Transformarea Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat în unitate suport pentru COVID-19 a lăsat zeci de mii de pacienţi fără asistenţă medicală de specialitate. Concret, bolnavii care obişnuiau să vină la Râmnicu Sărat pentru consultaţii, tratament şi internare au fost nevoiţi, ca din martie, să strabată zeci de kilometri până la unităţile medicale din municipiul Buzău sau Focşani.
În tot acest timp şi policlinica spitalului a fost închisă, însă zilele acestea autorităţile locale şi conducerea unităţii medicale au trimis adrese către Direcţia de Sănătate Publică pentru realuarea activităţii medicale la ambulatoriul spitalului.
"Nu pot să vă spun data când se va deschide ambulatoriul de specialitate al spitalului, intenţia municipalităţii şi a Spitalului Municipal în acest sens e de mai multă vreme, ne dorim să se reia activitatea. Trebuiau întrunite anumite condiţii. Acum, decizia e la DSP care trebuie să dea un aviz în privinţa circuitelor. Sunt 5 luni de când populaţia Râmnicului şi a comunelor limitrofe e privată de servicii medicale. Mi se pare firesc să se caute soluţii şi să se rezolve problema ambulatoriului. Acum există premise certe. Ambulatoriul nu se va deschide în altă locaţie, ci în cea consacrată, unde sunt toate condiţiile", a declarat pentru şansanews.ro primarul Râmnicului, Sorin Cârjan.
În perioada următoare, pentru ca ambulatoriul de specialitate al spitalului municipal din Râmbicul Sărat să poata fi deschis se vor face minime investiţii pentru a se putea asigura circuitele necesare astfel încât să nu existe niciun risc pentru pacienţii non COVID care ajung în cabinetele medicilor din policlinică.
"Vor fi făcute minime amenajări. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul local, nu vor fi întârzieri din acest punct de vedere. Conducera spitalului ne-a dat asigurări că sunt soluţii. Se cere sprijinul DSP în privinţa repartizării unor cadre medicale, în special medici, nu doar pentru ambulatoriu, ci şi pentru funcţionarea în bune condiţii a spitalului COVID. De la debutul crizei, au fost detaşaţi doar doi medici, însă detaşarea a încetat şi toată greutatea situaţiei a picat pe umerii medicilor din Spitalul Municipal."
Totuşi, decizia redeschiderii trebuie luată de DSP ai căror reprezentanţi au spus că vor da avizul doar când acolo vor fi respectate toate regulile şi circuitele cerute plus garanţia că va fi personal asigurat.
"Suntem de acord, va prelua în condiţiile în care ne vor prezenta documente care să ateste că au şi personalul stabilit şi vor respecta şi circuitul pe care noi îl impunem astfel încât să nu existe nicio legătură cu unitatea de COVID. Putem să dăm această decizie, dar când vom avea convingerea că lucrurile sunt bine şi în afara riscului", a spus dr. Carmen Scântei de la DSP Buzău.