SPECIALIŞTII C&W ECHINOX ROMÂNIA: "Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice va ajunge la 3 milioane metri pătraţi, la finele anului"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 28 iulie 2017

"Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice va ajunge la 3 milioane metri pătraţi, la finele anului"

"Anul acesta, stocul de pe piaţa de profil este de circa 450.000 mp, din care 300.000 au fost deja livraţi"

"Dacă se va menţine ritmul actual, în doi-trei ani am putea avea patru-cinci milioane mp construiţi"

Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice a ajuns la un stoc de 2,65 milioane de metri pătraţi şi se îndreaptă cu paşi repezi spre pragul de 3 milioane de metri pătraţi, care va fi atins până la finalul acestui an, arată raportul România Industrial&Logistics Market 2017, realizat de compania de servicii imobiliare Cushman&Wakefield Echinox.

Aproape 90% din stocul actual din domeniu este concentrat în Capitală şi în alte cinci oraşe din ţară, şi anume Timişoara, Cluj, Ploieşti, Braşov şi Piteşti, se mai menţionează în raport.

Acelaşi raport spune că şi noile proiecte sunt concentrate în aceleaşi oraşe. Astfel, dintr-un stoc nou de aproximativ 450.000 mp propus spre livrare în 2017, Bucureştiul va atrage 56%, Timişoara 14%, iar Piteşti 9%.

Rodica Târcavu, Senior Broker Industrial Agency C&W Echinox România, a afirmat, ieri, că, din cei 450.000 mp, peste 300.000 mp au fost deja închiriaţi, iar până la jumătatea anului viitor vor mai fi livraţi alţi 800.000 mp, ceea ce marchează un nou maxim istoric.

Totodată, reprezentanta C&W Echinox România a menţionat că şi chiriile sunt pe un trend uşor ascendent, datorită stocului limitat şi cererii dinamice.

Maximul istoric al chiriilor pentru astfel de spaţii a fost atins în anii 2004-2005, a mai spus Rodica Târcavu, menţionând că acestea erau de 5,5 sau chiar 6 euro pe metrul pătrat, dar stocul disponibil era de zece ori mai mic decât astăzi, când există circa 1.200.000-1.300.000 mp construiţi în Bucureşti.

Potrivit domniei sale, autostrada Bucureşti-Piteşti, precum şi ieşirea din bulevardul Iuliu Maniu, până la km.3, rămâne o zonă care se află în topul preferinţelor dezvoltatorilor de spaţii logistice, întrucât leagă Capitala de partea de vest a ţării. Conform declaraţiei doamnei Târcavu, în această zonă sunt construiţi peste un milion de metri pătraţi, fără a lua în considerare spaţiile rezidenţiale.

Doamna Rodica Târcavu susţine că firmele producătoare, care îşi extind în mod constant operaţiunile, la noi în ţară, preferă să îşi stabilească punctele logistice în oraşele cu tradiţie industrială, precum Ploieşti şi Bucureşti, capitala fiind un pol al consumului.

De asemenea, Timişoara şi Ploieştiul sunt foarte bine reprezentate ca stoc, iar dezvoltarea Clujului a început, de asemenea, să ia amploare şi pe sectorul industrial, cât şi pe cel al serviciilor, în principiu, datorită poziţiei geografice, potrivit raportului.

Rodica Târcavu afirmă că preţurile care se cer în Cluj pe terenuri ajung şi la 40-50 euro/mp, dar suprafeţele existente au cinci-şase ha, în timp ce în Bucureşti acestea trebuie să aibă minim 20 de ha.

Reprezentanţii companiei de servicii imobiliare susţin că, în ceea ce priveşte segmentul de logistică, la nivelul ţării noastre se remarcă cinci oraşe, şi anume: Bucureşti, Braşov, Timişoara, Cluj, Piteşti şi Ploieşti, iar în privinţa segmentului de office Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi.

Comparativ cu alte state europene, stocul imobiliar al ţării noastre, pe segmenetele de piaţă industrială şi logistică este, oarecum redus, au adăugat specialiştii de la C&W Echinox România, menţionând că Polonia, spre exemplu, are un stoc mult mai extins, chirii mai mari şi preţuri de construcţie mai mici (pe fondul faptului că riscul seismic este mai mic decât la noi, ceea ce ridică, în principiu, costurile de construcţie).

Potrivit doamnei Rodica Târcavu, una dintre priorităţile ţării noastre, în materie de infrastructură, ar trebui să fie finalizarea tronsonului Piteşti-Râmnicu Vâlcea-Sibiu, porţiune tranzitată intens, fiind totodată şi drumul de legătură dintre Capitală şi vestul ţării, precum şi către statele din Europa Centrală şi Occidentală.

În 2008, stocul era de circa 250.000-300.000 mp, în 2014 de aproximativ 200.000 mp, în anul 2015, acest stoc avea între 200.000 şi 220.000 mp, anul trecut avea 350.000 mp, iar anul acesta este de 450.000 mp, cu o rată de ocupare de circa 4%, au mai spus analiştii C&W Echinox, cu menţiunea că aproximativ 200.000 mp se află în Bucureşti. "Proporţia între Capitală şi proiectele din ţară este de aproximativ 60%-40%", au completat aceştia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb