Acţiunile "Băncii Transilvania" Cluj Napoca (simbol TLV) au urcat în ultimele şedinţe de tranzacţionare cu peste 20%, până la 2 lei/unitate, valoare care nu a mai fost atinsă în ultimul an la Bursă.
Transferurile vin în contextul în care, în ultima perioadă, au apărut mai multe zvonuri cu privire la preluarea Băncii Transilvania, unităţile acesteia apreciindu-se considerabil. Cu toate că zvonurile au fost infirmate de reprezentanţii TLV, motivând că acesta nu este un moment propice vânzării unei bănci, totuşi mai multe surse din piaţa spun că nu ar fi surprinse de o eventuală preluare.
Per total, brokerii sunt de părere că aprecierile din ultima vreme nu pot reprezenta altceva decât nişte speculaţii, nedorind că comenteze mai mult.
Horia Ciorcilă, principalul acţionar român al Băncii Transilvania, care deţine 5% din acţiuni, nu a putut fi contactat pentru eventuale declaraţii.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare controlează 14,97% din acţiunile TLV, în timp ce trei dintre societăţile de investiţii financiare (SIF) deţin pachete de circa 5%.
Ultimul trimestru a fost de bun augur pentru bancă, pe fondul controlului sever de costuri, precum şi a marjelor mai mari între dobânzile la depozite şi credite, Banca Transilvania raportând un profit net la nouă luni de 48,27 milioane de lei.
Profitul brut bugetat pentru 2009 de bancă este de 85 de milioane de lei. Cu cele 73 de milioane de lei, cât a fost profitul brut pe primele nouă luni, banca a atins deja 85% din ţinta programată pe acest an.
< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=piata_de_capital&articol=68064&key=MjAwOS0xMS0xMCAxIDgzMWU3MWJmMGRhOGI0YzNkMmNiNDdhNTk1MzlmYWQ5.html< link2 >Optimismul pieţelor externe a revigorat piaţa< link3 >