Specialiştii: Seceta nu a afectat, încă, viile

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 20 iulie 2012

Specialiştii: Seceta nu a afectat, încă, viile

Dacă agricultura este com­promisă aproape în totalitate de seceta care a cuprins ţara noastră, sectorul viticol nu a fost, încă, afectat de condiţiile meteo din această vară, ne-au spus, la unison, mai mulţi specialişti din piaţă.

Viţa de vie este diferită de toate celelalte plante, având rădăcinile foarte adânci, ne-a explicat Dan Boboc, profesor la Facultatea de Economie Agroalimentară din cadrul ASE Bucureşti. Din această cauză, viile au avut o rezervă destul de mare de apă de la ploile căzute la sfârşitul anului trecut, fiind ultimele plante afectate de secetă.

Rezervele de apă vor mai fi suficiente încă două-trei săptămâni, însă, după aceea, ar fi, totuşi, bine să plouă, potrivit lui Dan Balaban, proprietarul producătorului de vinuri "Davino", care ne-a precizat că viile mature au rădăcini care ajung până la 25 de metri: "În general, seceta nu afectează sectorul viticol. Am fost, însă, în teritoriu şi pământul era des­tul de crăpat, dar mai există, încă, rezerve de apă pentru vii. Ar fi bună o ploaie, dar nu este necesară".

Aurelia Vişinescu, producătorul vinurilor cu acelaşi nume, consideră că, cel mai sigur, anul acesta va fi similar cu 2011, având în vedere seceta prelungită: "Ne aşteptăm să avem o recoltă precoce, în medie cu două săptămâni. Din punct de vedere viticol, 2011 a fost un an foarte dificil, am avut parte de o coacere precoce şi simultană a strugurilor, fără a ţine cont de epoca de maturare specifică fiecărui soi".

Dan Boboc ne-a mai spus că, în zona de sud, se poate întâmpla ca într-un timp scurt să aibă loc coacerea strugurilor, fapt care ar influenţa calitatea vinului.

O coacere prematură înseamnă, potrivit domnului Balaban, că strugurele nu a avut o evoluţie optimă din toate punctele de vedere, unul dintre efecte fiind lipsa aromelor din struguri.

Faptul că până acum viţa de vie nu a fost afectată de secetă nu înseam­nă că acest pericol a trecut definitiv. O serie de ploi de toamnă în timpul culesului ar putea avea efecte nocive asupra culturilor de vie, după cum ne-a spus Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România.

"Ploile din toamnă pot afecta viile, pentru că dezvoltă boli de frunză sau de strugure, cum ar fi făinarea sau mana", ne-a explicat domnul Boboc.

De aceea, foarte importante sunt tratamentele făcute de producători, calitatea vinului depinzând foarte mult de tipul de tratamente, de modul în care este tăiată via, de echipamentele şi utilajele folosite pentru îngrijire etc., ne-a precizat Petre Mocanu, preşedintele Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), care a subliniat că situaţia depinde de la zonă la zonă.

Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), ne-a declarat că nu sunt probleme din cauza secetei, dar că există informaţii care vin din diverse regiuni ale ţării conform cărora circa 70% din producţia de struguri din acest an a fost afectată de îngheţurile de la începutul anului, după ce 30% din cultura de viţă exis­tentă în zonele respective a fost compromisă de ploile din toamna trecută.

La nivel naţional, însă, podgoriile de vie nu au fost afectate de condiţiile meteo din acest an, a adăugat domul Gheorghe, precizând că cele mai multe probleme sunt întâlnite la staţiunile de cercetare, care nu îngrijesc viile aşa cum ar trebui.

Pentru coacerea optimă a strugurilor, este nevoie ca, vara, zilele fierbinţi să se intercaleze cu nopţi răcoroase, spun specialiştii din domeniu.

Cantitatea de vin exportat a crescut, în ultima vreme, după cum ne-a spus Ovidiu Gheorghe, pieţele către care se îndreaptă ţara noastră fiind China, Rusia şi SUA. Exportul de vin a crescut datorită programelor de promovare din bani europeni, creşterile fiind observate, însă, doar la producătorii care s-au implicat în astfel de programe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb