mers în alegerile din Catalonia pe ideea unei Spanii unificate. Vineri, conducerea PP lansat un material video în care prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a făcut o rară declaraţie în catalană, argumentând: "Uniţi vom câştiga".

Rajoy a primit sprijinul preşedintelui american Barack Obama, al cancelarului german Angela Merkel şi al premierului britanic David Cameron, în faţa riscurilor de destabilizare implicate de planul separatiştilor catalani.

Aproximativ 5,5 milioane de persoane din regiune beneficiază de dreptul de vot. Urnele vor fi închise la ora 20:00 locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb