Sprijinul acordat termocentralelor ne măreşte factura

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 august 2013

Sprijinul acordat termocentralelor ne măreşte factura

Guvernul a decis, în aprilie, preluarea cu prioritate în sistem a energiei termo

Transelectrica va solicita, în perioada următoare, majorarea tarifului ca să-şi acopere aceste costuri

Transelectrica are costuri mai mari cu vreo 64 milioane lei decât cele bugetate pentru achiziţia serviciilor tehnologice de sistem, după ce Guvernul a decis, în aprilie, preluarea cu prioritate a unor cantităţi de energie termo în sistemul energetic, ne-au spus surse din companie. Transportatorul de energie şi-a făcut calculele şi a constatat că trebuie să ceară, cât de curând, o majorare de tarif de peste 2-3%, mai spun sursele noastre.

Potrivit unor surse din ANRE (reglementatorul pieţei de energie), Transelectrica nu a formulat oficial cererea de majorare de tarif, dar sunt discuţii în acest sens. Sursele noastre din ANRE afirmă că majorarea tarifului de transport va fi de circa 1% pentru acoperirea costurilor suplimentare ale Transelectrica SA cu serviciile de sistem, nivel care va avea o influenţă nesemnificativă asupra facturilor finale.

Astfel, în perioada mai - decembrie 2013, Transelectrica trebuie să achiziţioneze 1,9 milioane MWh la un preţ de 52,54 de lei/MWh de la Complexul Energetic Hunedoara, la care se adaugă 2,2 milioane MWh de la Complexul Oltenia, la un preţ de 23,29 de lei/MWh. În total, Transelectrica va plăti aproximativ 160 milioane de lei (47 milioane euro) pentru a susţine activitatea producţiei de energie pe bază de cărbune, cea mai scumpă din piaţă.

Serviciile de sistem sunt, de fapt, o taxă pe rezervarea de capacităţi, adică pe grupurile energetice care stau la dispoziţia Dispecerului Energetic Naţional, responsabil cu echilibrarea sistemului.

Hotărârea de Guvern 138/2013, adoptată în luna aprilie, prevede acordarea accesului garantat la reţele pentru electricitatea produsă la Mintia (Complexul Hunedoara), care îi asigură funcţionarea continuă la o putere de 200 MW. Acces garantat are şi Complexul Oltenia pentru o putere de 500 MW.

Complexul Hunedoara are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Transelectrica la o putere de 400 MW, iar Complexul Oltenia - la o putere de 600 MW. Aceste măsuri sunt aplicate doar în perioada 15 aprilie 2013 - 1 iulie 2015.

La vremea respectivă, reprezentanţii Complexului Oltenia spuneau că măsura este necesară pentru că societatea a ajuns să funcţioneze efectiv "după cum bate vântul", adică porneşte şi opreşte unităţile de producţie în funcţie de activitatea centralelor eoliene. Ei au mai afirmat că societatea face gratis echilibrarea centralelor eoliene, cu costuri foarte mari şi riscuri tehnologice.

La rândul său, Complexul Hunedoara, cea mai scumpă unitate din piaţa noastră de energie, nu are cum să-şi valorifice electricitatea pe piaţa liberă la un cost de producţie de 300 de lei/MWh, în condiţiile în care tranzacţiile de pe OPCOM nu au depăşit 180-190 de lei/MWh în ultimele luni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iar asta presupune o anumită egalitate pentru toţi participanţii pe toate pieţele indiferent de tipul pieţei ! Dacă este să fie de energie electrică, atunci există un preţ la care trebuie toţi participanţii să liciteze fără a fi favorizat vre-unul dintre ei. Intervenţia guvernului la solicitarea unui participant mi se pare aberantă în special în cazul în care acea intervenţie necesită o mărire a unui preţ suportat de populaţie. Aberantă solicitare, aberant acord. Concluzie: guvern de doi lei, şantajabil !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb