Spitalul Judeţean Buzău va avea secţie de neurochirurgie cu ajutorul unor medici din Turcia

ANA FELEA
Miscellanea / 7 iunie 2023

Spitalul Judeţean Buzău va avea secţie de neurochirurgie cu ajutorul unor medici din Turcia

O delegaţie turcă fomată din cinci medici de la Spitalul Universitar Gazi din Ankara a vizitat săptămâna aceasta Spitalul Judeţean din Buzău. Deplasarea a fost făcută în cadrul proiectului ,,Excelenţă în neurochirurgie cu program de studii ştiinţifice şi cercetare în domeniu - Cooperare România-Turcia-Marea Britanie", care pentru Buzău reprezintă o şansă uriaşă de a se înfiinţa o secţie de neurochirurgie, specializare ce lipseşte din unitatea medicală.

"Excelenţă în neurochirurgie cu program de studii ştiinţifice şi cercetare în domeniu - Cooperare România-Turcia-Marea Britanie este denumirea unui proiect, iniţiat la începutul acestui an, de către Academia de Ştiinţe Medicale din România. Este un demers ce aparţine domnului Ştefan Giurcă, preşedintele Asociaţiei Române din Ţara Galilor. Proiectul are ca obiectiv perfecţionarea la cele mai înalte standarde a unor medici neurochirurgi din România, dotarea cu echipament de ultimă generaţie a unor unităţi spitaliceşti din Buzău, Piteşti şi Giurgiu, în scopul efectuării de intervenţii chirurgicale complexe de neurochirurgie şi lansarea, la Academia Română de Ştiinţe Medicale, la propunerea părţii turce, a unui program de studiu de cercetare româno-turc în domeniul neurochirurgiei", informează reprezentanţii Spitalului Judeţean Buzău.

Înainte de a vizita Spitalul Judeţean Buzău, delegaţia turcă a fost primită la Consiliul Judeţean unde a fost semnat Memorandumul de coorperare dintre cele două spitale, respectiv din Buzău şi din Gazi.

"Am semnat Memorandumul de cooperare între Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi Spitalul Universitar Gazi din Ankara. Acesta reprezintă bazele unei cooperări de lungă durată, ce ne onorează şi ne bucură!

Este o zi de o importanţă aparte pentru sănătatea buzoiană, deoarece obiectivul proiectului este perfecţionarea unor medici neurochirurgi şi dotarea cu aparatură medicală la cele mai înalte standarde, în scopul efectuării de intervenţii chirurgicale complexe de neurochirurgie.

Investiţiile în sănătate sunt esenţiale şi, cu fiecare proiect, cu fiecare reuşită, creştem calitatea serviciilor medicale oferite. Mai sunt multe de făcut, nu ne vom opri, dar merită sărbătorit fiecare pas înainte. Pasul de astăzi este unul foarte mare şi deschide orizonturi noi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi pacienţi", a spus Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău .

La semnarea documentelor a fost prezentă şi dr. Ştefania Manolescu, directorul medical al Spitalului Judeţean Buzău.

"Sunt mândă că fac parte din această echipă mixtă de medici români şi turci şi că putem contribui împreună la dezvoltarea sistemului sanitar al judeţului în care am ales să lucrez. Sprijinul constant al Consiliului Judeţean Buzău prin domnul preşedinte Neagu Petre Emanoil se vede în fiecare zi şi nu putem să nu remarcam faptul că în ultimii ani Buzăul începe să concureze cu clinicile universitare de prestigiu" a spus dr. Ştefania Manolescu, director medical Spitalul Judeţean Buzău.

Înfiinţarea unei secţii de neurochirurgie la Spitalul Judeţean reprezintă o necesitate pentru judeţul Buzău, mai ales că în această unitate medicală ajung victimele din accidentele rutiere din tot judeţul care au nevoie de intervenţii în regim de urgenţă pentru a le fi salvată viaţă dar şi pentru că, judeţul are popuţie îmbătrânită predispusă către accidente vasculare cerebrale pentru care, la fel, este nevoie de tratamente rapide.

Deocamdată, în cea mai mare unitate medicale din judeţ există doar un Compartiment de Neurochirurgie, înfiinţat în cadrul secţiei de Chirurgie Generală, deservit de un singur medic venit din Bucureşti în baza unui contract de colaborare. Sunt aşteptate încă doi medici, tot de la Bucureşti, însă, deocamdată angajările sunt blocate la Buzău.

"Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a devenit partenerul Spitalului Universitar Gazi din Ankara, în cadrul proiectului Excelenţă în neurochirurgie cu program de studii ştiinţifice şi cercetare în domeniu - Cooperare România-Turcia-Marea Britanie, iniţiat la începutul acestui an de către Academia de Ştiinţe Medicale din România. Iată că acum, prin acest proiect, putem spune că ne apropiem cu paşi repezi de concretizarea obiectivului nostru. Scopul proiectului este înfiinţarea Compartimentului de Neurochirurgie la S.J.U. Buzău, cu achiziţia echipamentelor medicale necesare şi instalarea acestora, precum şi organizarea instruirii personalului medical din cadrul unităţii noastre. Am obţinut avizul de funcţionare de la Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea acestui compartiment", a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău.

De altfel, medicii turci care în aceste zile au vizitat toate cele trei unităţi medicale ce fac parte din acest parteneriat, respectiv Giurgiu, Piteşti şi Buzău, au spus că este nevoie de pregătire medicală, de specializarea asistentelor şi a medicilor, şi sunt încântaţi să ajute la perfecţionarea acestora astfel încât să îmbunătească serviciile medicale oferite românilor.

Doctorul Cemil Duran Berker: "Noi, medicii neurochirurgi din Turcia am ajuns la un nivel medical şi vrem să ajutăm şi populaţia din România, să avem medici din România în Turcia şi noi, ulterior, să venim în România să ajutăm medicii din România cu experienţa noastră".

Prima operaţie în noua secţie de neurochirurgie, înfiinţată cu ajutorul medicilor turci, în baza acestui parteneriat, ar urma să fie făcută la Buzău în octombrie 2023. Până atunci, trei asistente vor face un stagiu de pregătire la Spitalul "Bagdasar Arseni" din Bucureşti şi mai apoi la Spitalul Universitar din Ankara. Ulterior, vor urma aceeaşi pregătire şi cei doi medici ce urmează să deservească această secţie.

"Concretizarea acestui proiect prezintă următoarele beneficii: acces la proceduri şi tratamente neurochirurgicale de ultimă generaţie; schimb periodic de experienţă de specialitate în domeniu dintre unităţile medicale deja selectate şi cu alte unităţi medicale care vor adera la acest proiect ulterior; dezvoltarea platformei medicale (monitorizare, digitalizare şi perfecţionare a fiecărei unităţi medicale); promovarea la nivel academic în România a tehnicilor medicale de ultimă generaţie", informează reprezentanţii Spitalului Judeţean Buzău.

În Spitalul Judeţean Buzău, oaspeţii turci au vizitat secţiile Neurologie, Chirurgie Generală, Bloc Operator, A.T.I., Radiologie şi imagistică medicală (CT, RMN). Împreună cu medicii şefi de secţie, s-a făcut o scurtă prezentare a secţiilor şi le-au fost arătate dotările care s-au făcut, în ultimii ani, în infrastructură şi aparatură medicală.

"La finalul vizitei, medicii specialişti turci s-au arătat încântaţi de investiţiile care au fost făcute în cadrul unităţii noastre", spun reprezentanţii Spitalului Judeţean.

Din delegaţia din Turcia au făcut parte Prof. Dr. Duran Berker Cemil MD, Departamentul de Neurochirurgie, Prof. Dr Ayhan Tekiner MD, Departamentul de Neurochirurgie, Prof. Dr. Ahmet Memduh Kaymaz MD, Departamentul de Neurochirurgie, Prof. Dr. Emrah Celtikci MD, profesor asociat, Departamentul de Neurochirurgie, Prof Dr. Halil Gokhan Demirkiran, Departamentul de Ortopedie şi Traumatologie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb