SPRIJIN BUGETAR Banca Mondială a aprobat României un împrumut de 750 milioane euro

V.B.
Macroeconomie / 23 mai 2014

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Banca Mondială (BM) a aprobat ţării noastre un împrumut pentru sprijin bugetar (DPL) de 750 milioane euro, vizând reforma pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice, îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Conducerea BM a discutat şi o Strategie de Parteneriat cu Ţara (CPS) pentru România în perioada 2014-2017, noua strategie fiind cadrul de cooperare dintre instituţie şi Guvernul de la Bucureşti în următorii patru ani.

Cei 750 milioane euro reprezintă prima operaţiune dintr-o serie de împrumuturi incluse în noua CPS 2014-2017. Împrumutul are maturitate de 18 ani şi o perioadă de graţie de 17,5 ani.

"Seria de împrumuturi a BM sprijină măsurile esenţiale de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice şi îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei, toate acestea fiind esenţiale pentru dezvoltarea sectorului privat. Seria DPL se bazează pe împrumuturile anterioare pentru sprijin bugetar acordate României şi vine în completarea programelor în curs de desfăşurare cu Uniunea Europeană (UE) şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI)", se mai arată în comunicat.

Banca Mondială mai transmite că noua strategie "susţine convergenţa României către nivelul de venit din UE, punând accentul pe îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale celor mai săraci 40% din populaţie, asigurându-se în acelaşi timp egalitatea între sexe". Strategia se axează pe trei piloni principali: "crearea unui guvern modern de secol 21", "susţinerea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă" şi "creşterea nivelului de incluziune socială".

CPS este rezultatul consultărilor extinse cu o mulţime de actori interesaţi reprezentând Guvernul, Comisia Europeană (CE) şi instituţiile internaţionale, sectorul privat, mediul academic, grupuri de experţi, societatea civilă, şi reprezentanţi ai unor autorităţi publice locale şi ai unor locuitori din România, mai precizează instituţia internaţională de credit.

"România şi Grupul Banca Mondială dezvoltă un parteneriat deja solid şi fructuos", a afirmat Mamta Murthi, directorul BM pentru Europa Centrală şi Ţările Baltice.

La rândul său, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget şi guvernator pentru România al Grupului Banca Mondială, a declarat: "România este în prezent mai bine pregătită decât în 2008 să absoarbă volatilităţile regionale şi mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomică permite atingerea obiectivului de creştere economică de peste 3,5% pe termen mediu. În acelaşi timp, asigurarea convergenţei cu Uniunea Europeană necesită investiţii în infrastructură, îmbunătăţire utilizării fondurilor europene şi sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocări pe care le recunoaştem şi sperăm că asistenţa financiară şi tehnică din partea grupului Banca Mondială să contribuie la atingerea acestor obiective".

Totodată, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice al cabinetului de la Bucureşti, a spus: "Preocuparea noastră pentru următorul orizont de timp este ca România să îşi continue tendinţa de creştere economică şi implementarea reformelor structurale. Salutăm decizia Băncii Mondiale de a sprijini acest deziderat, inclusiv prin noul parteneriat de ţară, ale cărui obiective reflectă şi dorinţa noastră de a oferi mediului de afaceri predictibilitate şi un sector public mai eficient. De-a lungul timpului, România a dezvoltat un parteneriat solid cu Banca Mondială, care a permis intervenţii în diverse sectoare ale economiei şi sperăm ca în viitor să contribuie la implementarea unui pachet de reforme structurale, inclusiv în domeniul finanţelor publice. Ştiu că mediul de afaceri aşteaptă măsuri prin care să dovedim că înţelegem sistemul fiscal ca pe o pârghie de creştere şi de dezvoltare economică, nu doar ca pe un instrument care aduce venituri la buget. Politicile fiscale pe care le voi aplica vor duce la realizarea unui sistem fiscal, mai eficient, mai predictibil şi mai transparent".

Conform noii strategii, Banca Mondială va acorda împrumuturi şi va furniza servicii de asistenţă tehnică. Divizia Băncii pentru sectorul privat, IFC, va colabora cu intermediarii financiari pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a furniza împrumuturi pentru populaţia sub-deservită şi cofinanţare pentru programe ale UE dacă este cazul. IFC va ajuta la creşterea competitivităţii României în producţia de bunuri primare, procesarea alimentelor şi băuturilor, şi comerţul cu amănuntul şi va veni în completarea activităţilor Băncii în domenii ca infrastructura, inclusiv prin parteneriate public-privat cu accent pe eficienţă energetică, inovaţie şi noi tehnologii, în special pentru exportatori. MIGA, inactivă în Romania din 2004, doreşte în prezent să furnizeze garanţii pentru întreprinderile de stat cheie din sectorul energetic pentru a susţine extinderea interconexiunilor lor locale şi regionale.

Elisabetta Capannelli, directorul de ţară al BM pentru România şi Ungaria, şi-a exprimat optimismul legat de viitorul ţării noastre: "Sunt optimistă în ceea ce priveşte viitorul României şi, dacă procesul de reformă este aprofundat şi susţinut, sunt convinsă că o convergenţă cu venitul mediu la nivelul Uniunii Europene va reveni la un ritm similar cu cel anterior crizei economice şi va aduce beneficii tuturor cetăţenilor României".

La rândul său, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) transmite că primul împrumut aprobat pentru politici de dezvoltare, în valoare de 750 de milioane de euro, este acordat pe o perioadă de 18 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii Euribor la 6 luni + o marjă variabilă (marja indicativă actuală este de 0,47%, aceasta fiind modificată de Bancă la fiecare 6 luni), urmând a fi rambursat într-o singură tranşă la 15 mai 2032. Totodată, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), membră a Grupului Banca Mondială, percepe un comision iniţial de 0,25% aplicat la suma împrumutului, plătibil anterior tragerii sumelor împrumutului.

Sumele împrumutului vor fi disponibilizate de BIRD, la cererea ţării noastre, după ratificarea în conformitate cu legislaţia română în vigoare. Fondurile vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale conform legislaţiei privind datoria publică, se mai arată în comunicatul MFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb