SPUTNIK INTERNAŢIONAL: "Summit-ul BRICS marchează transformarea vechii ordini mondiale într-o nouă realitate"

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iulie 2015

"Summit-ul BRICS marchează transformarea vechii ordini mondiale într-o nouă realitate"

Rusia găzduieşte în această săptămână summiturile ţărilor emergente BRICS şi Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (SCO), o alianţă eurasiatică economică şi militară, relatează DPA în pagina electronică.

Criza datoriilor din Grecia, ridicarea sancţiunilor asupra Iranului şi volatilitatea petrolului şi burselor domină agenda celui de-al şaptelea summit BRICS.

Pe parcursul sumit-ului, lideri din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud vor discuta integrarea industrială, tehnologică şi financiară mai strânsă a ţărilor lor.

Participanţii iau în discuţie, de asemenea, măsuri pentru a pune în mişcare noua Bancă de Dezvoltare a BRICS şi investiţii de 200 miliarde dolari din rezervele lor valutare pentru a finanţa proiecte comune, inclusiv cele propuse de compania Rosneft din Rusia. Lideri din Iran, Belarus, Afganistan, Pakistan şi alte ţări din afara BRICS iau parte, de asemenea, la summit-ul care are loc la Ufa, în capitala Republicii Bashkortostan.

Actualizare 13:55 BRICS nu are momentan planuri de a se extinde

BRICS nu intenţionează, în acest moment, să se extindă, însă potenţiali membri sunt bineveniţi, a spus ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, transmite Sputnik.

"BRICS nu este o organizaţie, aceasta este o colectivitate de ţări unite prin interese naţionale. Credem că forma curentă este una optimă. După ce Africa de Sud a devenit stat participant, liderii au decis să declare un moratoriu acceptarea de noi membri. Nu excludem nimic. Ce se va întâmpla ar trebui să fie condus de interese naţionale", a spus Ryabkov, reporterilor, potrivit sursei citate.

---

Actualizare 13:50 Oficial rus: Grecia se poate alătura BRICS, ca o economie în creştere

Grecia se poate alătura ţărilor din BRICS, dacă economia sa începe să crească rapid, a declarat şeful Camerei de Comerţ şi Industrie din Rusia, Serghei Katyrin, marţi, scrie Sputnik.

Oficialul a menţionat, de asemenea, că dorinţa grecilor de a participa este un factor important.

---

Actualizare 11:01 Venezuela vrea să adere la BRICS, anunţă preşedintele Maduro

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a anunţat că a solicitat Ministerului de Externe să pregătească o viitoare aderare a ţării sale la grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), care îşi desfăşoară în aceste zile un summit la Ufa, în Federaţia Rusă.

"După cum am văzut în ultimii ani, BRICS a motivat multe state în curs de dezvoltare ca Venezuela. De aceea, i-am cerut ministrului de externe Delcy Rodriguez să avanseze discuţii în vederea aderării în viitorul apropiat", a declarat Maduro miercuri seară, într-un interviu pentru canalul TeleSUR, preluat de Xinhua.

Preşedintele Venezuelei a mai spus că va propune statelor membre ale Alianţei Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre (ALBA), o organizaţie cu orientare de stânga din care fac parte 11 ţări din America Latină şi din Caraibe, să adere la Noua Bancă de Dezvoltare a statelor BRICS (NDB), instituţie cu un capital iniţial de 100 miliarde de dolari.

(E.D.)

---

Summit-ul BRICS din această săptămână marchează transformarea vechii ordini mondiale într-o nouă realitate multi-polară, în care ţările BRICS se transformă într-o putere financiară şi politică puternică, potrivit Sputnik Internaţional.

"Summit-ul din această săptămână al liderilor din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud arată mai mult decât faptul că Rusia nu este izolată de sancţiunile occidentale.

Acest summit marchează transformarea BRICS într-un concert non-occidental al marilor puteri care se concentrează pe priorităţile lor, nu pe cele de la Washington sau la Bruxelles, a declarat Cynthia Roberts, profesor asociat de ştiinţe politice la Hunter College din New York.

Ţările BRICS au elaborat noi concepte de cooperare şi se confruntă mai degrabă cu dificultăţi economice, cauzate de deteriorarea situaţiei internaţionale, decât cu propriile eşecuri structurale, mai arată agenţia rusă de presă.

În ciuda tuturor obstacolelor, economiile BRICS au arătat rezultate impresionante, mai arată Sputnik Internaţional, care citează datele Fondului Monetar Internaţional (FMI) potrivit cărora contribuţia ţărilor BRICS la economia mondiale a crescut la 50% în ultimul deceniu.

În plus, ponderea BRICS în PIB-ul global a ajuns la 30%, potrivit ministrului rus al Dezvoltării Economice Alexei Uliukaiev, citat de agenţia de presă rusă. De asemenea, ţările BRICS au avut creşteri importante în comerţul multilateral în 2014 - mai mult de 70% - ajungând la 291 miliarde dolari.

"Ţările noastre au reprezentat mai mult de 17% din comerţul mondial, 13% din piaţa serviciilor globale şi 45% din producţia agricolă din lume, în 2014," a subliniat Alexei Uliukaiev, în discursul său de la reuniunea miniştrilor comerţului BRICS.

"Ţările BRICS vor fi susţinute de propriile instituţii care sunt destinate să funcţioneze în paralel cu Bretton Woods", a mai spus Cynthia Roberts, subliniind că sistemul actual Bretton Woods nu a reuşit în mod evident să satisfacă nevoile ţărilor emergente, deoarece Washington şi aliaţii săi europeni nu vor să cedeze poziţiile lor dominante economice către ţările BRICS.

"Deşi ţările BRICS evită să atace frontal hegemonia americană, ele contestă pretenţiile Occidentului de administrare permanentă a sistemului existent", a subliniat ea, citată de Sputnik, dând ca exemplu faptul că aproape 25% din comerţul chino-ruse bilateral a fost stabilit în yuani, ceea ce indică faptul că jucătorii geopolitici sunt înclinaţi să răstoarne dolarul ca principală monedă de rezervă în viitor. Pe de altă parte, China şi Rusia lansează propriul echivalent SWIFT - sistemul propriu de plăţi interbancare, mai arată Sputnik Internaţional.

Expertul susţine că iniţiativele de BRICS nu pot fi considerate încă o ameninţare serioasă la adresa dolarului, dar este evident că noile instituţii financiare ridică temeri în rândul elitelor financiare occidentale.

Brasil Transport Sector explorează piaţa rusă

Producătorul brazilian de autobuze Marcopolo ar vrea să intre pe piaţa rusă, vrând astfel să stimuleze legăturile de afaceri cu partenerul său din BRICS pe fondul sancţiunilor occidentale, a declarat ieri Jose Rubens de la Rosa, şeful delegaţiei braziliene la Consiliul de Afaceri BRICS şi director Marcopolo, potrivit Sputnik.

"Avem deja afaceri cu Kamaz (producător rus de camioane) şi încercăm să demarăm această afacere şi să construim autobuze aici, în Rusia", a declarat Jose Rubens de la Rosa.

Printre membrii BRICS, cele mai mari parteneriate de afaceri ale Braziliei în termeni de volum sunt cu India şi Africa de Sud, a explicat el.

"În Rusia, suntem la început. Ne simţim confortabil aici. Dacă ruşii sunt capabili să facă afaceri, şi noi putem să facem", a declarat de la Rosa, comentând mediul de afaceri rus, după sancţiunile impuse de Occident.

După ce Occidentul a impus mai multe runde de sancţiuni economice împotriva Rusiei, Moscova a amplificat cooperarea cu ţări din America Latină şi Asia, state arabe, inclusiv în sectoarele de producţie şi de apărare.

India, dispusă să colaboreze cu Căile Ferate Ruse şi Rostec

India şi Rusia au şanse reale pentru crearea unui parteneriat de investiţii, în special cu firma Căilor Ferate din Rusia şi corporaţia Rostec, a declarat ieri Onkar Kanwar, şeful delegaţiei Indiei la Consiliul de Afaceri al BRICS, potrivit Sputnik.

Oficialul indian a precizat: "Există oportunităţi extraordinare pentru investiţii Rusia-India, în special în ceea ce priveşte Căile Ferate Ruse şi Rostec. India este o piaţă uriaşă şi avem nevoie de infrastructură bună. Rusia are un sistem feroviar important şi poate juca un rol foarte mare în colaborarea cu India.

Kanwar, care este şi şeful corporaţiei indiene Apollo Tyres, a precizat că în India nu este permisă deţinerea de 100% în infrastructura de căi ferate pentru investitorii străini, dar a anunţat că şi-ar dori ca unele companii, cum ar fi Căile Ferate Ruse, să vină în India şi să facă investiţii aici.

Cele două ţări au relaţiile economice şi de apărare de lungă durată, potrivit lui Kanwar, care a adăugat că parteneriatul cu Rostec s-ar putea realiza în principal în domeniul modernizării tehnologiilor de apărare.

"Există o mulţime de cereri de modernizare în echipamentele noastre de apărare. Trebuie să vedem cum putem configura locuri speciale în India pentru întreţinerea echipamentelor vechi. Rostec este o corporaţie foarte mare şi există multe idei unde putem să folosim tehnologiile Rostec", a spus oficialul indian.

Rusia şi India cooperează pe mai multe segmente, inclusiv în sectoarele economice şi de apărare. India este a doua cea mai mare piaţă pentru industria de apărare a Rusiei, cumpărând arme şi echipamente grele de 4,8 miliarde de dolari în 2013.

Xi Jinping îl invită pe Vladimir Putin în China

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China în luna septembrie. Xi a declarat: "Vă aştept să vizitaţi China în septembrie ca să participaţi la celebrarea a 70 de ani de la victoria noastră în războiul împotriva invadatorilor japonezi, precum şi victoria coaliţiei lumii anti-fasciste".

Preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, ale căror ţări au suferit cele mai mari pierderi de vieţi omeneşti în cel de-Al Doilea Război Mondial, şi-au afişat prietenia, în luna mai, la Moscova, cu ocazia întâlnirii avute în capitala rusă în ajunul ceremoniilor prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Vladimir Putin a spus: "În acest război, ţările noastre au suferit cele mai mari pierderi. De aceea ne pronunţăm împotriva oricărei tentative de falsificare a istoriei şi de reabilitare a fascismului şi militarismului".

La rândul său, Xi Jinping a precizat: "Popoarele noastre îşi vor aminti întotdeauna de istorie şi se pronunţă împotriva falsificării ei".

Liderul chinez a evocat în continuare "puternica prietenie" dintre cele două ţări, "născută în luptele" celei de-a doua conflagraţii mondiale, când Rusia lupta împotriva Germaniei, iar China se confrunta cu agresiunea japoneză.

Vizita preşedintelui chinez la Moscova a prilejuit semnarea a circa 40 de documente (acorduri, parteneriate) între cele două ţări, în domeniile energetic, aerian, financiar şi spaţial, China fiind "partenerul strategic principal" al Rusiei, după cum a subliniat Vladimir Putin, care i-a mulţumit liderului de la Beijing pentru "atenţia sa permanentă" la dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Kazahstanul va livra Indiei 5.000 de tone de uraniu până în 2019

Kazahstanul şi India au încheiat un acord privind livrarea a 5.000 de tone de uraniu către New Delhi până în 2019, a anunţat ieri preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaev, la încheierea unei întâlniri cu premierul indian, Narendra Modi, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Ţinem mult la relaţiile noastre cu Kazahstanul (...), una dintre primele ţări cu care am început o cooperare în domeniul nuclear civil'', printr-un acord privind livrarea a 2.100 de tone de uraniu în 2010-2014, a declarat Modi.

Narendra Modi, sosit în Kazahstan marţi, în cadrul unui turneu în cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, a fost deja în Uzbekistan şi urmează să meargă mai târziu, în cursul lui iulie, în Kârgâzstan, Turkmenistan şi Tadjikistan.

Marţi, Modi a salutat ceea ce el a numit "'o nouă eră de cooperare'' cu aceste ţări, făcând cunoscută dorinţa autorităţilor de la New Delhi de a investi masiv în regiune.

Narendra Modi a mers zilele acestea şi în Rusia, pentru convorbiri cu preşedintele Vladimir Putin, în ajunul summit-ului ţărilor emergente din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

Zhang Henglong: Exemplul BRICS Bank poate inspira crearea SCO Bank

Exemplul Băncii de Dezvoltare a BRICS (NDB) poate inspira statele membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) pentru a crea o bancă de dezvoltare similară, a declarat Zhang Henglong, şeful adjunct al Institutului de Diplomaţie Publică a SCO de la Universitatea din Shanghai, potrivit Sputnik.

Oficialul chinez a precizat că circumstanţele de constituire a unei bănci SCO sunt destul de favorabile.

"Probabil că este raţional să faci din Banca de Dezvoltare a BRICS un punct de plecare pentru crearea Băncii SCO", a declarat Henglong, la prezentarea "Yellow Book", despre Rusia şi SCO.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat în iulie 2014 că Moscova a avut în vedere înfiinţarea Băncii de Dezvoltare a SCO pe bazele Băncii de Dezvoltare Eurasia, care deja funcţionează cu succes în regiune, potrivit Sputnik.

