Speculatorii au prins gustul cerealelor

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 23 iulie 2010

Speculatorii au prins gustul cerealelor

Din cauza inundaţiilor şi a ploilor din ultima vreme, producţiile agricole de cereale au fost puternic diminuate, dar fermierii noştri au găsit o oportunitate să-şi reducă din pierderi, profitând de climatul internaţional în care preţurile la cereale au explodat din cauza secetei din Rusia şi Kazahstan. Agricultorii au oportunitatea să exporte grâu, fie el şi furajer, la preţuri mari, şi să facă profituri rapide, dar riscă să creeze dezechilibre pe piaţa internă, prin importurile ieftine de cereale.

Explozia preţurilor la grâu din cauza secetei din spaţiul ex-sovietic, motiv de bucurie pentru speculatori

Producătorii noştri profită de ocazie să-şi crească profiturile

După exporturi scumpe, piaţa internă ar urma să fie dereglată prin importuri ieftine

Seceta severă din stepele din Rusia şi Kazahstan a redus producţia de grâu a celor doi mari jucători pe pieţele internaţionale cu circa 9 milioane de tone.

Din cauza situaţiei din spaţiul ex-sovietic, producţia mondială de grâu, estimată la 661 milioane tone, a fost revizuită, în scădere faţă de cea din luna anterioară, cu 7,4 milioane de tone, şi cu 18,8 milioane de tone faţă de producţia din 2009.

În aceste condiţii, preţul cerealelor la bursele internaţionale a explodat, prilej pentru fondurile speculative şi alţi afacerişti să facă profituri de zeci de milioane de euro în decurs de doar câteva zile.

Preţuri mai mari cu 10% în patru zile

La Bursa de la Chicago, în Golful Mexic, unde se tranzacţionează grâu de panificaţie, în intervalul 5-9 iulie preţul tonei de grâu a crescut cu circa 20 dolari, de la 207,3 dolari/tonă, la 224,7 dolari/ tonă. Fluctuaţii mari au fost şi la Bursa din Kansas în Golful Mexic, unde, în acelaşi interval, tona de grâu s-a vândut mai scump cu 16,9 dolari.

La Paris, tona de grâu s-a vândut, în acelaşi interval, mai scump cu 6 euro, de la 167,9 euro/tonă, la 172,3 euro/tonă.

Practic, la 100 de tone de grâu vândute, în numai patru zile, s-a obţinut un profit de 2000 de dolari în Golful Mexic.

În acest climat de instabilitate, numai în SUA, cantitatea de grâu vândută a fost de circa 514.000 tone, în perioada 25 iunie-1 iulie.De asemenea, cantitatea de grâu exportată de SUA a fost de 557.000 tone, principalii importatori fiind Nigeria (127.000 tone) şi Coreea de Sud (112.000 tone).

Există o explicaţie

Dan Botanoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, ne-a explicat: "Preţul grâului pe pieţele internaţionale a crescut în urma informaţiilor referitoare la seceta din Rusia şi Kazahstan. Spre exemplu în Rusia, unul dintre marii jucători pe pieţele internaţioanle, producţia agricolă a fost, după unele estimări, mai redusă cu 9 milioane de tone din cauza secetei, fapt ce a determinat ca această ţară să nu mai iasă ca în anii anteriori pe pieţele internaţionale. De asemenea, preţul grâului este influenţat şi de fondurile speculative care cumpără loturi întregi şi le vând în câteva zile. Interesul acestor fonduri faţă de grâu, dar şi de porumb, vine în contextul fluctuării preţului la produsele metalifere. Nu în ultimul rând, trebuie precizat că UE are stocuri mici de intervenţie cu cereale faţă de alţi ani şi nu poate să intervină şi să influenţeze substanţial preţurile pe piaţă".

Nici ai noştri nu stau pe loc

Nici producătorii noştri de cereale nu au asistat pasiv la cea ce se petrece la nivel internaţional, în condiţiile în care producţia agricolă a ţării ar putea să fie, după estimări, substanţial redusă din cauza ploilor abundende şi a inundaţiilor din ultima vreme. După unele evaluări, producţia noastră de grâu de anul acesta ar putea să fie de 3,6-4 milioane de tone, cu un randament la hectar de 2-2,2 tone, în condiiţile în care, în 2009, a fost de 5,1 milioane tone, cu un randament la hectar de 2,3 tone.

Preţul FOB Constanţa pentru grâu de panificaţie a fost de circa 116 euro/tonă, iar cel pentru grâu furajer de 86 euro/tonă, prilej bun pentru export în condiţiile în care, pe piaţa internă, sunt zone în care tona de grâu se vinde şi cu mai puţin de 85 euro.

"Dacă euro scade faţă de dolar producătorii români ar putea să fie tentaţi să exporte grâul acum, în condiţiile în care tranzacţiile la Marea Neagră sunt în moneda americană. Noi exportăm grâu furajer pentru că acesta este disponibil", a precizat Dan Botanoiu.

De altfel, dolarul este în uşoară creştere faţă de euro, joi, moneda americană fiind evaluată la 3,30 lei, iar moneda unică europeană la 4,26 lei.

Piaţa internă, dereglată

Sunt specialişti care susţin că toate aceste afaceri ar putea să aibă un impact negativ asupra preţurilor din ţară noastră, prin exportul stocurilor de grâu. Cu alte cuvinte, producătorii au posibilitatea să exporte, acum, când preţul este sus şi să importe la preţuri mai mici, obţinând astfel profitul de zeci de milioane de euro, în timp ce preţurile pe piaţa noastră ar urma să crească.

Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, a declarat pentru ziarul BURSA: "Cred că fermerii întodeauna se bucură când cresc preţurile la produse. Există posibilitatea ca ei să exporte acum şi să importe după. Consider că este un avantaj faptul că se majorează cotaţiile internaţionale în perioada de recoltare".

Întrebat dacă toate aceste lucruri ar putea să aibă un impact negativ asupra pieţei intern Mihail Dumitru a afirmat: "În ceea ce priveşte impactul negativ, discutăm de două lucruri diferite. Dacă vorbim de preţurile produselor agricole, întodeauna fermerii vor fi mulţumiţi să crească preţurile produselor agricole, pentru că le cresc veniturile, iar cum se reflectă preţul produselor agricole în preţul produselor alimentare, asta este o altă discuţie. Ministerul Agriculturii este responsabil, de regulă, numai de preţurile produselor agricole, că este Ministerul Agriculturi".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. foarte bun articolul. bine ca mai scrieti si de agricultura, sunteti printre putinii care o mai fac.

    Felicitari. Un articol foarte bun!

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb