Procurorul spaniol a dispus miercuri o anchetă pentru 712 primari catalani care au promis să ofere sprijin logistic pentru un referendum vizând independenţa, pentru 1 octombrie, în contradicţie cu interdicţia din partea Curţii Constituţionale, potrivit agenţiei Politico.
Măsura procurorului este cea mai recentă ofensă judiciară contra referendumului de la Madrid. Curtea Constituţională a suspendat actele legislative aprobate de parlamentul catalan vizând baza legală pentru votare. Judecătorii îl investighează pe preşedintele Carles Puigdemont şi pe alţi oficiali pentru acuzaţii care pot să ducă la condamnări la închisoare. Procurorii au ordonat poliţiei să vâneze urnele de vot şi materialele pentru vot.
Procurorul-şef, Jose Manuel Maza, a ordonat poliţiei să convoace primarii cât mai curând pentru a îi chestiona privind actele suspectate vizând organizarea referendumului "ilegal".
El a ordonat poliţiei să-i reţină pe cei care refuză să se prezinte şi să prioritizeze oraşele din Catalonia în investigaţii. Ancheta poate duce la acuzaţii oficiale împotriva primarilor.
Ordinul procurorului afirmă că toate acţiunile care au ca scop organizarea referendumului ar putea constitui infracţiuni de neascultare şi abuz de fonduri publice, conform sursei. Ultima infracţiune se pedepseşte cu până la opt ani închisoare, potrivit agenţiei de ştiri.
Puigdemont şi adjunctul Oriol Junqueras, după ce a cerut oficial votul săptămâna trecută, au trimis o scrisoare celor 948 de primari, solicitând sprijinul pentru organizarea votului.
Până acum, 712 de primari, reprezentând municipalităţi ce deţin circa 41% din populaţie, au spus că vor susţine referendumul şi vor pune la dispoziţia publicului facilităţile cerute, în contradicţie cu ordinul Curţii Constituţionale şi avertismentele guvernului spaniol.
Cei care nu au acordat sprijin, ca primarul Barcelonei Ada Colau, au fost ţinta protestelor organizate de grupuri pro independente. Puigdemont a invitat cetăţenii să se adreseze primarilor lor pe străzi şi să-i întrebe dacă îi vor împiedica să voteze, ducând la plângeri ale primarilor că au fost ţinta ameninţărilor. Primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că va face "tot ce este necesar" pentru a împiedica desfăşurarea votului.