"Următorii doi ani vor fi o fereastră de oportunitate pentru promovarea institutului [Banca de Dezvoltare SCO]", a subliniat Zhang Henglong.

SCO este o organizaţie politică, economică şi militară din Eurasia înfiinţată în anul 2001 în Shanghai, de către liderii din China, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan. Afganistan, India, Iran, Mongolia şi Pakistan au în prezent statut de observator, în cadrul organizaţiei.

LE MONDE: "Reuniunea BRICS întăreşte rolul politic al Rusiei în lume"

Şefii de Brazilia, India, China şi Africa de Sud se întâlnesc zilele acestea, sub conducerea lui Vladimir Putin la UFA, în Rusia, la al şaptelea summit anual BRICS.

Publicaţia franceză Le Monde susţine că summit-ul poartă o semnificaţie politică mai degrabă decât economică, întrucât toţi participanţii recunosc faptul că atât puterea politică, cât şi economică se mută în prezent de la Occident, Statele Unite ale Americii, în special, spre alte părţi ale lumii.

Preşedintele rus intenţionează să utilizeze acest summit-ul pentru a spori şi mai mult influenţa politică a Rusiei în lume, mai arată Le Monde. Între timp, China are şi ea o sarcină importantă, potrivit ziarului francez,- aceea de a consolida legăturile politice ale BRICS şi să se impună ca a doua cea mai mare economie a lumii.

Ţările BRICS au lansat un echivalent al FMI

Summit-ul de la UFA va fi marcat de lansarea Noi Bănci de Dezvoltare (NDB). Acordul privind crearea NDB a fost semnat la 15 iulie 2014, la summit-ul BRICS de la Fortaleza, Brazilia. NDB este văzută ca o alternativă la sistemele bancare occidentale şi este destinată să sprijine proiecte de infrastructură în ţările în curs de dezvoltare, potrivit Sputnik Internaţional.

Băncile centrale ale ţărilor emergente din cadrul BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - au semnat marţi un acord de sprijin mutual ce prevede crearea unui fond comun de rezervă, relatează agenţia rusă Sputnik în pagina electronică.

Membrii BRICS au constituit o rezervă de lichidităţi de 100 miliarde de dolari ca să menţină stabilitatea financiară a băncii.

Acest fond este perceput drept o soluţie alternativă la instituţiile financiare internaţionale - FMI şi Banca Centrală - dominate de către Statele Unite.

"Crearea unui astfel de mecanism de securitate are ca obiectiv menţinerea stabilităţii financiare a ţărilor membre" BRICS, se arată într-un comunicat de presă.

China are cea mai mare contribuţie - 41 miliarde dolari, India, Brazilia şi Rusia sunt aşteptate să introducă 18 miliarde dolari fiecare, în timp ce Africa de Sud va da 5 miliarde dolari.

Guvernul rus l-a numit pe ministrul rus de finanţe Anton Siluanov

supraveghetor pentru Rusia la Banca de Dezvoltare a BRICS Băncii.

Ţările membre BRICS reprezintă 40% din populaţia mondială şi 1/5 din PIB-ul planetei.

Consiliul de Afaceri BRICS stimulează cooperarea între membri

Consiliul de Afaceri BRICS este un institut util pentru oamenii de afaceri din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud care facilitează proiecte comune, a declarat Ma Zehua, preşedintele delegaţiei Chinei la Consiliul de Afaceri BRICS pentru Sputnik International.

Consiliul, înfiinţat în 2013, cuprinde 25 de membri care provin din ţările BRICS şi este o platformă de promovare a unor legături mai strânse între economiile BRICS, inclusiv programe de infrastructură la scară largă.

"Această platformă ajută la rezolvarea problemelor companiilor care fac afaceri împreună" a spus Ma Zehua, potrivit Sputnik.

Conform delegatului, Consiliul de Afaceri BRICS va facilita cererile de viză pentru oamenii de afaceri din cele cinci ţări.

În cursul dimineţii de ieri, Consiliul a semnat o declaraţie privind cooperarea în investiţii care urmează să fie prezentată astăzi şefilor de stat. Consiliul a înfiinţat şi două grupuri de lucru noi, dintre care unul este dedicat relaxării barierelor administrative.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pentru Romania ar fi benefic sa urmareasca evolutiile BRICS.

    1. Urez succes acestei ORGANIZATII- BRICS,.O lume multipolara ar fi mai buna si mai sigura,chiar cu posibilitati de reducere a terorismului mondial,cu bunastare pentru omenire si o reducere a pollaritatii sociale,care s-a adancit enorm in ultimele 3 decenii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb